Foto: Pixabay

ASTEROID 2014 JO25

Odkrili so ga v Arizoni pred tremi leti in poimenovali 2014 JO25. Ocenili so, da njegov premer meri okrog 650 metrov. 19. aprila 2017 pa je letel mimo Zemlje na razdalji 1,77 milijona kilometra, kar je 4,6 povprečne razdalje med Luno in Zemljo. Bojan Ambrožič, strokovnjak za meteorite, pravi, da ni  nobene možnosti, da bi zadel Zemljo, bo pa tako bližnje srečanje za tako velik asteroid precej redko. Zemlji se je približal iz smeri Sonca in je bil viden v noči z 19. na 20. april. Predvidevajo, da je svetil z magnitudo 11, viden pa je bil že z majhnimi optičnimi teleskopi. 

space-1728314_960_720

Zemljina atmosfera nas ščiti pred vsemi manjšimi asteroidi in meteoroidi, tako velika večina v Zemljini atmosferi zgori in ne pade na površje. Minimalna velikost meteoroida, da še preživi atmosfero je odvisna od njegove sestave, relativne hitrosti glede na Zemljo ter vpadnega kota.

ZEMLJINA ATMOSFERA JE ŠČIT

V vesolju asteroidi in meteoroidi niso nikakršna redkost. Čeprav se gibljejo z izjemno hitrostjo in so večinoma tudi izjemne velikosti, pa za Zemljo večinoma niso nevarni. Zemljina atmosfera nas namreč ščiti pred vsemi manjšimi asteroidi in meteoroidi, tako velika večina teh v Zemljini atmosferi zgori in ne pade na površje. “Minimalna velikost meteoroida, da še preživi atmosfero je odvisna od njegove sestave, relativne hitrosti glede na Zemljo ter vpadnega kota,” še dodaja Ambrožič.

JE MIMO ŠVIGNIL ASTEROID? ALI JE BIL MORDA METEOROID?

Vseh gmot, ki se gibljejo po vesolju, pa ne moremo kar takoj pometati v en koš. Poleg planetov, lun in satelitov ločimo tudi asteroide in meteoroide. “Asteroid je majhno telo v orbiti okoli Sonca, medtem ko je meteorit del asteroida, meteoroida ali kometa, ki je preživel pot skozi Zemljino atmosfero in pade na površje Zemlje ali katerega drugega planeta,” mi je v splošni zmedi nad vsem, kar kroži ali se kako drugače giblje okrog naših glav, pojasnil Ambrožič.

Asteroid je majhno telo v orbiti okoli Sonca, medtem ko je meteorit del asteroida, meteoroida ali kometa, ki preživi pot skozi Zemljino atmosfero in pade na površje Zemlje ali katerega drugega planeta

METEORITI – ZAČETEK IN KONEC?

Astrobiologija je področje znanosti, ki se med druim ukvarja tudi z vprašanjem, ali so meteoriti zasejali življenje na Zemlji. V geološki zgodovini je že prihajalo do izumrtij zaradi padcev asteroidov/kometov, eden takih je z obličja Zemlje izbrisal dinozavre. Ni pa mogoče izključiti, da se kaj takega v prihodnosti ne bo ponovilo. Vendar je možnost, da se bo to zgodilo v kratkem času trajanja človeškega življenja, zelo majhna.

crater-408063_960_720

Krater, ki nastane, ko meteorit trči na Zemljo.

METEORIT, OD KOD PRIHAJAŠ IN KAM GREŠ?

Od kod pa meteoriti sploh izvirajo, prihajajo? Bojan Ambrožič nam je zaupal, da je večina meteoritov povezanih z asteroidi. Meteoriti se gibljejo okrog Sonca kot del majhnih trdnih teles, npr. asteroidov, meteoroidov in kometov. Kaj pa nam lahko povedo o nastanku Osončja? “Sestava meteoritov se od časov nastanka Osončja do danes ni veliko spremenila (za razliko od Zemlje, na kateri so aktivni geološki procesi popolnoma izbrisali njeno začetno geološko sestavo), zato lahko z raziskavami meteoritov ugotavljamo, kaj se je dogajalo v zgodnjem času nastajanja Osončja. Z meteoriti lahko ugotovimo, da je v nekdanji Sončevi meglici prihajalo do nenadnih hitrih porastov temperature,” nas je še razsvetlil Ambrožič.

Z raziskavami meteoritov lahko ugotavljamo, kaj se je dogajalo v zgodnjem času nastajanja Osončja, recimo to, da je v nekdanji Sončevi meglici prihajalo do nenadnih hitrih porastov temperature.

NA LOV ZA METEORITOM

Bojan Ambrožič pravi, da možnost za najdbo meteorita obstaja, obstajajo pa celo območja na Zemlji (predvsem puščave), kjer je prisotna nekoliko večja koncentracija meteoritov. Vendar naj vas kar takoj razočaram, saj Slovenija ne sodi med ta območja. Če torej do vas prileti kamen sumljivega izgleda, morate verjetno poiskati še soseda, sumljivega obnašanja. Možnost, da ga boste v Sloveniji našli, je večja, kot da najdete meteorit.

 

_______

 

Logo-web3-300x219

Prav v Planetariju Ljubljana je imel Bojan Ambrožič predavanje  “Meteoriti in asteroidi – grožnja iz vesolja?” Če bi si radi ogledali izjemno potovanje po vesolju – vaš razgled je 360 stopnij čistega neba – ali druge filme o vesolju, risane, akcijske pustolovščine, si poglejte program Planetarija Ljubljana ali jim sledite na FB.

 

 

 

_______

Kaj pa so tiste svetleče zadeve, ki »padajo z neba«? So to zvedni utrinki? Smo v vesolju sami? Kje lahko vidite zvezde v Ljubljani? Vse odgovore ponujamo v spodnjih člankih.

Screen Shot 2017-04-18 at 9.02.17 PM

Screen Shot 2017-04-18 at 9.03.08 PM

Screen Shot 2017-04-18 at 9.00.52 PM

Screen Shot 2017-04-18 at 9.04.19 PM