KOLUT FILMSKIH PRESEŽKOV LANSKEGA LETA

Letošnje oskarje je zaznamovala tako zamenjava kuvert z imenom zmagovalca kot tudi široka paleta filmov za vse okuse. Omenjeni pripetljaj je malo pokvaril slavje ekipe čustvene drame Moonlight, ki je prejela oskarja za najboljši film. Nominiranca Manchester by the Sea in La La Land sta bila prav tako uspešna, zadnji je slavil s kar petimi oskarji. Kot vsako leto je bilo nominiranih izjemno število dobrih filmov, ki bodo ostali zapisani v filmski anale ne glede na to, ali so odnesli zlati kipec ali ne. Naš izbor sega od zabavnih in sproščenih do čustvenih in razmišljajočih, ob vseh pa gledalec za trenutek obstane in preprosto živi film.

 

Manchester by the Sea

ZDA, 2016; drama

Igrajo: Casey Affleck, Michelle Williams, Kyle Chandler

Čustveno nabita drama nas popelje v Massachusetts. Ko mu umre starejši brat, se je Lee Chandler primoran vrniti v domače mesto, majhno ribiško skupnost na vzhodni obali ZDA. Lee se spoprijema z žalovanjem in tragedijo iz preteklosti, hkrati pa mora zbrati moč za tolažbo najstniškega nečaka, ki je zdaj v njegovi oskrbi. Film je bil nominiran za najboljši film, Casey Affleck pa je prejel oskarja za vlogo glavnega igralca.

 

Magične živali

ZDA, VB, 2016; avantura, družinski

Igrajo: Eddie Redmayne, Katherine Waterston, Alison Sudol

Prejel je nagrado za najboljšo kostumografijo; zgodba o čarovniku Newtu Scamanderju, iščočem čarobna bitja v New Yorku leta 1926, se dogaja nekaj desetletij pred zgodbami o Harryju Potterju. Newt se znajde v vrtincu napetosti čarovniškega sveta, razplet pa bo zapečatil usodo sveta.

 

Dežela La La

ZDA, 2016; komedija, muzikal

Igrajo: Ryan Gosling, Emma Stone, Rosemarie DeWitt

Izjemno pozitivno sprejet film tako pri kritikih kot gledalcih je bil nominiran za najboljši film, prejel pa je kar pet oskarjev – za režijo, produkcijo, glasbo, kinematografijo ter glavno igralko. Posnet je v slogu muzikalov iz zlate dobe Hollywooda, v njem pa mlada igralka Mia in jazzovski pianist Sebastian poskušata uresničiti svoje sanje v Los Angelesu, kljub komercialni naravi njunega dela. Med premagovanjem ovir in zavrnitvah ubirata nenavadne poti do zvezd, obenem pa kot mlad par poskušata obdržati ljubezen in strast, ki sta ju ujeli tako nepričakovano.

 

Prihod

ZDA, 2016; drama, znanstvena fantastika

Igrajo: Amy Adams, Jeremy Renner, Forest Whitaker

Znanstvenofantastični nominiranec za najboljši film govori o prihodu dvanajstih nezemeljskih plovil na Zemljo. Ameriška vlada želi s pomočjo lingvistke Louise Banks in teoretičnega fizika Iana Donnellyja navezati stik s prišleki. Medtem ko Louise hiti s spoznavanjem Nezemljanov ter njihovega jezika, vlade po vsem svetu razpravljajo o možnosti vojaškega posredovanja – ali bo strah pred neznanim prevladal nad razumom?

 

Land of Mine (Under sandet)

Danska, Nemčija, 2016; drama, vojni

Igrajo: Roland Møller, Louis Hofmann, Joel Basman

Nominiranec za najboljši tujejezični film nas ponovno opomni, da se vojno trpljenje ne konča s podpisom mirovne pogodbe. Po koncu druge svetovne vojne je ducat mladih nemških vojakov poslanih na zahodno obalo Danske, kjer morajo onesposobiti 45.000 nemških min, postavljenih v strahu pred zavezniško invazijo. Danski poročnik Rasmussen sovraži Nemce, a sčasoma postane zaščitniški do svojega odreda ujetnikov, ki si vojne pravzaprav niti ni želel.

 

Mesečina

ZDA, 2016; drama

Igrajo: Mahershala Ali, Shariff Earp, Duan Sanderson

Letošnji zmagovalec v kategoriji za najboljši film, stranskega igralca ter scenarij nas popelje v Miami, kjer spremljamo prehod fanta v moškega, čigar življenje je zaznamovano z bivanjem v črnski soseski, prežeti z revščino in drogami, kjer poskuša najti identiteto in sprejeti svojo spolno usmerjenost. Pod vplivi odvisniške matere, ljubečega očeta ter konfliktnega najboljšega prijatelja mladenič najde svojo pot v življenju.