Hans Jorgen Wiberg je imel 25 let, ko je začel izgubljati vid. Prevzel naj bi kmetijo staršev, vendar se je zaradi diagnoze redke očesne bolezni vrnil na univerzo, se poročil in ustvaril družino. Bil je med študijem filozofije, ko je pred petimi leti prišel do ideje za aplikacijo, ki bi slepe osebe povezala s prostovoljci, ki bi jim pomagali pri kratkih, preprostih nalogah.

»Prijatelj je za takšne stvari uporabljal Facetime, toda vedno je moral poklicati nekoga, ki ga pozna. Mislil sem, da bi to lahko naredili drugače,« je razlagal Wiberg na obisku tedna inovacij v Oslu na Norveškem. Leta 2012 je odšel na zagonsko srečanje v Arhusu, v rodni Danski, kjer se je srečal s Christianom Erfurtom, mladim podjetnikom, ki je pred tem že sodeloval pri ustanavljanju podjetja z zdravstvenimi pripomočki. »Christian je bil nemudoma za.«

ANONIMNI PRIJATELJI V STISKI

Tri leta kasneje sta Erfurt in Wiberg začela s programom Be My Eyes, aplikacijo s samo enim gumbom in namenom – povezati slepe osebe s prostovoljci. Aplikacijo sedaj uporablja 600.990 prostovoljcev in 45.731 slepih in slabovidnih ljudi, najpogosteje, ko je slepa oseba v kuhinji in ne more prebrati datumov, navodil za kuhanje ali drugih podrobnosti v majhnem tisku. Bilo je tako uspešno, da niti Wiberg niti Erfurt nista dokončala študija.

Na tednu inovacij v Oslu so Wiberga na odru pozdravili s podelitvijo letne nagrade za najboljšo inovacijo. Na festivalu so predstavili nove modele za jahte in drone, ki razkrivajo dno oceana, virtualno realnost, ki lahko pomaga ljudem s tesnobo, in nove ideje o digitalnem državljanstvu. Be My Eyes pa je lovoriko odnesel domov predvsem zaradi preprostosti in potenciala za preoblikovanje življenja tako slepih in slabovidnih kot ljudi, ki jim pomoč nudijo.

»Mislim, da ni naključje, da je bil Be My Eyes ustvarjen tukaj v Skandinaviji. Medsebojno zaupanje je tukaj zelo visoko. Upam, da lahko Be My Eyes izvozi zaupanje v preostali svet.«

Kljub svojim več deset tisočim uporabnikom ni aplikacije Be My Eyes nikoli uporabljal nihče, ki bi poskušal prevarati slepega človeka, pravi podjetje. Aplikacija ne razkriva identitete ali lokacije slepe osebe ali prostovoljca in zabeleži vse klice, delno za zaščito pred zlorabami, pa tudi za spoznavanje različnih testnih primerov.

UGOTAVLJANJE NOSEČNOSTI ALI ISKANJE PASJE IGRAČE

Eden od Wibergovih najljubših testnih primerkov je bila ženska, ki je aplikacijo uporabila za branje rezultatov testa nosečnosti. »Včasih obstajajo informacije, pri katerih želite imeti nekaj časa zase, preden jih delite z drugimi ljudmi,« pravi Wiberg. »To je bila edinstvena priložnost te ženske, da bi ugotovila rezultate svojega testa, ne da bi vprašala nekoga, ki jo pozna.«

Eden od posebnih primerov je tudi Warren Wilson, ki ima dedno optično nevropatijo, ki pri mladih odraslih vodi do nenadne izgube vida. Pri 18 letih je začel izgubljati svoj vid, pri 27 pa se uči, kako se spoprijeti z nizko ostrino in nizkim kontrastom, ki mu onemogočata branje drobnega tiska in razlikovanje obraznih potez drugih ljudi.

»Ena izmed najbolj bizarnih stvari, za katere sem uporabil aplikacijo, je bila, ko sem bil zunaj z mojo punco,« pravi. »Je tudi slepa in ima vodilnega psa. V dolgi travi smo izgubili pasjo igračo in jo iskali z Be My Eyes! Predvidevam, da je igračo pokosila kosilnica ali nekaj drugega, ker je nikoli nismo našli.«

Wilson priporoča uporabo slepim in slabovidnim osebam, s katerimi dela v Centru za slabovidne Cam Sight, čeprav pravi, da je to le ena od več aplikacij, ki mu olajšujejo življenje.

Vse aplikacije imajo svoje kvalitete, pravi Wilson, toda Be My Eyes je še posebej hiter. Povprečen odzivni čas je namreč le 20 sekund. Aplikacija je tako priljubljena, da prostovoljci pravijo, da včasih niso dovolj hitri, da bi lahko pravočasno odgovorili na klice. Na Facebook strani Be My Eyes prostovoljci pravijo, kako osebnostno nagrajujoča izkušnja je pomagati, čeprav klici običajno trajajo manj kot dve minuti.

PLAČEVANJE RAČUNOV TUDI ZA SLEPE IN SLABOVIDNE

Čeprav je podjetje začelo kot neprofitno, Be My Eyes zdaj dela na trajnostnem poslovnem modelu, kar pomeni, da bo uporabnikom vedno brezplačen. Kmalu bo podvojil število gumbov na dva, dodal bo namreč specializiran gumb za pomoč, ki bo uporabnikom omogočil dostop do komercialnih podjetij, ki bodo plačali majhno pristojbino za sodelovanje na platformi. Ta lahko vključuje bančne storitve ali tehnološka podjetja. Be My Eyes jim bo pomagal ustvariti storitve, primerne za tiste, ki ne vidijo.

Vprašanje je seveda, kako to deluje, če uporabnik ne vidi gumba. Wiberg pojasnjuje, da je iPhone preoblikoval tehnologijo za slepe in slabovidne, tako da je uvedel storitev VoiceOver, ki bere ukaze. Uporabniki običajno izklopijo zaslon, da prihranijo življenjsko dobo baterije, in povlečejo navzgor in navzdol, da telefon uporabljajo is poslušanjem možnosti.

Be My Eyes se je nedavno pojavil tudi v obliki za Android. Ustanovitelji tako upajo, da jim bo ta prehod pomagal razširiti se v države v razvoju, kjer so iPhoni manj pogosti.

»Devetdeset odstotkov slepih ljudi na svetu živi v državah v razvoju,« pravi Wiberg. »Zame bi bilo veliko veselje, če bi lahko pomagali ljudem po vsem svetu, v mnogih jezikih.«

Wiberg pravi, da čeprav je večina klicev za zelo majhne usluge, prostovoljec s svojo pomočjo omogoča slepi osebi, da lahko živi bolj normalno življenje. »Pred obstojem aplikacije Be My Eyes bi morali počakati, da pride nekdo, da vam pomaga pri majhnih opravilih. Ko je prišel prijatelj, bi imeli seznam 10 stvari, za katere ste potrebovali pomoč, kot so razvrščanje pošte ali branje receptov. Zdaj lahko te stvari odpraviš takoj in tvoji prijatelji so lahko samo tvoji prijatelji. «

 

Foto: Itunes.apple.com in Bemyeyes.com

_______

ČE STE ŽE TU, PREBERITE ŠE: