Piše: Aleš Čakš . Foto: arhiv umetnice

Posebna pevka, velika zvezda hrvaške in nekdanje jugoslovanske glasbe, nadvse priljubljena tudi v Sloveniji, bo imela v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma koncert 22. oktobra.

Josipa Lisac ima značilen, še vedno osupljiv glas in svojevrstno interpretacijo. Z izjemnim pevskim darom, prefinjenim občutkom za odrski nastop in samosvojim glasbenim slogom je preprosto diva, prepoznavna ter priljubljena in cenjena umetnica. 

Večkrat je prejela nagrado vokal godine (glas leta), hrvaško diskografsko nagrado porin in številne druge. Na bogati umetniški poti je pela v Zboru hrvaške radiotelevizije, v rock operi in bila zvezda rock glasbe, nastopala s svetovno znanimi velikani jazza, sodelovala v dveh ameriških filmih in v gledaliških predstavah v Sloveniji in na Hrvaškem. 

Josipa Lisac je začela svoj slog oblikovati v šestdesetih letih minulega stoletja z rock skupinama O’Hara in Zlatni akordi, odločilno pa je nanj vplivalo poznanstvo s priznanim rock’n’roll pevcem in skladateljem Karlom Metikošem. Njun prvi album Dnevnik jedne ljubavi (Dnevnik neke ljubezni) velja za kultnega, za enega glasbenih vrhuncev nekdanje Jugoslavije.

V Ljubljano se umetnica vrača po treh letih. Obarvala bo ljubljansko jesen in občinstvo popeljala skozi več kot petdesetletni drevored uspešne poti z izborom njenih najlepših pesmi.