Piše: Aleš Čakš . Foto: Janez Marolt, arhiv restavracije Magnet

Nova ljubljanska restavracija Magnet in Bistro (Črnuče) združuje sodobno in klasično kulinariko (in interier) s pridihom gastronomske avantgarde.

V elegantni restavraciji, kjer so notranjo opremo zasnovali AKSL arhitekti (Špela Leskovic in Aleš Košak ter Samantha Konec) je nadvse opazen dolg kamnit točilni pult z ambientalnimi lučmi. Za njim stoji dolg, stopničast, osvetljen retro pult z velikim in izbranim naborom žganih pijač. Separeji v restavraciji so kot izdolbljeni manjši prostori, vstavljeni v jedro ambienta, s stenskimi lučmi za učinek mikroambienta.

Vse mize v restavraciji imajo kamnite plošče, vsi stoli v restavracijskem delu so tapicirani. Kombinacija, ki po navedbah arhitektov zagotavlja brezčasno eleganco in udobje ob obedovanju in druženju. Nad večino miz visijo luči, s katerimi oblikovalci interiera poudarjajo mizo s stoli kot mikroambient.

In vsaka restavracija, ki da kaj na lepoto oblikovanja, nikoli ne pozabi na prefinjeno zasnovane toaletne prostore. V restavraciji Magnet so ti prostori črni, s posebnimi odboji svetlobe zaradi visokosijajne črne keramike in ogledal. 

Pridih avantgardne kulinarike

V Magnetu je glavni chef na meni med drugim uvrstil ceviche kapesante (meso pokrovače, korenčkov pire, jabolko granny smith, kaviar), Sashimi tuno (tuna, črni tartuf, chomponzu preliv), gosja jetra, hruško v vinu, hrustljavo hobotnico (peteršiljev koren, citrusi v majonezi, jabolko), rižoto s kapesanto in žafranom ter rižoto z jurčki in tartufi.

Pa tudi goveji file mignon Black Angus (grahov sufle, pečeno korenje, rdeča pesa, krompir in maslo), goveji file Rossini (gosja jetra, tartufi, brioš). Med sladicami pa se na meniju na primer (z)najdejo blondié (pasijonka, vanilija in mascarpone, vložena marelica v gelu) in L’amarena (višnja, malina in mlečna čokolada, kakav in cimet).