Foto:  Dailymail, CNN Money, MIT News, NewStatesman

TRIDIMENZIONALNI SVET BREZ STEKLENIH POSREDNIKOV

Napredna tehnologija nas spremlja praktično na vsakem koraku,  kmalu pa bo val tridimenzionalne revolucije zajel tudi kinematografe. Pozabite na uporabo klasičnih okvirjev, ki so vam med ogledom filma pričarali učinek globine in vašo priljubljeno Hollywoodsko zvezdo iztrgali iz filmskega platna. Na obzorju je znanstveni triumf, ki pozablja okorne okvirje na vašem nosu in vam učinek globine pričara neposredno. Tako vam prijetnega srečanja z Bradom Pittom ali Jennifer Lopez ne bodo več omogočale zgolj steklene leče.

3d_cinema

Dobrodošli v svetu domišljije

Trend še ni namenjen množični uporabi, saj stroški v tem trenutku dosegajo meje nebesnega svoda, kljub temu pa so inovatorji tehnološkega inštituta opravili več testiranj, ki so presenetila marsikaterega tehnološkega navdušenca. S pomočjo namenskih filtrov so oko vsakega posameznika usmerili v drugačno sliko, posneto iz drugega zornega kota. Kljub temu da se gledalec med potekom predvajanja večkrat premakne, to ni vplivalo na kakovost tridimenzionalne slike. Rezultati testiranj so presenetljivi, hkrati pa predstavljajo dobrodošlo potrditev inovativnih idej o tridimenzionalni izkušnji prihodnosti.

Prva testiranja so prinesla presenetljive rezultate, ki so navdušili marsikaterega tehnološkega navdušenca. Na obzorju je nov trend, ki prinaša korenite spremembe na področju tridimenzionalne tehnologije. 

Skozi ogledala in stekla

Sistem tridimenzionalnega prikaza na televizijskem zaslonu deluje na principu manjših rež, nameščenih pred ekran, ki vsakemu očesu omogočajo, da prepozna določeno število slikovnih točk, kar posledično ustvarja iluzijo globine. Povsem identične zasnove ni mogoče prenesti na večje površine, saj se resolucija porazgubi po površini ter popači ostrino slike. Inovatorji z inštituta so tako razvili povsem nov koncept, ki se deloma opira na predhodno tehnologijo, kljub temu pa omogoča jasno tridimenzionalno sliko tudi na večjih površinah, pokriva pa tudi neprimerljivo večje področje učinkovanja in število zornih kotov. Tako boste lahko uživali v filmu, ne glede na to, ali sedite v prvih ali zadnjih vrstah kinodvorane.

Sistem Cinema 3D bazira na sestavu ogledal in stekel, ki ustvarjajo kakovostno tridimenzionalno sliko, jasno vidno iz vseh zornih kotov kinodvorane. Sestavljen je iz treh optičnih plasti; elementov za minimaliziranje kotov, vertikalnih objektivov ter horizontalnih ogledal. Skupek delovanja vseh treh dejavnikov ustvari tridimenzionalno sliko, jasno vidno iz vseh kotov kinodvorane.

Ko se naši možgani izgubijo

Tridimenzionalna tehnologija je dobrodošla stalnica kinematografov, saj gledalcu približa doživetje predvajanega filma ali animacije ter ga vključi v samo dogajanje. Film, ki ga ustvarjalci ustvarijo pod oznako 3D, povečuje iluzijo globine in tako posnema delovanje naših možganov. Snemalci filma uporabljajo dve kameri, ki dogajanje posnameta iz različnih zornih kotov, njuna medsebojna razdalja pa je identična razdalji med človeškima očesoma. Ko si nadenemo očala, naši očesi prepoznata različni perspektivi, kar ustvari edinstven učinek globine ali t. i. 3D-efekt. Gre pravzaprav za iluzijo, s katero smo pretentali možgane.

Tridimenzionalna tehnologija nam s pomočjo lastnih možganov pričara lažen učinek globine prostora ter plastičnost filmskih junakov. 

Ste že slišali za holograme? Osebo, ki se prosto sprehaja po odru, brca žogo ali preprosto nagovarja zbrano množico. Opazna je tridimenzionalna oblika, bistvenih razlik med klonom in dejanskim osebkom pa preprosto človeško oko ne zazna. Lik je posnet iz različnih zornih kotov, ki zajamejo celostno podobo in jo preslikajo v prostor. Pa za opazovanje mične hostese, ki drdra zgodovinska dejstva v Porschejevem muzeju v Stuttgartu, sploh ne potrebujemo očal! Zakaj so torej za doživetje tridimenzionalnega filma potrebni okvirji na nosu?

Tista nadležna napravica na nosu

Tridimenzionalna očala so skozi zgodovino ohranjala svoj prvotni namen, kljub temu pa so skozi leta tehnoloških izboljšav našle določene točke, ki so gledalcu omogočile izkušnjo 3D filma, hkrati pa so priozvajalci učinkovito omejili stranske produkte, ki povzročajo glavobole.

Pasivna očala uporablja večina kinematografov, saj so relativno poceni. Sliki se prikazujeta hkrati, tako levo oko vidi v sliki le lihe vrstice, desno pa sode. Očala so lažja, slika pa je bistveno svetlejša.

0378248b-bdfc-44bb-9007-15f57e5b5f39

Očala, ki vam omogočajo vstop v virtualni svet, postajajo preteklost

 

Kasneje je trg prepoznal prednosti aktivnih očal z vgrajenimi IR-senzorji. Njihove leče z izredno hitrostjo preklapljajo med polno in nično transparentnostjo. Desno oko od zaslona tako nikoli ne dobi informacij, ki so namenjene levemu, in obratno. Vendar pa so aktivna očala težja, kar lahko postane moteče ob dolgotrajni uporabi, ter veliko večji finančni zalogaj od pasivnih.

Očala so torej strošek, njihova uporaba pa vendarle ni povsem varna, saj pogosto povzročajo glavobole. Pa se lahko popolnoma znebimo očal? Inovatorji ameriškega tehnološkega inštituta Massachusetts Institute of  Technology so prepričani, da je odgovor pritrdilen. Skupaj s programom Cinema 3D stopajo na povsem nova pota tridimenzionalne tehnologije in doživetja virtualne resničnosti. Tako bomo lahko v filmskih spektaklih uživali povsem neobremenjeno, pozitivno pa bo trend vplival tudi na zdravje naših oči.

Dosegli smo prihodnost

Ideja je trenutno še na samem začetku svoje poti, saj so inovatorji potrdili, da trenutni prototip še ni primeren za množično uporabo, predvsem zaradi tehnološke zahtevnosti in visokih cen izdelave.

Pozitiven korak naprej v razvoju tridimenzionalne tehnologije, ki se počasi širi z območja televizijskih zaslonov na enormne površine kinodvoran in avditorijev.

“Zavzemali se bomo za popolnost, želimo nadgraditi idejo ter izboljšati optiko ter resolucijo slike, hkrati pa sestaviti čim večjo različico zaslona. Tehnologija se bo tako lahko uporabljala tudi v splošne namene, predvsem komercialne. Ponekod so oglaševalske površine ogromne,” pravi Wojciech Matusik, profesor na tehnološkem inštitutu.

“Prepričani smo, da je naš projekt pomemben korak naprej na področju tridimenzionalne tehnologije, ki zavrača uporabo očal ter se počasi seli tudi na večje površine, kakršne so kinodvorane ali avditoriji. Kaj podobnega je bilo do sedaj praktično nepredstavljivo,” pa svoje razmišljanje zaključuje Wojciech.

Na virtualno izkušnjo filmskega spektakla brez nadležnih očal bo tako potrebno še počakati, naša srečanja s filmskimi idoli, ki se tokrat ne bodo podili za pregrado debelih stekel, pa rišejo svoje silhuete fizične podobe v Kolumbovi Indiji.