foto: Liffe, Kaja Stankovič

ZAKLJUČEK NAJPOPULARNEJŠEGA FESTIVALA PRI NAS

Minilo je 12 filmskih dni, na katerih smo si lahko na 27. festivalu Liffe ogledali filme vseh žanrov, dolžin in jezikov. To leto je bil festival z visokim obiskom še posebej uspešen. Kako pa so bili uspešni vaši najljubši režiserji in filmi? Preberite spodaj.

Za začetek malo matematike

Znani so podatki analize letošnjega festivala Liffe, ki so znova presegli pričakovanja. V dvoranah so vrteli 122 filmov, od tega 103 celovečerne in 19 kratkih. Prikazanih je bilo 299 projekcij, kar 43 izmed njih pa je bilo razprodanih. 20 projekcij so predvajali v Mariboru, 8 v Celju in 7 v Novem mestu. Prodanih je bilo 44.000 vstopnic, če pa bi seštevali prodajo vstopnic z vseh 27 festivalov, bi število naraslo na več kot 858.000. Festival je obiskalo 40 filmskih ustvarjalcev in članov žirije, po projekcijah  pa je bilo zabeleženih 41 pogovorov z nadobudnimi ustvarjalci. Še en šokanten podatek pa je, da so obiskovalci v Cankarjevem domu v dnevih predvajanja pojedli kar tono jabolk!

Žirija, žirija na stolu povej, kateri najboljši v deželi so tej?

V soboto, 19. novembra, so bile v Linhartovi dvorani podeljene nagrade 27. Liffa. Čeprav je bilo na sporedu veliko raznolikih filmov in novih konceptov, je lahko le peščica osvojila laskave nagrade letošnjega filmskega festivala.

Podelitev nagrad

Podelitev nagrad

Najbolj prestižna nagrada večera za najboljši film, vodomec, je odšla v roke režiserki Mirjani Karanović za njen film Dobra žena. Žirija je soglasno razglasila zmagovalko iz sklopa Perspektive po izbiri mednarodne žirije, ki jo je podelil glavni pokrovitelj Liffa, Telekom Slovenije. Film Dobra žena je psihološki portret ženske, ki nekega dne povsem nepričakovano odkrije resnico o preteklosti svojega moža. Med pospravljanjem stanovanja Milena (ki jo igra Mirjana Karanović) odkrije videoposnetek, v katerem se poduči o zločinih svojega moža med vojno v Bosni in Hercegovini, nedolgo nazaj. Avtorica je tako v svojem delu združila dve občutljivi tematiki, družinsko in povojno. Realistični prikaz zgodbe in nadarjena igra igralcev sta bila brez dvomov glavna faktorja, ki sta režiserki pomagala dobiti najpomembnejšo nagrado festivala.

dobra-zena-mirjana-karanovic-4

Dobra žena Mirijane Karanović

Nagrada FIPRESCI, ki jo je podelila mednarodna žirija svetovnega združenja filmskih kritikov in novinarjev, je romala v roke filmu Rdeča želva, ki ga je režiral Michael Dudok de Wit. Upravičeno pa si je priboril še eno nagrado, in sicer Nagrado mladinske žirije Kinotrip, ter tako postal veliki zmagovalec. Celovečerni animirani film govori o moškem, ki se zaradi brodoloma znajde na tropskem otoku. Vsakič, ko se poskuša rešiti in zapustiti otok, pa mu pot prekriža velika rdeča želva, ki mu zaradi njemu nepoznanega razloga ne dovoli oditi. Film zaradi dramatične zgodbe, humorja, akcije in širokega spektra občutij velja za enega najbolj nepozabnih animiranih filmov zadnjih let.

Katarzyna Gondek je s svojim devetminutnim filmom Figura premagala ostale tekmovalce in si prislužila nagrado za najboljši kratki film. Režijo je prepričala šaljivo obarvana zgodba o gigantskemu kipu Janeza Pavla II., ki ga prepeljejo v Poljsko mesto Czestochowa. Kip, navidez mogočen in sijajen, pa je ironično le cenena senca omenjenega.

Nagrado zmaj, eno izmed glavnih nagrad, ki jo je določilo občinstvo, je z oceno 4,68 prejel film Med morjem in zemljo, ki sta ga režirala Carlos del Castillo in Manolo Cruz. Zgodba govori o moškem, ki zaradi revščine živi z mamo ob Karibskem morju. Zaradi njegove borbe z mišično distrofijo ne ve, ali je zmožen vzeti življenje v svoje roke in ponovno zaživeti. Film je zaradi izjemne fizične preobrazbe igralca in enega izmed režiserjev, Manola Cruza, dobil tudi nagradi občinstva in žirije na festivalu Sundance. Še dva močna tekmovalca v isti kategoriji ter filma, zagotovo vredna ogleda, sta Učiteljica, ki je nekaj časa vodila, nato pa izgubila s 4,56 točke, in pa Slava, ki je dosegla 4,54 točke.

Slika iz filma Med morjem in zemljo

Slika iz filma Med morjem in zemljo

Prvič pa so podelili tudi nagrado za najboljši film 360 °, ki jo je pokrovitelj Telekom Slovenije izročil za film Torta napad. Nova snemalna tehnika nas umesti v središče dogajanja ter nas prepriča, da smo v zgodbi prisotni tudi sami.

Še zadnjič

Ste si uspeli ogledati katerega izmed zmagovalnih filmov? Če ne, sta na voljo še dve projekciji, in sicer 21. 11. 2016 v Kosovelovi dvorani. Ob 18. uri se bo vrtel film z nagrado občinstva zmaj (Med morjem in zemljo), vstop pa si lahko zagotovite tukaj:  NAKUP. Ob 20. uri se bo predvajal film, nagrajen z nagrado vodomec (Dobra žena), ki ga lahko obiščete s pomočjo klika na naslednjo povezavo: NAKUP .