Piše: R. T., foto: arhiv fotografa

Od 4. aprila do 11. maja 2024 bo v Galeriji Velenje na ogled razstava Gold Rush/A lucid daydream priznanega slovenskega fotografa, ki deluje na področju avtorske, gledališke in oglaševalske fotografije.
Serija fotografij, ki temelji na uporabi svetleče (astro) folije kot osrednjega elementa, nas vabi v globlje razmišljanje o naravi lepote, interpretaciji resničnosti in našem lastnem odnosu do minljivosti. Zgodba se gradi prek neponovljive hipnosti prostorskih instalacij, ki prepletajo trenutke lepote z njihovo neizbežno minljivostjo.

Od kod ideja za fotografiranje svetleče folije? Giodani odgovarja: »Tudi sicer so v moji avtorski fotografiji zelo prisotni prazni, grafični prostori. Ti isti prostori v kontekstu te serije služijo kot podlaga oziroma oder za nastop osrednjega motiva zlate svetleče astro folije, ki zaradi svojih materialnih značilnosti ponuja velik nabor različic, dimenzij in nenehnih sprememb pojavnosti. V kombinaciji poetičnih gibov motiva in prazne tišine okolja se lahko začne tudi pripovedovanje zgodb.«
Serija se je začela razvijati v gozdu na Pokljuki, zanj je ta prostor poseben. »Kot otroku dolenjskega podeželja mi je gozd vedno pomenil podaljšek otroške sobe, prostor igre in miru. Morda me ta podton še vedno spremlja. Pokljuka pa je bila prva izbira predvsem zaradi grafične urejenosti linij mogočnih smrek,« pove.

Fotografije so nastajale od leta 2017 in bodo tudi v prihodnje. Ponudi se vprašanje, ali je beleženje minljivih trenutkov skorajda neke vrste dnevniški zapis. Avtor pravi: »Projekt je osebne vrste, do njega nimam rigoroznega pristopa planskega izvajanja, ampak se pogosto zgodi spontano. Tako da bi fotografijam te serije lahko dodala tudi dnevniški pridevnik, saj so zame hkrati tudi neke vrste osebni potopis obiskanih lokacij in trenutkov, ki so se naključno zgodili.«