Kako zadovoljiti petičneže, ki jih zanima luksuz bivanja v hotelih?

Že pred dvema letoma, v drugih časih, smo lahko na Business Insiderju brali, da luksuz ni le spanje v luksuznem hotelu, temveč edinstvena izkušnja in dobro počutje gosta. Danes spada zraven tudi higienska varnost v hotelirstvu, ki gostom omogoča, da se hitreje počutijo dovolj varne, da se lahko sprostijo. Bolj kot napredna tehnologija in najdražja oprema je postalo pomembno, da hotelsko osebje z gostom vzpostavi oseben stik in tako lažje izpolni njegova pričakovanja. Vse več je potovanj, prilagojenih posamezniku, in vedno bolj priljubljeni so prestižni butični hoteli, ki z manjšim številom okusno opremljenih sob ponujajo svojim gostom nadstandardne storitve. Izraz butični hotel sta skovala ameriška podjetnika Steve Rubell in Ian Schrager, lastnika kultnega newyorškega kluba Studio 54.

BREZČASNI DOPUST NA JEZERSKEM

Med slovenskimi hoteli, v katerih se trudijo, da se počutiš tako prijetno kot doma, je Vila Planinka sredi slikovite pokrajine Jezerskega. »Zame so butičnost čustva, občutki, ne denar,« pove lastnik Marjan Batagelj, predsednik uprave Postojnskih jam. »Pri nas niste številka, za nas je najbolj pomembno, da se zares dobro počutite. Storitve so personalizirane, z gosti se pogovorimo in skupaj pripravimo program, da poskrbimo za visoko stopnjo doživetja.« Da bi se počutili čim bolj domače, pritličje hotela deluje kot jedilnica in dnevna soba s kaminom.

»Jezersko me je že prvič očaralo, pa ne le pogled na čudovite gore, še nekaj drugega je bilo. Ko sem slišal, da je tu pomembna energijska točka, sem poklical Semirja Osmanagića, ki je odkril bosanske piramide. Preveril je in mi potrdil, da je prav na kraju, kjer je bil takrat propadajoč hotel, močan vir energije, med točkami pa vodni tok,« razloži Batagelj, ki se je še pred prenovo kot etnolog najprej lotil preučevanja etnološke dediščine kraja in njegove (turistične) zgodovine. Jezersko je bilo pred drugo svetovno vojno priljubljeno klimatsko zdravilišče, pozneje smučišče, zdaj pa pozimi, ko je le dovolj snega, vabi na turno smuko ali tek na smučeh po trasi čez Pavličevo sedlo, ki jo je osnovala olimpijka Petra Majdič.

»Butični hotel odlikujejo trajnostna naravnanost, h kateri teži, tesna povezanost z naravo, zdravilno podnebje območja ter ravnovesje med tradicijo in sodobnostjo. Pri prenovi so ohranili značilno arhitekturo hiš na Jezerskem, uporabili veliko lesa, stene imajo glinene omete, v sobah so pastelno zelena barva ter ilustracije lokalnih zelišč in rastlin. Pri tehnologiji so stopili korak nazaj, v hotelu ni ne klime ne Wi-Fi signala (razen če gost to izrecno zahteva).

Med 23 sobami (stanejo od 200 do 500 evrov na noč) nista niti dve enaki, vsaka je urejena na podlagi izmerjenih energij in naravne danosti, ima živalsko ali rastlinsko ime – od Srne, Polhka do Encijana in avtohtonega Lepega čeveljca. Ena se pohvali z dvema balkonoma, druga ima teleskop, tretja svojo kuhinjo, četrto krasi veliko okno tik ob gozdu. Investicija energetsko varčnega objekta, ki je Batagelja stala okoli 3,5 milijona evrov, se trudi upoštevati strategijo nič odpadkov (»zero waste«), zato morajo tudi dobavitelji svojo embalažo odpeljati s seboj v dolino. Njihovo bogato vinsko karto sestavljajo le slovenska vina – več kot sto etiket.

POGLED NA BISERNO ROVINJSKO MORJE

Slovenska podjetnika Špela in Janez Bidovec sta leta 2017 v starem mestnem jedru Rovinja obnovila staro in propadajočo stavbo (sestavljajo jo tri hiše) v luksuzni paradiž Spirito Santo Palazzo Storico. Janez Bidovec nam je na obisku razložil, da sta reška arhitekta Saša in Stevo Dobričić (z izkušnjami restavriranja v Benetkah) natančno restavrirala stavbo iz dvajsetih let prejšnjega stoletja, ki je bila last italijanske družine. Spirito Santo je zdaj butični hotel s sedmimi dvoposteljnimi sobami. Poimenovane so po rovinjskih ulicah Grisia, Carera, Montalbano, Trevisol, Casale, Monte in Santa Croce. Družbo jim delata še bar in vinoteka (s slovenskimi, hrvaškimi in italijanskimi izbranimi vini), odprta tudi za zunanje goste. Posebnost hotela je vrt z vodnjakom iz leta 1964. Dve sobi imata tudi teraso s pogledom na morje in bližnjo cerkev. Notranjost je restavrirana v prvotni obliki. Vsa konservatorska dela v hotelu, notranjosti in zunanjosti, so opravljena v skladu s konservatorskimi zahtevami, zato je ohranjena vsa kulturna dediščina stavbe.

V prefinjenih sobah takoj padejo v oči unikatno, ročno izdelani kosi pohištva in ponekod tudi restavrirane freske. Med materiali prevladujejo lokalni kanfanarski kamen, medenina in hrastov les. Največ gostov je iz Avstrije, Švice, Nemčije, pa tudi Avstralije, Kitajske in ZDA, prihajajo tudi Italijani, Slovenci in Hrvati.

Lani poleti se je butična hotelska zgodba podjetnikov Bidovec nadgradila še z novimi, prestižnimi suitami v zgradbi Palazzetto Spirito Santo. Odlični odzivi na Spirito Santo Palazzo Storico so lastnika navdihnili za nov izziv: še eno staro zgradbo, oddaljeno zgolj 50 metrov od hotela Spirito Santo, so popolnoma prenovili. Palazzetto Spirito Santo ima od lani štiri hotelske suite s pogledom na morje in rovinjske ulice (cena: od 140 do 420 evrov na noč z zajtrkom za dve osebi). V pritličju Palazzetta je zajtrkovalnica s teraso in pogledi na morje. Prostor pod starim vodnjakom je preurejen v večnamenski prostor za zasebne dogodke, gastronomske užitke ter sprostitev telesa in duha. Da bi ohranili zgodovinskost stavbe, poudarja Janez Bidovec, so uporabili zgolj naravne materiale: les, kamen, steklo in medenino. Oba hotela sta zasnovala arhitekta Saša in Sveto Dobričić.

NOČ V PALAČI NA KANALU GRANDE

Da je hotel Aman ob kanalu Grande za svojo prvo poročno noč izbral ameriški igralec George Clooney, o hotelu pove veliko. Zvezdnik je prvo skupno noč z ženo Amal preživel v veličastni palači Papadopoli iz 16. stoletja, eni najlepših v Benetkah, v kateri danes domuje luksuzni hotel s petimi zvezdicami. Ime je dobila po grški družini Papadopoli s Krfa, ki jo je kupila v 19. stoletju, jo prenovila in z zbirateljem starin Michelangelom Guggenheimom preuredila prvo nadstropje v pravi »piano nobile«. Trenutna lastnika Giberto in Bianca Arrivabene sta potomca družine in še vedno živita s svojimi otroki v zgornjem nadstropju palače, ki jo ima sicer v najemu luksuzna hotelska veriga Aman Resorts. Ko so jo preurejali v hotel, so ohranili večji del historične zgradbe, za notranji dizajn pa izbrali moderen slog za eleganten kontrast beneškemu baročnemu razkošju. Do impozantne stavbe se pripeljete po kanalu Grande, da lahko skozi »porta d’acqua« vstopite v veliko sprejemnico (in ne recepcijo) z marmornatim podom in freskami, ki zavzema skoraj polovico hotela. Štiriindvajset prestižnih apartmajev je razdeljenih v štiri kategorije, najcenejši so manjši in s pogledom na zeleno dvorišče, nekaj tudi na hotelski vrt, kar je redkost za mesto na vodi, dražji gledajo na živahni kanal Grande, vsi pa so enako opremljeni. Hotel ima unikatno oblikovano pohištvo, zavese in preproge, nekaj kosov pohištva B&B Italia in dekorativnega tekstila Rubelli. Goste v sobah in jedilnici pričakajo svilene tapete in visoki stropi, freske in reliefi iz različnih zgodovinskih obdobij, zaščiteni kot zgodovinski spomeniki, pa veličastni lestenci iz muranskega stekla, velika pozlačena ogledala in umetniško obdelani kamini iz marmorja.

Noč v hotelu Aman stane od 1000 pa vse do 5200 evrov, najdražja je 103 kvadratne metre velika suita Alcova Tiepolo, ki jo v spalnici krasi stropna freska Giovannija Battista Tiepola iz 18. stoletja. Razvajate se lahko v hotelskem spaju ali restavraciji, kjer jedi sestavlja chef Norbert Niederkofler, ki vodi restavracijo St. Hubertus (s tremi Michelinovimi zvezdicami) na Južnem Tirolskem.

Pišeta: Kaja Komar, Aleš Čakš

Foto: arhiv hotelov