Tekst in foto:  Alta Skladi
Vsi starši dobro poznamo občutek, ko gledamo slike naših otrok in se sprašujemo, kam je šel čas in kdaj je naš mali čudež narave tako zrasel. Podobno je tudi z varčevanjem, kjer je čas naš največji zaveznik. Tako kot varčevanje za pokojnino, je tudi varčevanje za otroka dolgoročen projekt, obrestno obrestni izračun pa z leti pokaže vso svojo moč. Že s 50 evri na mesec lahko do časa študija, za vašega otroka privarčujete kar 23.100 evrov.

Preprosti izračun pokaže, da pri varčevanju za naše otroke iz majhnega resnično zraste veliko. Le dovolj časa mora preteči. Če bi ob rojstvu našega malega čudeža narave vsak mesec v varčevalni načrt ALTA BABY vložili 50 evrov, bi se do otrokovega dopolnjenega 19. leta (ob upoštevanju povprečnega 7-odstotnega letnega donosa), ko nastopi čas za odhod na fakulteto, nabralo zavidljivih 23.100 evrov. To bi zadoščalo za skoraj 460 evrov mesečne štipendije skozi vseh pet let študija. S tem zneskom bi naš študent lahko pokril strošek najemnine, prehrane in prevoza, morda pa bi mu kak evro še celo ostal.

Po vsej verjetnosti v Sloveniji ni ravno veliko staršev, ki bi imeli že danes pripravljenih 20 tisočakov za otrokov študij.  Otroci so naše največje bogastvo, vendar je njihovo odraščanje za starše tudi eden izmed največjih finančnih zalogajev. Najbrž ni starša, ki se ne bi vprašal, kako bi svojim otrokom omogočil čim boljšo prihodnost. Stroški študija in so že danes zelo visoki. Za marsikaterega študenta je danes težko dostopen že študij izven domačega kraja, kaj šele tisti v tujini. Prav študij v tujini je ob trenutnih razmerah v Sloveniji še posebej aktualen, to pa stroške le še poveča.  Da ne bo šolanje vašim otrokom postalo nedosegljivo, vzemite torej stvari v svoje roke že danes in jim olajšajte pot do uresničitve dolgoročnih ciljev.

ALTABABY-1

Pri varčevanju v ALTA BABY pa nam lahko pomagajo tudi dedki in babice ter ostali sorodniki. Namesto, da otrokom kupujejo nepotrebna darila, na katerih se nato kaj hitro začne nabirati prah, lahko tudi oni varčujejo za svojega vnuka, nečaka… Dovolj je že, da jim sporočite številko varčevalnega načrta ALTA BABY, na katerega lahko vplačujejo po svojih zmožnostih oziroma željah. Lahko vplačujejo enkratne zneske, lahko pa tudi z rednimi mesečnimi obroki.  Prav to smo imeli vseskozi v mislih, ko smo oblikovali ALTA BABY. Zato nimamo določenega minimalnega zneska, saj lahko tako tudi stari starši v varčevalni načrt svojega vnučka vplačujejo po svojih zmožnostih.
Z malo sreče bo lahko začetek še lažji. Sodelujte v nagradni igri ALTA BABY in Mali Čudež Narave ter se potegujte za imenitne nagrade, ki vam bodo še dolgo ostale v spominu.