V prihajajočih mesecih bomo priča najdaljšemu popolnemu Luninemu mrku v tem stoletju, ko se bo Luna obarvala temno rdeče.

Lunin mrk nastane, ko Luna prehaja skozi zemljino senco, znano kot umbra. To se zgodi, ko se Sonce, Zemlja in Luna poravnajo. Sam dogodek spominja na popolni Sončni mrk, le da bo tokrat Zemlja zakrila Sonce, zato bo celotna Luna zasenčena v umbri.

27. julija 2018 bomo tako lahko opazovali celoten Lunin mrk, ki bo trajal eno uro in 43 minut, z vrhuncem ob 20.30 UTC. Viden bo v večini Afrike, na Bližnjem vzhodu, v Indiji, v Avstraliji in Evropi.

Ta mrk bo še posebej dolgotrajen, saj bo Luna prešla skozi središče umbre. Če preide bolj ob strani, ne traja tako dolgo, če pa v celoti obide zemljino senco, lahko dobimo le delni Lunin mrk, ko preide skozi okoliško penasto senco Zemlje.

KRVAVO RDEČ LUNIN MRK

To bo najdaljši mrk 21. stoletja, prejšnji najdaljši pa je bil 16. julija 2000. Ta je trajal eno uro in 46 minut, kar je samo eno minuto manj od najdaljšega možnega trajanja Luninega mrka – ena ura in 47 minut.

Med popolnim Luninim mrkom Luna ne postane temna. Pravzaprav se obarva rdeče, saj se večina sončne svetlobe, ki se odbija na Lunino površino, lomi zaradi zemeljske atmosfere. Pojav je podoben rdečim sončnim zahodom in vzhodom.

Torej, če boste na eni izmed zgoraj omenjenih lokacij v juliju, bodite posebej pozorni, saj takšnega Luninega mrka ne bo mogoče videti vse do 22. stoletja.

*Poglejte, kje vse boste lahko v petek opazovali Lunin mrk.

OGLASNO SPOROČILO

Foto: Wikimedia Commons in Pixabay.com

____________

Ker si že tu, preberi še tole …