DEŽELA FJORDOV, FJELOV IN POLNOČNEGA SONCA

Cof na kapi Evrope. Posejan z eksotičnimi fjordi, neskončnimi obalami, osupljivimi slapovi, mogočnimi ledeniki in rajskimi jezeri. Pozidan in poseljen z mesti in kraji, ki obstajajo kot zanimiva in vibrantna kombinacija kulture, zgodovine in sodobnosti države. Na neštete otočke razbita obala zaradi toplega zalivskega toka iz Mehiškega zaliva nikoli ne zmrzne, tudi v najvišji točki kopenske Evrope – v Nordkappu – ne. V hladnih zimah dežela ponuja smučarske užitke in vožnje s pasjimi vpregami, poleti avanturistične raftinge in dišečo kavo v prikupnih parkih, med majem in avgustom pa polnočno sonce, ki več tednov ne zaide.

NORVEŠKA NI SAMO OSLO IN FJORDI

Zagotovo najbolj obiskano in občudovano norveško mesto je Oslo, ki obiskovalcem ponuja zanimivo mešanico kulture, zgodovine in prefinjene sodobnosti. Pa vendar Oslo ni vse, kar ta zanimiva in vibrantna skandinavska država ponuja. Ribiške vasice, neverjetno pokrajino in presenetljivo milo ozračje, ki precej spominja na mešanico tropskih Havajev in vlažne Tajske, lahko občutite na razgibanih Lofoških otokih.

norveška trondheim

Trondheim, Norveška

INSTAGRAM MEKA, EPSKE FOTOGRAFIJE

Če bi naključne popotnike in avanturiste nekaj let nazaj vprašali po Lofoških otokih, bi vas najprej malce začudeno pogledali, potem pa sedli na letalo in šli raziskovat Oslo ali kakšne bolj znane kotičke Norveške. Danes pa so slikoviti in čudoviti ribiški otočki turistična in blogerska Meka prav zaradi epskih fotografij, ki na Instagram profilih raznih svetovnih popotnikov skrbijo za vrtoglave količine všečkov in pristnega navdušenja njihovih sledilcev.

OGLASNA VSEBINA

RADAR ZA AVANTURISTE

Ni skrivnost, da norveški turizem v svoj radar najraje zaobjame popotnike starejše populacije, njim pa prilagaja tudi svojo turistično ponudbo. Drugače pa je z obalo in Lofoškimi otoki. Ti so zemeljski raj za pohodnike, plezalce, pa tudi adrenalinske kajakaše, srfarje in kolesarje. Tukajšnji turizem bije s hitrejšim srčnim utripom, ponuja pa tudi denarnici prijaznejše nastanitve kot celinski del države.

reine norveška

Reine, Norveška

SEVERNI POLARNI SIJ MANJ VERJETEN

Zaradi geografskega položaja je verjetnost, da na obali katerega od otokov uzrete severni sij, izjemno visoka. Edini problem, na katerega lahko kot opazovalci naletite, je izjemno spremenljivo in pogosto oblačno, deževno vreme, ki pogosto poskrbi za nejasno nebo. Če boste imeli srečo z vremenom, pa lahko na obalah idliličnih ribiških otokov pričakujete spektakularo nebesno predstavo v mavričnih barvah. Ljubitelji nebesnih svetlobnih učinkov boste na svoj račun sicer prej in bolj govoto prišli kje na Švedskem, a vas tudi na Norveškem lahko preseneti kakšna neverjetna svetlobna umetnina.

VISEČE RIBE IN TEŽKO SLOVO

Prebivalci otokov se s turizmom ukvarjajo bolj postransko, glavni vir dohodka in glavna zaposlitev tukaj so polenovke, ki so hkrati tudi najpomembnejši izvozni artikel Norveške. Čeprav prebivalci prvenstveno niso turistični delavci, vam bo prijazna beseda lahko kupila vozovnico na katerega izmed ropotajočih ribiških čolnov. Ribe pa so na otoku prav povsod – v ribiških mrežah, na lesenih sušilih, njihov vonj pa tudi v najmanjših špranjah pisanih lesenih hišk. In čeprav ima na otokih čisto vse vonj po ribah, boste težko spakirali kovčke in odšli domov.

Foto: Pixabay in Shutterstock

_____________

NORVEŠKA TI PONUDI NAJVIŠJO VERTIKALNO ALPSKO STENO V EVROPI, SLAVNE FJORDE, NAJVEČJI LEDENIK EVROPE IN NAJGLOBLJE JEZERO EVROPE. 

KOMPAS PA IMA ZATE VSE TO V ENEM DIHU. GREŠ?

OGLASNA VSEBINA

_____________

Če sI že tukaj, preberi še …