Foto: arhiv Avant car in shutterstock

ZELENA MOBILNOST
Pomlad je v polnem razmahu. Tako koledarska kot tudi tista druga, ki je revolucionarna. Svet se namreč pospešeno preoblači v zeleno. Slovenija je pred izjemno priložnostjo, da se pridruži novemu trendu in kot nosilec sprememb dvigne svoj standard.

ZELENA TEKMA
Priča smo četrti industrijski revoluciji. Drži, smela trditev. A resničnost je še bolj »udarna«. Ste vedeli, da je onesnaženje glavna grožnja zdravju v Evropi? Da je najmočnejšim onesnaževalcem zraka izpostavljenih kar 90 odstotkov prebivalcev Evropske unije? In da je Slovenija pri tem v evropskem vrhu? Na drugi strani se z eksponentno hitrostjo razvijajo globalni trendi za boljše življenje. V Združenih državah, denimo, je bila lani največji vir nove energije (70 odstotkov) obnovljiva energija (sonce, veter, biomasa). Poleg tega se je že pred časom onkraj luže devet največjih podjetij, med njimi Nike, Wallmart, Goldman Sachs, Procter & Gamble in Starbucks, zavezalo k delovanju na stoodstotno obnovljive vire. Tudi Evropa se je pridružila »zeleni tekmi«. Švedska želi postati prva država brez fosilnih goriv, Danska prej kot v 20 letih pričakuje energijo le še iz obnovljivih virov, Norvežani pa bodo leta 2025 v novo prodajo dopuščali samo električna vozila. Zdi se, da si je svet glede podnebnih sprememb enoten. »Zemlja je ena sama!« je v en glas odločilo 195 držav, ki so podpisale zgodovinski podnebni sporazum.

mala_smart

Električni smart – najem Avant Car

»Vroča roba« v svetu postaja delitvena ekonomija (sharing economy), ki izriva lastniško miselnost. Ste vedeli, da vozilo v povprečju neuporabljeno stoji več kot 23 ur dnevno? Pri tem ga seveda plačujemo ves čas. Ne bi bilo bolje, če bi zanj lahko plačevali zgolj, ko ga uporabljamo?

INTERNET OF EVERYTHING

V vse pore naših življenj prihaja digitalizacija, ki opušča stare vzorce razmišljanja, vedenja in izmenjave dobrin. Pred manj kot desetletjem smo sprejeli pametne naprave in postali povezani, danes pa že lahko govorimo o povezavi vsega (internet of everything). Nevidna roka disrupcije korenito posega v proizvodnjo, finančne institucije, zdravstvo, energetiko in mobilnost. V industrijski revoluciji je zato pomembno, kateri regiji se prvi uspe preobleči v novo infrastrukturo. In Slovenija se na nekaterih področjih preoblači med prvimi. Že lani smo uspešno postavili hitre polnilne postaje za električna vozila po celotnem avtocestnem križu, kar pomeni, da smo z infrastrukturo pripravljeni na električno mobilnost, ki v zadnjem času v svetu dosega enormno rast – samo lani 70-odstotno. Povedano drugače: po Sloveniji se že danes lahko brez sklepanja kompromisov udobno vozimo z vsakim električnim avtomobilom.

mala_roka

Prikaz električnih polnilcev na aplikaciji ChargeJuice

EKONOMIJA DELITVE VOZIL
A pojdimo še korak dlje. »Vroča roba« v svetu postaja delitvena ekonomija (sharing economy), ki izriva lastniško miselnost. Ste vedeli, da vozilo v povprečju neuporabljeno stoji več kot 23 ur dnevno? Pri tem ga seveda plačujemo ves čas. Ne bi bilo bolje, če bi zanj lahko plačevali zgolj, ko ga uporabljamo? Pri tehnološkem podjetju na področju mobilnosti Avant car, kjer floto več kot sto električnih vozil upravljajo z inovativnimi poslovnimi modeli, pripravljajo rešitve za preprosto, do okolja prijazno in poceni mobilnost. »Mobilnost razvijamo kot storitev, s ciljem dostopnosti za vsakogar,« pojasnjuje Avantcarjev direktor Gašper Žvan in dodaja: »Uporabnik še vedno ohranja vso svobodo mobilnosti, a mu ni treba biti lastnik vozila in skrbeti zanj ter nositi s tem povezanih stroškov. Ljudje namesto vozil začenjajo kupovati mobilnost.«

tesla_mala

Najnaprednejši električni avto na svetu – Tesla

Nova mobilnost je digitalizirana, zato jo lahko prilagajate glede na svoje potrebe in nižate stroške svoje mobilnosti. »Res je. Ko iskreno izračunamo vse stroške, povezane z lastništvom, že povprečen avto srednjega razreda stane od 400 do 500 evrov mesečno, kar skoraj polovico povprečnega dohodka. Brez stroška parkiranja in goriva,« potrdi Žvan in nadaljuje: »Raziskave našega razvojnega oddelka kažejo, da tehnologija mobilnosti kot storitve prinaša prihranke tako posameznikom kot podjetjem. Ta že danes ob uporabi električnih vozil in v kombinaciji s pametno ‘najemniško’ mobilnostjo lahko dosežejo tudi do 50 odstotkov nižje stroške. Tako privarčujete več tisoč evrov letno, če pa govorimo o podjetjih, se to pomnoži s številom vozil v voznem parku. Rezultati so v urbanih okoljih še manjša gneča, manjša onesnaženost in preprosta uporaba. Z ozaveščanjem, ki jih prinašajo nove tehnologije, želimo v Sloveniji prispevati, da med prvimi stopi na vlak nosilcev razvoja.«

Tehnologije za boljše življenje že obstajajo in jih imamo na dosegu roke. Zelena pomlad je tu. Se želite tudi vi preobleči?

_____

Teslo, ostala električna vozila in druga prevozna sredstva, lahko najamete pri naprednem Avant car-ju, kjer vam ponudijo mobilnost po vaše meri.