Prof. dr. LEJA DOLENC GROŠELJ o motnjah spanja

Spanje mi pomaga. Ja, spanje. Kako sploh deluje? Kaj se z nami dogaja takrat? Zakaj ga potrebujemo? Koliko? Kaj se dogaja z nami, če ga je premalo? … O vsem tem sem razmišljala zadnji mesec, ko sem čakala na pogovor z dr. Lejo Dolenc Grošelj. Pove mi, da jo je nevrologija od nekdaj zanimala. »Ne fascinirajo me samo možgani, ampak kako naš celotni organizem deluje ponoči. V medicini se ukvarjamo s človekom v budnem stanju, vemo pa, da v povprečju tretjino življenja prespimo. Že stari Grki so rekli, da sta si bila brata dvojčka Hipnos (bog spanja) in Tanatos (bog smrti) zelo blizu.«

Nadaljevanje članka v REVIJI GOODLIFE.

_____

screen-shot-2016-11-29-at-10-32-48-am

Celotni članek OBISK o različnih motnjah spanja, kako jih prepoznamo in kako si lahko pomagamo, si preberite ta četrtek v REVIJI GOODLIFE, ki izide kot priloga časnika DELO. 

 

 

_____

Prof. dr. Leja Dolen Grošelj nam je dovolila pogledati tudi v njene raziskave in nam pokazala posnetke nekaterih motenj spanja. Vsak dan nekaj pacientov prespi na njihovem oddelku in so priklopljeni na posebne naprave, ki snemajo možgansko aktivnost in druge fiziološke funkcije, spremljajo premikanje zrkel, dihanje skozi nos, usta, gibe prsnega koša, trebuha, kisik v krvi, EKG in snemajo z infrardečo kamero.

V spodnjem posnetku si poglejte primere treh različnih motenj spanja.