Leta 1922 je Albert Einstein japonskemu kurirju predal dve opombi, v katerih je opisal svojo teorijo sreče. Skoraj stoletje kasneje sta se opombi, ki sta bili popolnoma neznani raziskovalcem, ponovno pojavili v javnosti, zdaj pa bo njegova teorija postavljena na dražbo v Jeruzalemu.

Prva opomba, napisana na listu hotelske mize, pojasnjuje, da “tiho in skromno življenje prinaša več veselja kot prizadevanje za uspeh, ki je vezan z nenehnim nemirom.” Druga, napisana na praznem papirju pa preprosto navaja: “Kjer obstaja volja, obstaja pot.”

20170313162257-GettyImages-544750041

“Mogoče, če imaš srečo, bodo te opombe postale veliko bolj dragocene kot le običajni nasveti,” je Einstein domnevno povedal kurirju.

V tistem času je Einstein delal na Univerzi v Berlinu in odšel na Japonsko na gostujoče predavanje. Tukaj pa zgodba postane malce zamegljena. Ali Einstein kurirju ni mogel dati napitnine, ker ni imel drobiža ali pa jo je kurir zavrnil, kot je lokalni običaj. Ne glede na to, kaj se je v resnici zgodilo, je Einstein kurirja obdaril z ročno napisanim sporočilom, saj ga ni želel zapustiti praznih rok.

“Mogoče, če imaš srečo, bodo te opombe postale veliko bolj dragocene kot le običajni nasveti,” je Einstein domnevno povedal kurirju. Čeprav zapiski nimajo nikakršne znanstvene vrednosti, bi lahko zagotovili koristen vpogled v zasebne misli enega najbolj priznanih znanstvenikov na svetu, je pojasnil arhivar Roni Grosz, ki je na hebrejski univerzi v Jeruzalemu odgovoren za največjo Einsteinovo zbirko na svetu, poroča Deccan Chronicle. Še posebno zanimivi so zaradi časa, v katerem so bili napisani – kmalu po tem, ko mu je bilo rečeno, da je nagrajen z Nobelovo nagrado za fiziko, in je narasel tudi njegov status zunaj akademskega sveta. Lahko bi bili celo odraz njegove na novo pridobljene slave, je predlagal Grosz.

“Tukaj slikamo portret Einsteina – človeka, znanstvenika in njegov vpliv na svet prek njegovega dela,” je še dejal Grosz. “To je kamen v mozaiku.”

Oba beležki bosta na voljo za prodajo v torek, 31. oktobra, v dražbeni hiši Winner v Jeruzalemu.

Vir: IFL

______________

PREBERITE ŠE: