BISTRO KUCHA
Kucha je novo zrasel ljubljanski bistro na ulici Mašera Spasiča, za Bežigradom. Velik, svetel prostor, v katerem je prej domovala trgovina, je namenjen druženju. Že takoj, ko vstopiš vanj imaš občutek, da si prišel domov. Velike klopi ter mize, za več ljudi. Lahko prisedeš in komunikacija steče. Druženje, hrana, najpomembnejše kvalitete življenja, ki jih velikokrat zanemarjamo. Kucha, dom, skupnost, družina. Prisotnost. Hrana je odlična in pripravljena z ljubeznijo in spoštovanjem. Pozen zajtrk, kosilo, samo druženje ob njihovih sokovih, kombuchi ali čaju in kavi. Druženje ob dobrih vinih in uživanje v hrani. Samo nekaj razlogov za obisk.
Kucha je veliko več, kot samo lokal. Je produkt skupnega dela Inštituta Surf in pa humanitarne organizacije Food for life. Družba odgovornih in srčnih posameznikov, ki jih druži ista vizija. In sicer narediti nekaj dobrega za okolje in za ljudi. »V Kuchi ustvarjamo sproščeno okolje, kjer hranimo ljudi. Želimo si vnesti odgovorne in kakovostne vsebine v vsakdanje življenje in tako kakovost življenja vzdigniti na višjo raven. Želimo, da se kot družba začnemo zavedati in postanemo odgovorni. Do okolja v katerem živimo in do samega sebe.« Mi razlaga Martin Rojnik, ki je eden od fantov, ki stojijo za projektom.
»Okolje, ki ga želimo ustvariti v Kuchi, je kar se da naravno. Ljudje v mestih so izgubili stik z naravo, skozi dobro in odgovorno hrano in skozi druženje, pa se ta stik lahko spet vzpostavi. Če nisi prisoten, takrat izgubiš stik z naravo in s samim seboj. Ker narava je tista, ki prizemljuje in je vir inspiracij in kreacij.«
»Kucha je projekt, pri katerem si želimo kuharski princip pripeljati na drug nivo. S testiranjem in z uvedbo inovacij. Kot so fermentiranje, poseganje po bolj zdravih sestavinah, keriranju novih okusov, testiranjem novih tehnik…. Želimo si graditi skupnost podobno mislečih posameznikov, ki si prizadevajo narediti nekaj dobrega za okolje in skupnost v kateri živimo.«
NAJBOLJŠE ZA NARAVO, NAJBOLJŠE ZA ČLOVEKA
Surovine, ki jih uporabljajo so striktno ekološke in biološko neoporečne. »Uporabljamo surovine, ki pomenijo presežke hrane. To pomeni, da za na police trgovin niso dovolj dobre. V smislu, so prezrele, na oko niso najbolj popolne, niso najlepše barve,…pa še vedno izredno kakovostne in nikakor namenjene temu, da bi jih zavrgli. Za nas so pomembne in neprecenljive. Druge sestavine jemljemo od lokalnih proizvajalcev ekoloških kmetij. Moko dobimo iz Mlina Stražar, veliko zelenjave pridelajo na kmetiji na Koroškem, na Graški Gori. Šli smo na način kmetovanja, ki posnema procese v gozdu, na način, da izpostaviš sintropično okolje. Sintropija je sposobnost narave, da se spontano in brez škode za okolico samoorganizira k vse višji stopnji notranje urejenosti. (Andrej Detela) Testiramo tehniko, ki pri nas ni še zelo uporabljana, ko na rob pridelovalnih površin zasadimo listavce. Gre za japonsko drevo, Apolonija, ki hitro raste in ima veliko listja. Listje pada na zemljo in ustvarja humus, humus pa je hranilo za rastline, ki tam uspevajo. In tako se ustvari tokokrog. Zemljo zato ni potrebno obračati in dela na pridelovalnih površinah je bistveno manj, pridelek pa posledično bolj kakovosten.«
Ker, najboljše za naravo, je tudi najboljše za človeka. Dejstvo, ki je v našem hitrem načinu življenja precej prezrto. Tudi organizacija Surf Inštitut si prizadeva k večji osveščenosti. Prevzel je del inovacij in se ukvarja s projektom rastlinske pridelave sirov. »Tehnologijo želimo ponuditi vsem zainteresiranim tradicionalnim sirarjem, ki bi bili pripravljeni del proizvodnje nameniti rastlinski pridelavi sira. Uporabniku želimo ponuditi večjo izbiro in ga hkrati nočemo prikrajšati za užitek. Siri so odlični tudi iz oreščkov, stročnic….
»Seveda je uporaba surovin rastlinskega izvora manj škodljiva za okolje, siri pa imajo vse lastnosti navadnih sirov, narejenih iz kravjega, kozjega ali ovčjega mleka. V Kuchi zaradi istih razlogov delamo na mesnih nadomestkih. Zavedamo pa se tudi dejstva, da 90% kroničnih bolezni izhaja iz nepravilne prehrane.«
Projekt Kucha ima tudi humanitarno noto. Pod imenom Kucha chasti, pri katerem sodelujejo z organizacijo Food for Life in razdelijo 200 brezplačnih obrokov na dan.
Vendar pa ob njihovi hrani ne servirajo nobene ideologije. Le živijo to, kar verjamejo. Spreminjajo svet, zavedajo pa se, da je najprej potrebno začeti pri sebi. Dobra hrana je tista, ki spreminja ljudi.
Foto: Matevž Kostanjšek
Povzeto po članku NA NOŽ, Revija Goodlife, poletje 2018
__________
Vse kulinarične želje vam rada uresniči tudi Goodlife Diners Club kartica:
ŠE NIMATE GOODLIFE KARTICE? NAROČITE JO!
__________
Če si že tu, preberi še tole …