Dizajn hrane in foto: www.hungryeyes.eu

Okrepčevalnica Ruj na Krasu

V velikih loncih se je kuhala marmelada iz domačih fig, ki jih je prinesel bližnji kmet. Pikantnost so ji dali čiliji, zrasli na vrtu za hišo. Lepo se bo podala tako k mesu, sirom kot tudi k sladicam. Na štedilniku je na najmanjšem ognju drobno brbotala kopunova juha. Kuhala se je že več ur, da sta dala meso in zelenjava najboljše od sebe. Čeprav je bilo zgodnje jutro, so bile priprave za delovni dan že v polnem teku. Kruh, ki ga sami pečejo, je pravkar prišel iz peči in se je hladil. Na vrsti je bila priprava testa za krostato s hruškami. »Najboljša je, če namesto masla uporabiš svinjsko mast. Mešaš jo s sladkorjem, da popolnoma narase.« Masti je pokusil kar nekaj in končno našel kmeta, ki je prašiče hranil pravilno, zato je imela mast res vrhunski okus, mi pove Peter Patajac, ki je ob ženi Vildani srce in duša okrepčevalnice Ruj v Dolu pri Vogljah. Naslednja stvar, ki se je lotijo, je pašteta iz gosjih jeter. Vse je sveže, skrbno izbrano in preverjeno. Če se da, lokalno. Za vsak kos mesa ve, kje ga je dobil in zakaj ravno tam. Prav tako je z zelenjavo. Vmes dostavijo polže. Tudi z njimi je nemalo dela. Kuhinja je sezonska. Njoke naredijo sveže vsak dan in potem čakajo, da jih kdo naroči. Šele tedaj gredo v lonec. Solata je z vrta za hišo, mamina, ali pa od soseda. Blagovna menjava v manjših skupnostih še vedno deluje in je privilegij.
Vseeno je, ali je meso uležano ali kuhano več ur, končni rezultat da tisto sočnost in pravi okus. Pršut, panceta in klobase so prav tako skrbno izbrani in prineseni v hišo z različnih koncev.

mala_oba

Peter in Vildana Patajac

Veliko stvari je narejenih v domači kuhinji, tudi jabolčni sok in sladoled. Klet je polna marmelad, sokov in drugih vloženih dobrot. Ljubezen do dobrih, pristnih okusov veje iz vsake jedi, pa naj bo predjed, glavna jed ali sladica. Recept za uspešnost je torej zelo preprost, a vendar pot do tja še zdaleč ni lahka. Jedi, ki jih dobite na krožnik, so enostavne in lokalno orientirane, vendar jim da nadgradnja tisto nekaj, kar jih premakne med vrhunske. Simfonija okusov v ustih, ker je vse na svojem mestu z razlogom.

mala_ruj

Štruklji s panceto na bučnem pireju, Jelen na višnjevi omaki, Gosja pena, Polži s peteršiljevim slanim maslom na regratu, Hruška iz pečice s klinčki in žajbljeva krema, Marmelada iz fig in refoška

Ko pridejo prvi gosti, se vloge razdelijo. Peter je gostitelj, Vildana, njegova desna roka, pa ostane v kuhinji, kjer s pomočjo gospe Lilijane ustvarja jedi, ki so tisti dan na jedilniku. Peter, ki še zdaleč ni novinec v gostinstvu, je svojo pot začel v cateringu. Kmalu je prišla ideja samostojne gostilne, ki sta jo zasnovala skupaj z ženo. Entuziast, ki živi to, kar dela. Angažiran tudi v domačem okolju, vedno s svežimi idejami, kaj bi se dalo spremeniti. Z neverjetnim občutkom za gosta. Vildana, odlična kuharica, prava virtuozinja v kuhinji, mati in gostiteljica. Vse v enem in dobre volje ji nikoli ne zmanjka. Okrepčevalnica Ruj je že označila svoje ime na zemljevidu vrhunskih gostiln in je brez dvoma kraj, ki ga pravi foodie ne bi smel zaobiti.

Tule pa najdete še RECEPT za slatne ŠTRUKLJE NA BUČNI KREMI S HRUSTLJAVO PANCETO.