Foto Youtube, Google in Maja Tomšič

ŽIVETI UDOBNO

Šalim se. Nisem in vsekakor ne nameravam iti na Triglav v visokih petah. Vendar pa vseeno trdno verjamem v udobno modo. Top, krilo, superge. Ta udobna moda pa ne vključuje srednješolskih let, ko je bilo moje prepričanje malodane popolnoma obratno. Takrat sem tudi brez pomisleka verjela v tisti obrabljeni kliše: „Za lepoto je potrebno (po)trpeti.“ Zaradi takšnih in podobnih skrajno inteligentnih prepričanj sem tudi na maturantskem plesu z največjim veseljem obula 10-centimeterske pete, jih skrbno nosila celoten večer  in tako po 9 urah nošenja pridobila neverjetno spoštovanje  ljudi, ki se za takšne podvige dnevno odločajo prostovoljno. 

„NE PRITOŽUJ SE, STORI NEKAJ!“

Pred nekaj dnevi tako brezciljno surfam po internetu, bolj specifično Youtubu, da zbistrim misli. Youtube skrbno sledi mojim hitrim klikom in zato dobro pozna moj okus za glasbo, katere youtuberje spremljam in vrsto mode, ki vedno pritegne mojo pozornost. Tokrat mi priporoči videoposnetek „Ko se tehnologija sreča z visoko modo“. V sekundi je moje zanimanje vzbujeno. Klik.

Proti koncu videoposnetka mi pogled začenja uhajati proti omari s čevlji, ki jih že dolgo zanemarjam. Skozi leta se je nabrala precejšnja zbirka vizualno neprekosljivih primerkov visokih petk, vendar se na žalost že dolgo prašijo, ravno zaradi moje dolgo izgubljene ljubezni do trpeče, a lepe mode. Zato sem se še kako znala poistovetiti z inovatorko Dolly Singh, ko je v videoposnetku izrazila očiten problem, s katerim se sooča večina zvestih nosilk visokih petk. Udobje, seveda! „Imela sem izbiro,“ pravi Singh z odločnim tonom v glasu.

„Ali nosim nižjo peto in posledično neprivlačne čevlje ali pa še naprej nosim svoje lepe čevlje, ki pa mi bodo konec koncev deformirali stopalo. Prišla sem torej do točke v svojem življenju, ko so pete zame predstavljale resničen problem. Zato sem si rekla, ne pritožuj se, stori kaj.“

peta bla

Potrebne so raziskave in znanja različnih znanstvenikov

In je storila. Zgolj iz ideje in želje po ženstvenem svetu, kjer udobje ni razumljeno le kot pobožna želja in edino pravo nasprotje lepoti, je ustvarila čevelj, ki pooseblja oboje. Seveda ne morem trditi, da je njen izum enakopraven iznajdbi penicilina ali odkritju tople vode, lahko pa smo prepričani, da bo olajšal življenje mnogim, sicer ne celotnemu človeštvu, vsaj polovici pa definitivno. Pomembnosti izuma namreč ne moremo presojati glede na ostale, edino pravo merilo je število ljudi, ki jim izum izboljšuje življenje. Tudi toaletni papir jemljemo za nekaj povsem samoumevnega, dokler se ne znajdemo v situaciji, kjer je na voljo le časopisni papir in polovica robčka. Znašli se bomo že, vendar če obstajajo boljše možnosti, zakaj bi se hoteli zadovoljiti z drugorazrednimi? Sama se definitivno ne bi.

„Tisoče in tisoče žensk po svetu trenutno hodi v čevljih, ki so bili dizajnirani več sto let nazaj,“ pravi inovatorka in zatrdi, da je navadna visoka peta ustvarjena tako, da večino teže nosi sprednji del stopala. „Te kosti so veliko manjše in krhke. Preprosto niso ustvarjene, da nosijo celotno težo človeka ves dan,“ doda. Njen dizajn čevlja je zato oblikovan tako, da prenese več teže na peto in tako olajša nošenje. „Pri navadni peti nosi sprednji del stopala 80 % teže. Z našim izumom se je ta odstotek porazdelil 50 % na peto in 50 % na sprednji del stopala.“

petkica

Projektiranje čevljev z visoko peto

„Naša ekipa je edinstvena, takšne v modni industriji ne najdeš nikjer drugje. Imamo astronavta, ortopedskega kirurga, oblikovalca in inženirja. Ustvariti takšen čevelj je namreč podobno kot reševati vprašanje iz fizike.“

Združenje mode in tehnologije je prihodnost, ki je neizogibna. Ker pa je ta prihodnost zame, zgolj modno ljubiteljico oz. modnoamaterko, bolj ali manj ovita v meglico, sem se hotela pogovoriti z nekom, ki modo diha, jo pozna navzven in navznoter in so zanj visoke pete obuvalo vsakdanjika. Eva Ana Kazič, vodja medijske in blagovne znamke Allaroundeve ter tehnološke startup ekipe, znana slovenska kreatorka spletne vsebine z unikatnim stilom in vseobsežnim vpogledom v svet mode, je bila zame tako edini pravi naslov.

”BOOST” SAMOZAVESTI

„V četrtem razredu, se mi zdi, sem dobila prve pete, ki so imele nekaj platforme,“ mi pravi, ko sediva v prijetno ohlajeni kavarni na vroč poletni dan. „Tako sem potem proti koncu osnovne šole že nekako obvladala sprehajanje na višini. V mojem odraslem življenju pa, kar se tiče delovnega leta, ne mine dan, da ne bi nosila pet.“ Suvereno mi pritrdi, da se ji zdijo visoke pete za ohranjanje lastne podobe, ki je profesionalna, pa vendar še vedno atraktivna, relevantne. „Seveda tega ne posplošujem in pravim, da so visoke pete za vse ženske absolutno nujne, vem pa, kaj dajo visoke pete meni, in to je res ta ”boost” samozavesti, saj nekako res lepo dopolnijo podobo.“ Prikimam ji v znak strinjanja, pogled pa mi zaide na moje zveste, udobne superge. Kaj pa udobje, jo vprašam. Je estetika glavno merilo pri kupovanju čevljev ali zavzema del tudi udobnost?

kazička

Eva Ana Kazič

„Nikoli ne kupujem čevljev, ki so neudobni. Ko jaz stopim v superge, si kdaj tudi rečem, hudiča, kako udobno nekateri živijo. Definitivno obstaja razlika, vendar, če pa že preživim celoten dan v visokih petah, potem ne bom posegala samo po tistih, ki so samo lepe, ker najdeš tudi takšne, ki so lepe in udobne.“

SKRBETI ZA OTROKE IN SKUHATI KOSILO V PETKAH

„Tukaj se lahko na primer vprašamo, zakaj čevlji pred 50 leti niso bili tako zelo neudobni.  Takrat ženske niso nosile 13 centimetrov, zdaj pa temeljijo določene znamke, veliko znamk, ravno na neudobnih (čevljih),“ pravi Eva Ana. V misli mi šinejo starinski oglasi močno naličenih, do potankosti urejenih mladih žensk s kuhalnico v eni roki in neukrotljivo jokajočim otrokom v drugi. In seveda, vsaka je brez izjeme obuta v petke. Daleč smo prišli, pomislim. Danes lahko petke nosimo, ker to želimo, in ne, ker družba in mož to zahtevata od nas. Vendar pa je višina pete zrasla šele z leti in neudobje prav tako. 50-ta so ravno zaradi manjše višine pete ženskam omogočala nošenje petke skozi celoten dan, medtem ko današnja visoka peta tega ne omogoča. „Ker visoka peta ima tudi tisti nek appeal, zatrdi. Nek seksapil v sebi, da je neudobna. Čevelj je bolj neudoben, zato da ženski ni potrebno hoditi.

HOUSEWIVES

Udobje nekoč

„To je seveda malce mačizma, malce zahodne kulture skrite v to, spravljanje ženske v podrejeni položaj, ampak po drugi strani je pa to spet nadrejeni položaj, saj pomeni da ženske to zmoremo.“

PRIHODNOST UDOBNE VISOKE PETE

„Glede na to, da se ženske vedno bolj pojavljamo na vodilnih mestih, kjer vseeno želimo ostati ženstvene z nekaterimi ostanki te predhodno omenjene kulture, se pravi z visokimi petami, je pomembno, da delamo to zase.“ Tudi razvijanje znamk, ki se osredotočajo zgolj na udobje, se ji zdi zelo pozitiven trend. Vendar pa pravi, da sama pri čevlju primarno spodbuja dizajn. „Ženske smo v velikem odstotku naravnane tako, da bomo še vseeno raje potrpele tistih nekaj ur, pa se potem v avtu preobule, kot pa cel dan nosile čevelj, ki nam ne odgovarja vizualno. Kajti ženske, ki imajo vpliv v svetu mode, oblačenja, življenjskega stila in podobnega, bodo še vedno posegale po tistih znamkah, ki dodajo tisti mali cukerček,“ doda na koncu pogovora.

Strinjam se. Pomembno je oboje, tako videz kot udobje. Pogled mi zopet uhaja k stari omari pozabljenih visokih pet in k mojim zvestim, prijetnim supergam. Čas je za nekaj vmes, pomislim. Nekaj vmes.