Piše: AoČ . Foto: arhiv Kinodvora

Od 21. do 24. avgusta bo Kongresni trg vnovič gostil filmsko poslastico: Letni Kinodvor. To je brezplačna prireditev za filmske sladokusce, z njo pa se mestni kino postavlja ob bok primerljivim in pomembnim projektom kulturnega turizma v Locarnu, na Dunaju, v Parizu, Londonu in Bologni.

Gospod Hulot na počitnicah Jacquesa Tatija

Očarljiva komedija mojstrsko koreografiranih vizualnih gegov, v kateri prisrčno nerodni in vedno vljudni gospod Hulot nehote moti mir dopustnikov v obmorskem letovišču.

Ptiči Alfreda Hitchcocka

Ptice se obrnejo proti človeku v veliki klasiki mojstra suspenza. »To bi lahko bil najbolj grozljiv film, kar sem jih kdaj posnel,« je izjavil Hitchcock. Po vsej verjetnosti pa gre tudi za najbolj strašljiv otvoritveni film v zgodovini festivala v Cannesu.

Parižanka Charlesa Chaplina

Stoletnico kina na Kolodvorski praznujejo s prelomnim delom ene največjih ikon velikega platna; filmom, ki je v kinematografe prišel prav tistega leta, ko se je prvič prižgal projektor Ljubljanskega dvora. Parižanka je prva resna drama Charlesa Chaplina in njegov prvi film, v katerem – proti vsem pričakovanjem – ne nastopi Potepuh. Digitalno restavrirana različica z novo glasbo, prirejeno po Chaplinovi lastni partituri, je svetovno premiero doživela na zadnjem Berlinalu.

Srečen božič, gospod Lawrence Nagise Oshime

V velikem protivojnem filmu provokativnega japonskega režiserja (Cesarstvo čutil) skrivnostnega majorja Celliersa upodobi nihče drug kot David Bowie, medtem ko svojo prvo resno vlogo odigra tedanji stand-up komik in tv zvezdnik, danes pa slavni režiser Takeshi Kitano. S projekcijo ob štirideseti obletnici filma se bo Kinodvor poklonil tudi enemu največjih filmskih skladateljev – Ryuichiju Sakamotu.