Najprej je nekaj stvari, ki jih je potrebno upoštevati. Če govorimo le o smrtonosnih snoveh, je najpogostejša znana droga botulinusov toksin. Botolinusov toksin oziroma botoks je kemijska snov, ki jo v kozmetične namene ljudje vbrizgavajo v obraz in druge dele telesa. Samo 0,00000007 gramov botoksa ubije človeka povprečne velikost i– o tem lahko bolje razmislite naslednjič, ko vas zaskrbi kakšna majhna gubica na čelu.

Vendar smrtonosnost ni nujno pravo merilo nevarnosti. Skupina znanstvenikov je v Združenem kraljestvu na podlagi 16-ih parametrov izvedla preiskavo, da bi ugotovila, koliko škode povzroča 25 različnih rekreacijskih drog. Ti parametri so vključevali več različnih oblik telesne, psihološke in družbene škode, vključno s tveganjem odvisnosti in povezanostjo s kriminalnimi dejavnostmi. Analiza na podlagi teh meril jim je omogočila, da so izmerili narejeno škodo pri posameznem uporabniku in škodo pri drugih, česar druge analize niso obravnavale.

Na dnu lestvice, ki razvršča škodljive substance od najškodljivejših do tistih najmanj škodljivih, so bile halucinogene gobe, LSD in ekstazi. Te tri rekreativne droge so imele na uživalca mamil razmeroma nizko stopnjo škode, medtem ko je bila škoda drugim skoraj neobstoječa. Te droge niso popolnoma neškodljive, čeprav ponavadi ne povzročajo zasvojenosti in se jih s kriminalom v večini primerov ne povezuje.

Glede na škodo posamezniku pa je najbolj nevaren heroin. Z lahkoto se razvije fizična odvisnost, ima grozne odvajalne simptome, neposredno povzroča številne zdravstvene zaplete in je povezan z vsemi vrstami socialnih problemov. Krek kokain ni daleč za heroinom, prav tako pa predstavlja veliko tveganje za uporabnika in druge. Za tem parom so bili tudi metamfetamin, kokain, tobak in nato amfetamini.

Vendar pa nobena od teh drog ni bila razvrščena za najbolj nevarno. V zvezi s splošno škodo alkohol brez prave konkurence zavzema prvo mesto. Za več informacij si oglejte spodnji videoposnetek.

________

PREBERITE ŠE: