STOPNJE OGROŽENOSTI

Preteklo stoletje ni bilo prijazno do narave, posebno v zadnjih štiridesetih letih je naš planet izgubil več kot polovico svojega živalskega sveta. Mnogi tako sklepajo, da so ljudje katalizirali šesto masovno izumrtje, saj vrste še naprej izginjajo 100 do 1.000-krat hitreje kot v prejšnjih stoletjih. Stopnja ogroženosti temelji na številnih dejavnikih, na stopnji upadanja, razdrobljenosti populacije in grožnjah, s katerimi se vrste soočajo. V skladu s tem je spodaj navedenih 10 najbolj ogroženih živali na svetu.

1. Spix Makav

Leta 2000 so bili znanstveniki mnenja, da je ta prelepa modrosiva papiga preživela samo v zasebnih zbirkah. Trenutno menijo, da je okoli 110 ptic v ujetništvu. Vse so potomke in potomci sedmih jajc, vzetih iz gnezd. Novo upanje je nastalo, ko so leta 2016 v Braziliji enega od njih opazili v naravi.  

2. Javanski nosorog

Včasih jih je bilo mogoče videti povsod po jugovzhodni Aziji, od Bangladeša do Vzhodne Jave, zdaj pa se je vrsta zmanjšala na samo eno populacijo 50 primerkov, ki živi v narodnem parku Ujung Kulon na zahodnem vrhu Jave v Indoneziji. Čeprav so jih nekoč redili v živalskih vrtovih, v ujetništvu ni več nobenega, kar pomeni, da je Javanski nosorog morda najredkejši sesalec na svetu.

3. Pliskavka

Tudi najmanjši in najbolj ogroženi vrsti kitov ne gre dobro. Menijo, da je v Kalifornijskem zalivu preživelo le še 30 teh drobnih pliskavk. Na rob izumrtja so jih potisnili lovci, ki so jih lovili in uporabljali za vabo totoabo ribe. Prizadevanja za zajemanje in reševanje maloštevilnih preostalih pliskavk so bila opuščene lani.

4. Novokaledonska sova – podhujka

Te ptice ni bilo mogoče opaziti v naravi od leta 1998. Le na otoku Nove Kaledonije je ostalo nekaj nenavadnih podhujk, ki pa so večje in imajo večje noge, kar namiguje na bolj prizemni način življenja. Najboljša ocena do sedaj kaže, da verjetno ne obstaja več kot 50 ptic.

5. Pritlikave ribe iz Vražje luknje

V enem samem bazenu, ki ga je možno najti na najbolj vročem kraju na Zemlji, živi ena najbolj redkih rib na svetu. Ostanek divje populacije pritlikave ribe biva v kaverni, napolnjeni z vodo, ki v dolžino meri le 22 metrov, v širino pa 3,5. Število rib, ki je preživelo v bazenu, je bilo po zadnjem štetju približno 115, čeprav je zdaj rezervna populacija v ujetništvu.

6. Paličnjak z otoka Lorde Howe

Populacija v ujetništvu je bilo vzrejena iz nekaj ducat paličnjakov, zbranih iz divjine. Pogosto velja za eno najredkejših žuželk na svetu, ki je nekoč bivala na oddaljenem otoku Lorde Howe, dokler ni bila potisnjen na rob izumrtja zaradi prihoda podgan. Osemdeset let kasneje so drobno populacijo teh masivnih žuželk znova odkrili na čistem pavšalnem kamnu, ki se je spuščala iz oceana. Od takrat jih je živalskemu vrtu v Melbournu uspelo ujeti več tisoč in upajo, da jih bo možno naseliti nazaj na glavni otok.

7. Amurski leopard

Za razliko od svojih južnih bratrancev se je amurski leopard prilagodil na hladne gozdove jugovzhodne Rusije in severovzhodne Kitajske. Navkljub temu ocenjujejo, da je le še približno 60 teh edinstvenih mačk. Tako nizka populacija je izrazita grožnja njihovem preživetju. Raziskovalci so ugotovili nevarno nizko gensko raznovrstnost v obstoječih leopardih. Tudi preživetje mladičev se že desetletja zmanjšuje, kar je verjetno posledica genetskih nepravilnosti.

8. Bornijski orangutan

Ta orangutan je bil rojen na otoku Borneo v južnem Tihem oceanu. To je največja žival na zemlji, ki prebiva na drevesih. Skupine gradijo gnezda iz ukrivljenih vej dreves, na katerih spijo vsako noč. Bornijski orangutani se razmnožujejo najpočasneje od vseh sesalcev. Znanstveniki so zaskrbljeni, da lahko njihova nizka stopnja razmnoževanja povzroči, da bodo ti orangutani prvi od velikih opic, ki bodo izumrle.

9. Obrečna gorila

Obrečna gorila je najredkejša opica na svetu, dandanes pa obstaja le še 200 do 300 posameznikov te vrste. Živi le v  gozdnatih gričih in hribih v glavnih vodah reke Cross na meji med Kamerunom in Nigerijo. Ljudje so zavzeli  velik del območij njihovega tradicionalnega teritorija. Študija iz leta 2007 pa je pokazala, da gorile morda vračajo udarec nazaj. Večkrat je bilo opaziti, da mečejo travo, zemljo in veje proti ljudem, ki se jim približujejo. To je edinstveno obnašanje med velikimi opicami.

10. Sumatrski slon

Sumatrski sloni igrajo ključno vlogo v lokalnem ekosistemu. Na žalost so industrije celuloze in papirja skrčile večino gozdov v Sumatri. Skoraj 70 odstotkov slonovega naravnega habitata je bilo uničenega v eni generaciji. Število slonov se je v manj kot 25 letih zmanjšalo za 80 odstotkov. Pri preprečevanju tega trenda je Svetovni sklad za varstvo divjih živali sodeloval z lokalnimi skupinami za preprečevanje lova in ustvarjanje zaščitenih območij za slone.

___________

PREDEN GRESTE, KAJ PA TOLE: