Foto: Shutterstock

Hurikan. Vlak, ki ga ne morem in ne morem ujeti. Brezizrazni moški, ki me povsod zasleduje. Virus, ki okuži in pobije mojo celotno družino. Letenje. Vse to so pretekle more in sanje, ki jih iz več različnih razlogov ne morem pozabiti. Vprašanje je torej, kaj te sanje dejansko pomenijo. Ali so le naključni film, sestavljen iz odvisnosti od polnočnega cikličnega gledanja grozljivk, ali mi možgani podzavestno želijo nekaj sporočiti?

PARALIZA TELESA IN OTEŽENO DIHANJE

Dejstvo je, da večino sanj v prvih minutah prebujenja preprosto pozabimo. Kot da jih nikoli ni bilo. Spet drugih ne moremo pozabiti, če se še tako trudimo.

Ena izmed njih je spalna paraliza. Spalna paraliza je pojav, ki se dogaja, medtem ko oseba tone v spanec ali je v procesu prebujanja. Takrat se človek že približno zaveda okolja, v katerem se nahaja, vendar se zaradi ugasnjenih motornih funkcij ne more premikati. Za to poskrbi spalna paraliza, da se oseba ne poškoduje. Razlog za poškodbe bi bile namreč v večini primerov halucinacije, ki so ponavadi prisotne v obliki šepetanja, sikanja, šumenja, groženj ali celo pošasti, ki osebo duši ali vleče po tleh. Načeloma naj bi spalna paraliza pomenila, da se oseba trenutno v življenju sooča s situacijsko ali emocionalno paralizo. V smislu, da se počuti slabo ali povsem nepripravljena. Spalna paraliza je v večini primerov povezana tudi z anksioznostjo in depresijo.

20-what-its-like-sleep-paralysis.w536.h357.2x

”Načeloma naj bi spalna paraliza pomenila, da se oseba trenutno v življenju sooča s situacijsko ali emocionalno paralizo.”

IZGUBA BLIŽNJIH

Večina ljudi je na določeni stopnji življenja sanjala tudi smrt. Svojo smrt ali smrt bližnjih. Sanjanje svoje smrti naj bi pomenilo čustveno bolečino ali strah, če pa umre nekdo drug, naj bi bila stvar rahlo kompleksnejša. Različni ljudje naj bi v sanjah predstavljali različne aspekte vaše psihe. Tako smrt znanca lahko pomeni, da se počutite, kot da del vas umira ali je v nevarnosti. Lahko tudi seveda preprosto pomeni, da se bojite izgubiti to osebo.

ZASLEDOVANJE

Te sanje naj bi pomenile, da se ne morete otresti določenega čustva ali ideje, ki vas zasleduje povsod. Obžalovanje, občutek sramu ali dvom vase naj bi tako zavzeli obliko tistega, ki vas lovi. Če vas zasleduje neke vrste pošast, ta lahko predstavlja zatrt spomin ali del sebe. Vaša podzavest naj bi vas s tem opominjala, da bežite od problema, s katerim se boste morali slej ko prej soočiti.

Eye

”Obžalovanje, občutek sramu ali dvom vase naj bi  zavzeli obliko tistega, ki vas lovi.”

LEBDENJE

Sanje o letenju. Te niso le neprimerno manj morbidne v primerjavi z ostalimi, temveč imajo tudi veliko lahkotnejši pomen. Letenje v sanjah naj bi namreč pomenilo, da smo se nečesa neprijetnega otresli in se temu primerno čutimo osvobojene. Pomemben pa naj bi bil tudi način letenja. Tisti, ki v letenju uživajo in ga obvladajo, se počutijo, da imajo stvari pod nadzorom, za neizkušene letalce pa bi bilo bolje, da se tako v sanjah kot v resničnem življenju postavijo na trdna tla.

flying-dream21

Nasploh so sanje vedno prisoten vprašaj. Zakaj sem sanjal to? Kako se ne spomnim ničesar? Kaj naj bi to pomenilo? Odgovori na ta vprašanja tičijo v naši glavi, v možganih in še natančneje, v podzavesti. Podzavest nam bo vedno na voljo, ko bomo želeli odgovore na nerazumljena čustva in občutke, preko sanj pa bo za nas razreševala konflikte, ki jih sami zavestno ne zmoremo.

_____

Podrobneje o nastanku, izvoru in pomenu sanj si lahko preberete tukaj: