Dizajn hrane in foto: www.hungryeyes.eu

Ester Perozzi – restavracija Güjžina

Ste že kdaj pokusili res dober prekmurski bograč, tünko ali bujto repo, dödöle, pravo prekmursko gibanico, bučni sladoled z res dobrim bučnim oljem in bučnicami? Ali pa ste si zaželeli kolin, ki jih je sicer v Ljubljani tako težko dobiti. Če bi radi dobro obedovali ali pa samo kaj malega pomalicali – domače mesnine, kozji sir z bučnim oljem ali solato z ajdovo kašo, prekajene gosje prsi – je skrajni čas, da obiščete Güjžino, pravo prekmursko restavracijo v centru Ljubljane. Güjžina v prekmurskem narečju pomeni malico, obrok pred kosilom ali večerjo in prav to je ideja restavracije, kamor lahko pridete kaj prigriznit ali pa na res dobro prekmursko kosilo ali večerjo. Prijeten, domač ambient naredi ravno to, da se tu človek dobro počuti, radosti ob druženju ob hrani in pijači, kar je tudi osnovna ideja, ki sta jo imela zakonca Ester Perozzi in Boštjan Mencingar, ko sta izbirala ime restavracije.

»Pride čas, ko se vse vrne, kar si dobrega dal.«  (Ester Perozzi)

Ester Perozzi, lastnica restavracije, je posebna ženska. V prostem času se ukvarja z jogo. Pravi, da se vsak dan uči in da veliko dela na sebi. Gostinstvo je trdo delo in pomeni odrekanje zasebnemu življenju, zato je ljubezen še bolj pomembna, doda. Ljubezen do dela z ljudmi, ljubezen do hrane, ljubezen do rodnega Prekmurja, ki ga je pripeljala v Ljubljano, in ne nazadnje, kot pravi tudi sama, ljubezen do Ljubljane, ki ji, po njenem, daje popolno svobodo.

Na tako zastavljenih temeljih je zrastla Güjžina. Polna življenjske energije in ljubezni, ki jo manifestira v hrano ter dobro počutje gostov. Kajti kot pravi lastnica, pride čas, ko se vse vrne, kar si dobrega dal.

 

RECEPT ZA PREKMURSKI BOGRAČ

Sestavine (za približno 10 oseb):

0,8 kg divjačine (jelen)

0,8 kg govedine (bočnik pleče)

0,8 kg svinjine (pleče ali stegno)

2, kg čebule, 5 strokov česna

2 kg krompirja, 3 lovorjevi listi

2–3 žlice sladke rdeče paprike – mlete

majaron, sol, poper

približno 2 žlici paradižnikove mezge

feferoni po okusu

3 dl belega vina, 3 dl rdečega vina

Gujzina (1)

Ester Perozzi, lastnica restavracije

Priprava: 

Najprej sesekljamo čebulo in jo na olju pražimo. Dodamo govedino, nato divjačino, malo kasneje še svinjino in dušimo tako dolgo, da meso spusti vodo in spremeni barvo. Medtem dodamo sesekljan česen, lovorjeve liste, majaron ter preostale začimbe: sol, poper, feferone, sladko papriko. Zalijemo z vodo ter pustimo, da se počasi kuha. Ko je meso kuhano na ¾, dodamo na krhlje narezan krompir in vse skupaj kuhamo do mehkega. Potem dodamo paradižnikovo mezgo ter zalijemo z vinom in počakamo, da prevre.