Foto: Pivovarna Bevog

NAJ SE PENI!

Mrzlo zimsko jutro v okolici Bad Radkesburga v Avstriji. Megla se je vila preko polj in naselij le nekaj kilometrov severno od Slovenije kjer se v kraju Podtrn nahaja znana pivovarna Bevog. Zgodba o njenem nastanku je zdaj že dobro poznana – Vasja Golar je med postavljanjem mikro pivovarne v Sloveniji naletel na birokratske ovire in po nekajmesečnih poskusil srečo v Avstriji. Tam je postopek registracije podjetja le nekaj tednov in zgodba o uspehu se je lahko pričela.

Vasja

Vasja Golar, ustanovitelj pivovarne Bevog

Dovolj nam je enolične pivske ponudbe in omalovaževanja piva. Pivo je lahko in je mnogo več.

A vrnimo se k našemu izletu. Ob deveti uri zjutraj smo se pripeljali kar do vhodnih vrat pivovarne, pri katerih sta nas pozdravila nadobudna domačina, ki sta kljub jutranji uri tovorila nekaj šesterčkov piv. Svež jutranji zrak nam je pospešil korak v hmeljev hram, kjer nas je pozdravila prijazna vodička. Naša skupina pivoljubov se je nato razdelila na dva dela – za ogled pivovarne in degustacijo piv. Ker sem pripadel slednji, sem se napotil k točilnemu pultu, kjer so se v soju jutranjega sonca bleščale pipe za točenje piva. Nasmejana točajka nas je povabila, da ob degustaciji tudi prigriznemo obložene kruhke z narezkom in sirom.

“WHO CARES”

Ob točenju posameznega piva smo izvedeli vse o sestavinah in okusu, degustacija pa je povedano le še potrdila. Tak- osvežilen in sladek, Deetz – resnično igriv in izjemno piten, Rudeen – grenak in sladek hkrati, ter še in še… Vsakega piva posebej seveda ne bom opisoval – izkušnjo bom skromno sklenil z mnenjem, da so piva izjemna. Vse skupaj smo preizkusili sedem piv, vključno z novim Chocolate stoutom, ki pripada novi seriji »Who Cares« – zanimiva piva, ki ne sledijo seriji ilustracij umetnika Filipa Burburana, so zanimiva novost.

Po degustaciji, ki nas ni pustila ravnodušne, smo se zamenjali z žejnimi kolegi in šli na ogled proizvodnje – spoznali smo zgodovino pivovarne, postopke fermentiranja, kje-kako-zakaj se pridobivata slad in hmelj ter si ogledali tudi cisterne za skladiščene piva. Kljub velikanskim prostorninam pivovarna povpraševanja neredko tudi ne dohaja, tako da smo Slovenci lahko veseli, da imamo njihovo pivo – tujcem ga tudi zmanjka!

PLOČEVINKE NAMESTO STEKLENIC

In še zanimivost – pivoljubi so zagotovo opazili, da se zdaj pojavljajo pločevinke namesto steklenic. Razlog za to tiči v dejstvu, da je pivo občutljivo na svetlobo – tudi v temnih steklenicah. Pločevinka je zato idealna, moderni proizvodni proces pa zagotavlja popolno aromo brez kovinskega priokusa, o katerem se je nekoč govorilo.

Pivo Tak, sedaj v novi izvedbi

Pivo Tak, sedaj v novi preobleki

Po zabavnem ogledu smo oblegali še njihovo prodajalno, nato pa se jim zahvalili za gostoljubje in se odpravili domov. Obisk pivovarne bi zagotovo priporočil vsem, ki imajo radi dobro vzdušje in izvrstno pivo. Naj se peni!

_______

Delovni čas pivovarne:

Ponedeljek – Petek: 8.00-18.00
Sobota: 10.00-18.00

Vodenje je možno le pri minimalnem številu 6 oseb in po predhodni rezervaciji.
Po 45 minutnem ogledu obiskovalci dobijo nekaj brezplačnih vzorcev piv, ki so takrat pri točilnem pultu.

Za rezervacije kontaktirajte pivovarno na office@bevog.at ali pokličite številko +43 (0) 3476 41543. Za več informacij obiščite tudi spletno mesto pivovarne.

 

Pivovarna Bevog