foto: Liffe

NOVEMBER V ZNAMENJU FILMA

Kot da že prej nisem bila popolnoma odločena, da grem na Liffe pogledati čim več filmov,  je na novinarski konferenci v klubu Cankarjevega doma programski direktor Simon Popek s strastjo predstavil skrbno izbrana umetniška dela, njegovi komentarji pa so jim dodali še osebno noto. Očitno bom v obdobju novembrskega dežja ždela v kinu. Se ne pritožujem.

img_4851

Novinarska konferenca in programski direktor Simon Popek

Kje ga boste obiskali?

Letošnji, že 27., Ljubljanski mednarodni filmski festival bo potekal od 9. do 20. novembra na običajnih mestih v Ljubljani, v mariborskem Koloseju in na dveh novih lokacijah – v Mestnem kinu Metropol Celje in v Anton Podbevšek teatru v Novem mestu.

Od Beatlov do kanibalov

Na enem izmed najbolj dobičkonosnih festivalov v zadnjih 25 letih se bo zopet predstavila obilica filmov, ki bodo navduševali tako mlade kot stare. V sklopu programa Kinobalon bodo namreč zavrteli 6 filmov, namenjenih mlajši populaciji, medtem ko se bodo v drugih programskih sklopih zavrteli filmi za odrasle, ki so tako dokumentarni kot kratki, zgodovinski … Nekaj bo za vsak okus, jaz pa že komaj čakam filme, kot je dokumentarec z naslovom The Beatles: Osem dni na teden, saj je režiser Ron Howard iz redkih in neobjavljenih arhivskih posnetkov sestavil osupljivo kompilacijo, v kateri si bomo lahko ogledali tudi celoten polurni nastop skupine na prvem stadionu v zgodovini rock’n’rolla. Vredno je omeniti, da zaradi tega glasbenega vložka film traja kar 173 minut. Eden izmed boljših filmov na festivalu po besedah Popka pa je Paterson, čuten portret pesniške duše voznika avtobusa iz New Jerseya, ki vsak dan opazuje življenje in malenkosti v njem. Letos bo poseben poudarek na filmih Romunov, sporedu je namreč poln njihovih filmov. Eden takih je film Nezakonito, ki ga je režiral Adrian Sitaru, zaradi kontroverzne tematike o splavu in incestu pa ni bil deležen javnega sofinanciranja, zato ga je le-ta posnel skoraj brez sredstev, kot igralsko improvizacijo. Na festivalu bomo poleg omenjenega imeli priložnosti videti tudi filme o kanibalizmu, vampirjih, ljubezni in še mnogo, mnogo več.

Izsek iz filma Paterson

Izsek iz filma Paterson

In nagrada gre …

Dela se bodo potegovala za različne nagrade. Kot vsako leto, bo tudi tokrat režiser najboljšega filma po izbiri mednarodne žirije prejel najbolj prestižno nagrado Vodomec. Nekomu bo v roke romala nagrada občinstva za najbolje ocenjen film, Prav tako bomo lahko spremljali bitko za najboljši kratki film. Nagrado Lux, v kateri bodo tekmovali 3 filmi, prevedeni v vseh 24 uradnih jezikov, bo podelil Evropski parlament. Mednarodna žirija svetovnega združenja filmskih kritikov in novinarjev pa se bo zaposlila s podelitvijo nagrade FIPRESCI. Prvič bo na Liffe prišla podeliti nagrado tudi Mladinska žirija Kinotripa, novega programa Kinodvora, ki ga ustvarjajo mladi za mlade. Presenečenje za letos pa je pripravil tudi Telekom, glavni pokrovitelj Liffa, ki bo zadnji dan festivala razglasil zmagovalca svojega natečaja 360 °, ki ga čaka posebno presenečenje.

Vprašaj profesionalca

Da je Liffe več kot le gledanje filmov, kažejo številne ostale dejavnosti, katerih se zainteresirani lahko udeležijo. Najbolj odmevna je Casting delavnica, na kateri bodo udeleženci med drugim spoznali trike za dobro izpeljano avdicijo, organiziran pa je še seminar MAF (Mad About Film), scenaristična delavnica z Martinom Horvatom, in še veliko več.

Pridi, vidi, znaj

S svojo srčnostjo in željo ponuditi obiskovalcem celotno filmsko izkušnjo me ta pravi filmski spektakel znova in znova prepriča. Dovolj je ameriških akcij – oglejte si kvaliteten film, glasujte za favorita in osvojite nova znanja. Vse to in še več vam že sedemindvajsetič ponuja Liffe.

Utrinki iz lanskega leta:

_________

liffe-2016-380x140

Začetek prodaje vstopnic in izid kataloga: torek, 18. oktober 2016

Na letošnjem Liffu bodo na ogled 103 celovečerni in 19 kratkih filmov. Liffe je lani zabeležil 44.000 obiskov, v vseh 26 letih pa so jih našteli več kot 800.000.

Za celoten program festivala in nakup vstopnic pojdite na SPLETNO STRAN LIFFA