Prešernov dan, slovenski kulturni praznik ali Ta veseli dan kulture?

Na slovenski kulturni praznik, Prešernov dan, ki ga vsako leto obeležujemo na dan Prešernove smrti 8. februarja, se v mnogih slovenskih krajih zbudi kultura, vrata odprejo muzeji, galerije, gledališča, večinoma pa obiskovalcem ponujajo brezplačen vstop. Kaj pa je potem Ta veseli dan kulture in kaj slovenski kulturni praznik?

ZAKAJ Z VELIKO IN ZAKAJ DVA KULTURNA PRAZNIKA

Prešernov dan imenujemo tudi slovenski kulturni praznik, z veliko začetnico pa ga pišemo zgolj zaradi lastnega imena na začetku (poimenovan je namreč po Francetu Prešernu), je pa dela prost dan. Z istim Francetom je povezan tudi Ta veseli dan kulture, ki ga praznujemo na dan Prešernovega rojstva 3. decembra, ker pa je neformalni praznik in je pravzaprav zgolj oznaka za sklop prireditev tistega dne, ga pišemo z veliko začetnico, čeprav ne vsebuje lastnega imena. Zapleteno? Niti ne, a tudi če vam velike začetnice ne gredo od svinčnika ali tipkovnice, preletite, kaj kulturnega in zanimivega se bo po Sloveniji dogajalo 8. februarja.

kulturni dan

LJUBLJANA

Slovenski kulturni praznik je odlična priložnost za obisk Plečnikove hiše, ker si lahko na ta dan brezplačno ogledate stalno razstavo Plečnik, občasno razstavo Plečnikov NUK in originalno ohranjeno Plečnikvo domovanje. V Mestnem muzeju Ljubljana si boste lahko izbrali svoj najljubši čas v zgodovini in se preizkusili v zgodovinskih veščinah na atraktivnih demonstracijah po aktualnih razstavah. Bežigrajska galerija 1 od 10. do 18. ure odpira vrata in vabi na razstavo fotografij Borisa Gaberščika, Bežigrajska galerija 2 pa vabi z razstavo Emerika Bernarda. Galerija Jakopič ob 16.30 pripravlja vodeno razstavo Na moje oči: Zgodbe iz Iraka, ki predstavlja Irak skozi oči mlajše generacije tamkajšnjih fotografov. Mestna galerija Ljubljana ponuja privlačno razstavo stripov Iztoka Sitarja, ki je v petintridesetih letih ustvarjanja avtorskega stripa uspel strip povzdigniti na pomembno mesto tudi v našem kulturnem prostoru. Galerija Vžigalica predstavlja umetniško produkcijo, Ljubljana se klanja Sloveniji III: Kočevje. Za tiste, ki jih bolj kot slika pritegne beseda, bodo poskrbeli v Kulturnem centru Tobačna 001, kjer bodo ob 20. uri ob odprtju razstave Jasmine Cibic z naslovom Spielraum predstavili tudi istoimensko monografijo.

Program Mestnega muzeja Ljubljana za petek, 8. februarja

KRANJ

Na Prešernov dan se Kranj spremeni v kulturno srce Slovenije, ki ga zaokrožijo v kopico dogodkov z imenom Prešernov smenj. Takrat se Kranj odene v podobo 19. stoletja, ki slikovito in živo obudi spomin na Franceta Prešerna. Slavnostno odprtje bo ob 11. uri pred Prešernovim gledališčem, na ulicah Kranja pa se bodo predstavili rokodelci, pevski zbori, recitatorji Prešernove poezije, folklorne skupine in lajnarji. Po mestu bo obiskovalce vozila zapeljiva kočija, v mestnih hišah pa se bodo odvijali številni kulturni dogodki. Zanimivo bo v Mestni knjižnici in tiskarni Jožefa Blaznika, v Gorenjskem muzeju, v Prešernovi hiši in številnih kranjskih galerijah. Kulturni praznik bo tudi letos spremljala prestižna prireditev Shod muz na kranjskem Parnasi, ki je pravzaprav srečanje s Prešernovimi nagrajenci in nagrajenci Prešernovega sklada, letos pa bo potekala v Galeriji Prešernovih nagrajencev Kranj in v Prešernovem gledališču Kranj. Program vseh dogodkov si lahko pogledate na tej povezavi.

kulturni dan

MARIBOR

Umetnostna galerija Maribor vabi obiskovalce na brezplačne razstave od 10. do 18 ure. Pokrajinski muzej Maribor vabi na brezplačne oglede stalne razstave Pokrajinskega muzeja Maribor, vrata muzeja bodo odprta od 10. do 18. ure, ob 15. uri pa bo po razstavi organiziran vodeni ogled. V Multimedijskem centru Kibla boste ob 10. uri lahko zajtrkovali z umetnico Vesno Bukovec, ki kot samostojna umetnica deluje v okviru umetniške skupine KOLEKTIVA, svoja dela pa ustvarja v različnih medijih. Tudi Muzej narodne osvoboditve Maribor ob kulturnem prazniku pripravlja bogat program, ta pa bo potekal od 9. do 16. ure.

PRIMORSKA

Na Primorskem bo za kulturno vzdušje poskrbel Pokrajinski muzej Koper, ki vabi na ogled zbirk in številnih dejavnosti. V Palači Belgramoni Tacco si bodo obiskovalci lahko ogledali arheološko, umetnostno in kulturnozgodovinsko zbirko in trenutne razstave. Za družine pripravljajo lov na zaklad, na katerem bodo s pomočjo načrta družine samostojno raziskovale zbirke in v njih poiskale predmete, ki bodo predstavljeni na nalepkah v načrtu. Muzejska galerija od 9. do 17. ure vabi na ogled gostujoče razstave Moj rojstni dan, ki na interaktiven način seznanja o rojstnodnevnih navadah nekoč in danes ter predstavlja običaje doma in po svetu. Grad Prem bo grajska vrata za ogled na široko odprl med 11. in 14. uro.

kulturni dan

DOLENJSKA

Dolenjski muzej vrata za ogled stalnih razstav odpira med 9. in 19. uro. Ob 15. uri bo voden ogled Novega mesta, ki se bo začel pri Kandijskem mostu pred Kipom Leona Štuklja, ob 19. uri pa bo v KC Janeza Trdine literarno-glasbeni dogodek z naslovom Si za eno prešerno? V Trebnjem v Galeriji likovnih samorastnikov pripravljajo delavnico Kdo sem?, kjer bodo otrokom na zanimiv način predstavljeni avtoportreti. V Žužemberku bo na trgu v Paviljonu EASA ob 15. uri prireditev Prešernovanje ob kulturnem prazniku.

Foto: Pixabay.com

 

________

Če ti kulture ni dovolj, jo najdeš še spodaj …