ZADNJE VELIKO ODKRITJE V MEHIŠKI JAMI

Raziskovalci si z odkritjem v eni največjih poplavljenih jam na svetu (v Mehiki) obetajo boljše razumevanje dogajanja na območju Mehike v pradavnini. S čim so se prebivalci prehranjevali? Kako so se sporazumevali? Kako so sploh preživeli? Kakšne so bile njihove povezave z okoljem? Najbolj pa si želijo, da bi našli ostanke, ki bi pričali o njihovih prvih ritualih na tem območju.

ZGODOVINSKA ZAKLADNICA

Odkrita jama je prava zgodovinska zakladnica. Z množico arheoloških ostankov raziskovalcev v vsakem kotičku pripoveduje zgodbo pradavnine. Trenutno se raziskovalci ukvarjajo z načini, kako zgodbo prazgodovine sploh pravilno razumeti in kako manjše delčke povezati med seboj v smiselno celoto. Kar so do zdaj našli in raziskali, uvrščajo v arheološki čas Majev, kar priča o več tisočletni zgodovini uporabe jame.

VELIKO ŠTEVILO ARHEOLOŠKIH NAJDB

Ogromna podvodna jama, ki je med največjimi na svetu, bi lahko osvetlila in poglobila razumevanje starodavne majevske civilizacije, saj so raziskovalci do zdaj že našli številne pomembne in zgovorne artefakte, pa tudi živalske in človeške kosti. Arheolog Guillermo de Anda je prepričan, da bo raziskovanje jame pomagalo razumeti razvoj bogate kulture širšega območja, ki so ga pred špansko kolonizacijo naseljevali Maji.

POŽIRALNIKI IN JAME Z RELIGIOZNO VREDNOSTJO

Polotok Jukatan je tudi sicer bogato posejan s spomeniki majske civiilazije, ki so svoja razvita mesta gradili na mogočni mreži podzemnih požiralnikov in jam, ki so povezovale submediteranske vode. Požiralniki in jame so imeli za Maje veliko religiozno vrednost, njihovi potomci pa še dandanes naseljujejo s podzemnimi rovi prepleteno pokrajino mehiškega polotoka.

Poglej si te neverjetne najdbe še v video posnetku.

Foto: Reuters

______________________

Ker si že tu, preberi še tole …