Foto: arhiv gostje in shutterstock

 
Mobilna banka na pametnem telefonu

Ste navdušeni, da živite v času, ko se tehnologija in s tem dojemanje načina življenja razvijata tako hitro, da sta ne samo vsako desetletje, ampak celo vsako leto že krepko drugačna? Ali vas je strah? Morda je treba nove tehnologije le dobro spoznati, se jih naučiti uporabljati, da nam koristijo, a vseeno ne slabšajo kakovosti življenja. Razne komunikacijske aplikacije, spletne in mobilne banke, naši podatki v oblakih, vse to nam lahko prihrani čas, denar in nam ponudi, da užijemo čim več lepih trenutkov.
Tehnologija je zelo pomembno gonilo napredka, digitalna preobrazba našega delovanja, poslovanja se dogaja vsak dan. Poglejte samo našo tokratno revijo Goodlife, ki je s pomočjo nove tehnologije obogatene realnosti (augmented reality) »oživela«. Z vašim pametnim telefonom ali tablico vam ponudi globlji pogled.

mobilna_banka

Petra Jereb

»Največ uporabljam prav aplikacije, ki so namenjene direktnemu komuniciranju, kot so Hangouts, Viber, Skype,« pravi odvetnica Petra Jereb. Ravno odvetništvo pa je konservativen in od zaupanja odvisen posel, nam razloži, zato je pri uporabi sodobne tehnologije previdna. Kljub temu ali prav zato se je o novem in naprednem mobilnem in spletnem bančništvu dobro podučila. »Takoj ko je Abanka predstavila to možnost, mi jo je bančna komercialistka predstavila in takoj sem jo začela uporabljati za poslovne in zasebne namene.« Morda je prav tehnologija, ki nam omogoča dostop do našega denarja, tista, ki je zelo spremenila naše razmišljanje ali delovanje. Ko jo enkrat osvojite in se prepričate o varnosti, se boste v poslovalnici oglasili res še ob izjemnih priložnostih. »Celotni plačilni promet poslovanja moje odvetniške pisarne je vezan na elektronsko bančno poslovanje, tako da jo v pisarni uporabljamo dnevno,« se je mobilne banke in denarnice v oblakih navadila Petra Jereb. To pomeni, da lahko prek svojega pametnega telefona in aplikacije Abamobi dostopa do svojih bančnih računov kjer koli in kadar koli. Plačuje račune kjer koli in kadar koli. Prenaša denar z enega računa na drugega. Ima pregled nad stanjem plačilnih kartic, varčevanjem in krediti. Vsak trenutek. Zelo hitro in na kraju samem lahko poišče tudi najbližjo poslovalnico ali bankomat.

mala_mobile

Denarnica na vašem pametnem telefonu

Zagotovo so nove tehnologije spremenile tudi delovanje v odvetniškem poslu. »Spremenili so se dostopi do elektronskih baz, poenostavljeni in elektronsko podprti procesi v sodstvu in državni upravi so delovanje pospešili, naredili bolj pregledno in sistemizirano, kar ocenjujem kot pozitivno. Seveda pa takšna oblika poslovanja povzroča tudi nove pravne izzive.«
A če naše nove tanke denarnice v obliki pametnega telefona, novih komunikacijskih aplikacij, sistemov v oblakih, obogatene realnosti, da ne govorimo o pametnih očalih in urah, ki so na pohodu, ne bomo sprejeli in se jih naučili uporabljati, nas bodo o tem lahko podučili naši otroci. Današnja mladina je namreč skorajda rojena »v oblakih«. »Kar spreleti me, ko vidim, da moja skoraj triletna hčerka že z lahkoto uporablja ipad. Nekako imam mešane občutke, a očitno bomo morali to sprejeti, saj prihodnosti brez tega ni.«

 

Banner-jadrnica-900x200