Foto: MBFWLJ PR

TIK TAK

Kot da bi mi tisti bogovi Vilija Resnika uslišali tiho prošnjo, je prvič po celem tednu posijalo sonce. Pa se mi kar malce zdi, da je bila to napoved za Mercedes Benz teden mode. Dan je šel trikrat prepočasi, ura je tiktakala s polžjo hitrostjo, jaz pa nestrpno pričakujem noč. Končno sonce zaide in v pravem pomenu pregovora, ”Noč ima svojo moč,” Cankarjev dom zaživi v vsem svojem sijaju.

GLASBA Z MOJE PLAYLISTE & SMETANA SVETA MODE

”Otroka so spustili v trgovino s sladkarijami,” pomislim takoj, ko vstopim. Pozdravijo me neonske luči in kozarec viskija s kockami ledu, DJ pa je očitno nekako ukradel mojo playlisto, saj je bila pesem za pesmijo boljša. Nato smo se vsi po čudovitem začetnem sprejemu slavnih oseb, modnih ljubiteljev in prijateljev znamke Mercedes Benz napotili proti modni brvi, kjer je ustvarjalna ekipa programskega in umetniškega direktorja MBFWLJ Saše Radoviča navdušila s številnimi vrhunci večera. Prestižno nagrado Mercedes-Benz Fashion Award 2016 je prejela mlada oblikovalka Kaja Julija Hrovat. Ob tem pa je strokovna žirija podelila tudi tri posebna priznanja.

rasto-oderlap-autocommerce-prejemnica-mbfa-2016-kaja-julija-hrovat-nataia-periuh-predsednica-zirije

Dobitnica nagrade Mercedes-Benz Fashion Award 2016 Kaja Julija Hrovat

Po podelitvi nagrade smo se premaknili k ogledu resnično odštekane razstave fotografij, imenovane Modna fotografija skozi generacije. Ta je proslavila tri velika imena in tri različne poglede znanih fotografov; Fulvia Grisonija, Saše Hessa in Petra Giodanija.

ČUDEŽNA DEŽELA ZNAMKE GATTINONI

Po izredni podelitvi vrhunske nagrade smo se modni navdušenci premaknili k ogledu resnično odštekane razstave fotografij, imenovane Modna fotografija skozi generacije. Ta je proslavila tri velika imena in tri različne poglede znanih fotografov; Fulvia Grisonija, Saše Hessa in Petra Giodanija. Cankarjev dom je razstavil skrbno selekcioniran izbor fotografij iz njihovega izjemnega portfelja modnih fotografij, ki so bile objavljene na izbranih domačih in tujih festivalih ter v modnih revijah. Po sproščanju med odmorom smo po srkanju belega vina in slikanju fotografij za družabna omrežja s heštegom mbfwlj končno začeli z glavnim delom otvoritve oktobrske edicije Mercedes-Benz Fashion Weeka. Gattinoni, prestižna italijanska blagovna znamka, je leta 2009 postala del italijanske kulturne dediščine, v svoji 70-letni zgodovini pa je oblačila tudi največje ikone filma, gledališča, glasbe in umetnosti. Med njimi celo Audrey Hepburn in nedavno Beyonce.

Pri modni brvi nas pozdravi mračna glasba, ki spominja na poroko Addamsovih. Avantgardnost in klasična modernost Gattinonija je prevzela prav vse, sama pa bi potrebovala še dodatno oko, da bi se lahko naužila pravljičnih podob italijanskega umetnika. ”Morda sem, tako kot Alica, padla v zajčjo luknjo in se znašla v čudežni deželi,” pomislim. Morda res.

mbfalj-in-gattinoni-07

”Morda sem, tako kot Alica, padla v zajčjo luknjo in se znašla v čudežni deželi,” pomislim. Morda res.

PRAVLJICE ŠE NI KONEC

Lepota in dizajn MBFWLJ delujeta povezovalno in skrbita za razvoj modnega navdiha, ki se bo nadaljeval jutri z dvema sklopoma modnih revij oblikovalcev; MÊHLA, Natase Persuh, D’Alpaosa, AKULTURE, Dajane Ljubičič in Sofie Nogard. Ljubljana resnično postaja vzhajajoča modna prestolnica, jaz pa bom v tej čudežni deželi MBFWLJ-ja ostala vse do konca.

MBFWLJ 2016, Foto: Iztok Kurnik, www.showinmyeyes.com

MBFWLJ 2016, Foto: Iztok Kurnik, www.showinmyeyes.com

“Domišljija je edino orožje v vojni proti resničnosti.”

― Lewis Carroll, Alica v čudežni deželi

_______________

mbfwlj

Mercedes-Benz Fashion Week lahko spremljate tudi preko live-streama v 360-stopinjski tehniki na Facebooku, vse fotografije pa si lahko pogledate tudi na Instagramu.