HOoST – galerija brez svojega galerijskega prostora, ki povezuje umetnost z živim kontekstom. Prostor, kjer spijemo skodelico kave in si spočijemo oči na zidovih. Ti se spreminjajo skupaj s časom in odražajo sveže umetniške ideje na štirioglatih platnih, risbah ali v kiparskih objektih. Je vrsta sobivanja dveh prostorov, simbioze, ki pa umetnosti nikakor ne postavi v vlogo podrejene.

NE DEKORACIJA, SIMBIOZA

Projekt je nastal iz iniciative Hane Ostan Ožbolt in spraševanja, kako sodobno umetnost približati ljudem, ki v galerije ali muzeje ne zahajajo; kako lastno navdušenje nad sodobno umetnostjo deliti s širšim občinstvom? Pa tudi iz dejstva, da že leta ni več enoznačnega odgovora na to, kaj je pravi prostor muzeja oziroma galerije. HOoST trenutno gostuje v prostorih majhne, dobrodušne kavarne Tam Tam na Cigaletovi ulici. Kje bo gostoval in bival kasneje, kam se bo razvil, še ni jasno, vendar Hana zatrjuje, da je ljudi, ki bi si želeli podobne obogatitve svojega prostora, vse več in več. Vseeno mlada kuratorka pravi, da vsak lokal le ni primeren za umetnost, saj ostro zavrača idejo, da bi v izbranem prostoru umetnost delovala le kot dekoracija; kot notranja oprema, da ne bi dihala. V Tam Tamu pa je to možno – deluje kot velika dnevna soba, kjer si lahko tudi predstavljamo, kako bi bilo, če bi eno od teh del kupili in imeli doma.

NE LE OBOGATITEV PROSTORA, TUDI GESTA PODPORE

Še en presežni vidik projekta – vsa dela mladih umetnikov so naprodaj. Namenoma in zelo zavestno. To odpira tudi vprašanje umetniškega trga v Sloveniji. Kdo vlaga v umetnost? Kdo z nakupi podpira umetnost in mlade, neuveljavljene umetnike? »V ozadju projekta je širjenje zavesti, da je nakup umetniškega dela ne le nakup originala in obogatitev našega prostora (tudi mentalna obogatitev), ampak prav tako gesta podpore,« zatrjuje Hana.

Do sedaj so se v okviru HOoST predstavili umetniki/-ce: Maruša Meglič, Gašper Capuder, Boris Beja, Anja Jelovšek. Kmalu sledi tudi otvoritev prihajajoče razstave. V družbi umetnika in  ‘welcome drinku’ jo bodo otvorili v večernih urah 19. junija.

Morda si bo kakšen gost lokala, ki se v svojem vsakdanu sicer z umetnostjo ne bi srečal, zapomnil dve imeni bodočih nosilcev sodobne umetnosti ali tri. In ko bo zanje spet slišal ob priložnosti kakšne razstave nekje drugje ob nekem drugem času, to razstavo morda raje obiskal. A ne bi bilo to krasno?

Povzeto po članku BLISKAVICA, revija GOODLIFE, poletje 2018

_________________

Ker si že tu, preberi še tole …