Piše: K. K. . Foto: Rene Knapič
V času, ko v mestnem jedru prestolnice prevladujejo mednarodne kuhinje, je v Knafljevem prehodu vrata odprla Slovenska Hiša Ljubljančanka. Le nekaj korakov od Prešernovega trga v Ljubljani vas vabi, da preverite pristne okuse, ki že stoletja bogatijo naše domače jedilnike.

Domače jedi, ki povezujejo generacije
Ljubljančanka je poklon tradicionalni mestni kuhinji, saj se na krožnikih znajdejo vsem dobro znane jedi, kot so kranjska klobasa, idrijski žlikrofi, štruklji, telečja krača, ljubljanski zrezek ali jabolčni štrudelj. Njihove jedi niso le hrana, temveč zgodbe o mestni kulinariki, ki jih pišejo generacije slovenskih družin. V lokalu, kjer se prepletajo vonj po sveže pečenem kruhu, okus krepke juhe in nostalgija po pravih slovenskih jedeh, ki povezujejo generacije, se vsak počuti kot doma. Kot pravijo v Ljubljančanki, tu kuhajo »od lokalcev za lokalce«, za Ljubljančane in vse, ki si želijo pristne domače hrane v prijetnem ambientu.

Štrudelj
Prostor, kjer se srečajo spomini in okusi
Ljubljančanka ni zgolj restavracija, ki nadaljuje tradicijo oživljanja slovenske kulinarične dediščine, je tudi prostor, kjer se srečajo spomini, čustva in ljubezen do slovenskih okusov. Sestavine v jedeh prihajajo z majhnih kmetij in pridelovalcev, s katerimi so vzpostavili zaupni in prijateljski odnos, kar doda svežino, kakovost in pristen okus posamezni jedi. Preverite njihovo govejo juho, polnjeno papriko ali telečja jetrca s pire krompirjem, golaž s kruhovo rezino, za posladek pa jabolčni štrudelj s sladkano kislo smetano ali kremšnito v kozarcu. Vsak krožnik je darilo slovenski kulinarični tradiciji.