V MAO se v četrtek, 26. maja, začenja bienale industrijskega oblikovanja – BIO27

Piše: Kaja Komar . Foto: arhiv MAO

V zadnjih desetletjih je v želji po večjem dobičku prišlo do nenadzorovanega izkoriščanja naravnih virov, kar je pospešilo podnebno krizo. 27. bienale oblikovanja BIO Ljubljana s svojo temo supervernakularno – ambiciozno gibanje za oblikovanje bolj trdožive in pravične prihodnosti, opozarja, da se človek vse bolj oddaljuje od narave. BIO27 se pod taktirko kuratorke Jane Withers začenja 26. maja v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje (MAO) v Ljubljani, tokrat v idejnem in produkcijskem sodelovanju s Centrom za kreativnost (CzK) za spodbujanje razvoja družbenih in podjetniških inovacij pri nas. 

Trajnostno ima večjo vrednost

Bienale je priložnost, da v Sloveniji spoznamo gibanje, ki je vedno bolj priljubljeno v svetu in lahko pozitivno vpliva na prihodnost družbe. »Naš način življenja v industrializiranih družbah je več kot očitno pospešil podnebno katastrofo, zato moramo, če želimo izpeljati trajnostno revolucijo, prevzeti drugačno razmišljanje in druge vrednote. Vse večje zanimanje za vernakularne prakse in tradicionalno ekološko znanje zagotavljata bogat vir navdiha za sodobne oblikovalce,« o novih navdihih za oblikovalce razloži kustosinja BIO27 Jane Withers. Ker si posameznik in družba kot celota vedno bolj želijo vrniti k obvladljivosti, preprostosti in razumljivosti sveta, ki nas obdaja, odgovore iščemo v ljudskem znanju in naravi. Različni načini bolj trajnostnega bivanja in življenja nam dajejo upanje na boljšo prihodnost.

»Projekt Supervernakularno je prelomen, saj MAO z njim začenja nov cikel razstav in projektov s poudarkom na trajnostnosti. Bienale želi osvetliti, kako bogato je slovensko okolje z znanjem o materialih in sobivanju z okoljem,« poudarja tudi direktor MAO Bogo Zupančič. »Tema bienala želi obiskovalce spodbujati k oblikovanju regenerativne prihodnosti. Dobro oblikovanje in arhitektura se vse bolj odzivata na spremenjene potrebe okolja in družbe v lokalno-globalnem svetu ter opozarjata na potrebo po spremembi naše miselnosti, družbeni odgovornosti do sveta in z njo povezani novi ekonomski paradigmi. Razmišljati supervernakularno pomeni delovati sinkretično, večplastno.«

Prepoznavanje idej ljudskega znanja

Bienale je zasnovan kot platforma za sodelovanje med ustvarjalci in strokovnjaki iz različnih disciplin, je prepričana Anja Zorko, vodja Centra za kreativnost (CzK). »S tem je BIO27 pokazal, da eksperimentalni interdisciplinarni procesi omogočajo ustvarjalno raziskovanje in inoviranje, zaradi česar se družbene ali podjetniške inovacije sploh zgodijo,« je mnenja Zorkova. Program bienala bo razkrival, kako oblikovalci in arhitekti raziskujejo vernakularne običaje in sisteme vrednot, ki so v današnjem času večinoma prezrti, in se z njimi odzivajo na sodobne izzive, kot so pomanjkanje vode, odlaganje odpadkov in vse manjša biotska raznovrstnost. Iskali bodo možnosti, kako tradicionalne ideje in trdno zasidrane prakse lahko prilagajamo današnjim potrebam in izzivom, pa tudi, kako različni in bolj trajnostni oblikovalski postopki in sistemi lahko služijo kot alternativne rešitve centraliziranim infrastrukturam.

»Tema Supervernakularno se sklicuje na prepoznavanje vrednosti idej ljudskega znanja, iz katerega črpa veliko današnjih oblikovalcev in arhitektov. Protislovje predpone ‘Super’ na nek način izraža globalnost in sodobnost vernakularnega,« pa o glavni temi razlaga vodja BIO27 Anja Radović in dodaja, da takšni projekti jemljejo prakso vernakularne inteligence kot neke vrste priročnik za prihodnost. Na BIO27 bodo nastopili številni napredni in okoljsko ozaveščeni oblikovalci, arhitekti, misleci in raziskovalci z vsega sveta, ki bodo svoje poglede predstavili na okroglih mizah v Ljubljani in v Milanu na milanskem tednu oblikovanja oziroma na razstavah v MAO, Cukrarni, na Gradu Fužine in drugih lokacijah v Ljubljani.