Znani sarajevski fotograf Almin Zrno za ljubljansko predstavitev pripravlja klasično temo mnogih fotografov, skladnost in lepoto človeškega telesa v njegovi polni moči in ekspresivnosti,  tako v mirujočem stanju kot tudi v gibanju, plesu ali športu. S svetlobno igro mu vedno znova uspeva razkriti nove podrobnosti, novo gibanje, razkritje muskulature, v žaru lastnega vzhičenja in navdiha, ki nam ga ponuja v sinestetičnem vzdušju erosa anatomije (življenja) kot antitezi thanatosa. Skozi različne vizualne strukture telesne anatomije avtor na poseben in izrazit način prikazuje telo v moči in moč v telesu, z aluzijo na Da Vincijeve proporce Vitruvijskega človeka  kot ključnega parametra lepega. Projekt obsega 30 črno-belih fotografij (100 x 170).

body2

Fotografska razstava: ALMIN ZRNO – MOČ TELESA
Lokacija: Mala galerija Cankarjevega doma
Termin: 25. maj – 26. junij 2016
Otvoritev: sreda, 25. maja 2016, ob 20. uri

Kratka biografija
Sarajevčan Almin Zrno (r. 1966) je že kot petnajstletni gimnazijec v Foto kino klubu CEDUS pritegnil pozornost z izjemnim darom za fotografijo. Svojo polno uveljavitev je dosegel v povojnih letih, v zadnjem desetletju pa je v svojem okolju postal osrednja osebnost v svetu fotografije. Po uspešno zaključenih tečajih World Press Photo, Reutersa in British Councila je leta 1996 postal vodja foto službe vseh izdaj najprodornejše bosansko-hercegovske časopisne hiše Avaz, od 1999 pa v tedniku Dani. Poleg časopisne se ves čas ukvarja tudi z modno, portretno, reklamno in vse pogosteje tudi z avtorsko fotografijo. Leta 2000 je postal član ULUPUBiH in pridobil status svobodnega, od 2007 pa status uveljavljenega svobodnega umetnika. Trenutno je predsednik tega združenja.

body
Kot že uveljavljen fotograf sodeluje z večino domačih ter več tujih fotografskih in reklamnih agencij v BiH in drugod, kot stilski fotograf pa se je uveljavil pri treh filmih (Nafaka, Snijeg in Sevdah za Karima). Je stalni član projekta Ars Aevi ter avtor ali soavtor več katalogov in monografij. Poleg številnih skupinskih razstav je do imel sedaj šest samostojnih, za svoje delo je prejel več nagrad in priznanj, med njimi več ULUPUBiH za foto oblikovanje ter dve nagradi Združenja novinarjev BiH za najboljšo objavljeno fotografijo.

Untitled-1