Utrinki GREGORJA ŠKETA

Če ti je vagabundstvo dano v zibko, ti je pač dano. Starši so Gregorja Šketa že v otroštvu navajali na šviganje po Evropi. Zaradi strica, ki je bil pomorščak, in njegovih številnih razglednic z različnih koncev sveta pa si je vtepel v glavo, da bo nekoč šel v Ameriko. Pravi, da je bil v zadnjih dvajsetih letih kar precej na poti. Rekordno je bilo leto 1997, ko je bil kar sedem mesecev po svetu. Skoraj dvajset let je kot športni novinar Dela med drugim poročal z vseh največjih teniških turnirjev po svetu. Zdaj pravi, da se malo umirja. Ni najbolj prilagodljive narave, ima vedno svoj načrt in zato večje druščine pri potovanjih ne pridejo v poštev. Nad Severno Ameriko je iskreno navdušen. Nad njenimi velemesti in naravo. Prav tako nad Havaji. Pravi, da je tip človeka, ki se rad vrača tja, ker se dobro počuti. Zato mu vsakič, ko stopi z letala v Honoluluju, srce začne hitreje biti.

1. Honolulu pomeni varni pristan…

… zame je utelešenje dobrega življenja. Super podnebje, konstantne temperature vse leto. To se pozna tudi na ljudeh, ki so nasmejani in dobre volje. Všeč mi je enostavnost bivanja v kratkih hlačah in natikačih. Tam ima rek Življenje je plaža povsem otipljivo obliko.

2. Obožujem jutranji tek po plažah …

… Waikikija ali okoli kraterja Diamond Head ali ob kanalu Ala Wai. Med Evropo in Havaji je dvanajsturna časovna razlika in ugotovil sem, da je tek zelo učinkovito sredstvo proti jet lagu.

2

3. Obcestni kiosk je najboljši za ribe …

… na poti proti North Shoru je priljubljen med lokalci, saj tja zahajajo na odlične ribje jedi. V Honoluluju pa je kar nekaj odličnih restavracij, na primer Nobu in Morimoto. Sicer pa morate poskusiti »poke«, marinirano surovo ribo, slastno havajsko jed.

4. Waikiki je znan po dveh legendarnih hotelih …

… prvi je Moana Surfrider, ki je bil prvi luksuzni hotel na Havajih, zgrajen leta 1901, in so mu dali vzdevek The First Lady  Of Waikiki. Drugi pa je The Royal Hawaiian, odprt dve desetletji kasneje. Jaz raje stanujem v manjših butičnih hotelih ali pa si poiščem stanovanje prek Airbnb.

55. Sloves pionirja deskanja pripada …

… havajski legendi Duku Kahanamokuju. Bil je vsestranski športnik, ki je kot plavalec osvojil dve zlati olimpijski medalji. Ko je predsednik John Kennedy obiskal Havaje, si je najprej želel obiskati Duka. So pa Havajci ponosni tudi na to, da je tam rojen ameriški predsednik Barack Obama, ki vsako leto dopustuje v kraju Kailua.

6. Na Havajih je en sam letni čas …

… poletje. Po feng šuju so Havaji sploh najboljša točka za bivanje na našem planetu. Temperaturi zraka in vode sta konstantni vse leto. Podnevi se termometer povzpne na približno 25 do 32 stopinj, ponoči pa pade na okoli 20.

naslovna fotka

Glavna plaža v Honoluluju

7. Svetovna deskarska Meka je …

IMG_5038.JPG… severna obala O’ahuja. V Waimeja Bayu vsako leto organizirajo deskarsko tekmovanje Quicksilver In Memory of Eddy Aikau, kjer se zberejo največji mojstri deskanja na valovih. Tekmovanje izvedejo med novembrom in februarjem, ko ocean pošlje velike valove. Takrat je na North Shoru vseljudsko rajanje.

8. Prebivalci Honoluluja in Havajev so …

… sproščeni, odprti, nasmejani. Oblečeni v kratke hlače, majico ter natikače. Še vedno ima vsak pravi Havajec tudi eno tradicionalno havajsko aloha srajco. Poleg angleščine govorijo havajščino. Recimo: aloha – dober dan, e komo mai – dobrodošli, mahalo – hvala, moana – ocean.

_R7Z7803

Honolulu
Positive OnePositive TwoPositive Three
Negative OneNegative TwoNegative Three
45%Sweet
Criteria One10%
Criteria Two50%
Criteria Three24%
Criteria Four78%
Criteria Five63%
Reader Rating 1 Vote
95%