Francoski raziskovalci so nedavno ugotovili, da je mogoče med spanjem ustvariti nove zvočne spomine. Kot so poročali v Nature Communications, so znanstveniki preiskovancem predvajali statični hrup in v okviru teh sekvenc belega šuma ustvarili posnetke z vgrajenimi 200-milisekundnimi akustičnimi vzorci, ki so jih ponovili petkrat.

Ko so se testni subjekti zbudili, so jih raziskovalci povprašali, ali zmorejo identificirati vzorec, ki so ga poslušali med spanjem. Če so poslušali zvočni posnetek med REM ali lahkotnim ne-REM spancem, so se lažje spominjali točnega vzorca.

MORE-SLEEP_FEATURE

“Možgani med spanjem vključujejo veliko zunanjih informacij in jih tudi obdelujejo do precej impresivne stopnje kompleksnosti,” je povedal glavni avtor Thomas Andrillon za Washington Post.

Če to odkritje še ni bilo dovolj, je ekipa ugotovila tudi, da je isti pristop v najglobljih fazah ne-REM spanca pri nekaterih ljudeh poslabšal zmožnost zapomnjenja vzorca.

Po mnenju Andrillona ta raziskava združuje obe strani razprave o spominu in spanju. Nekateri raziskovalci menijo, da spanje krepi spomine, medtem ko drugi domnevajo, da možgani čistijo nekaj spominov in pustijo druge nedotaknjene. Ta študija kaže, da se lahko dogajata oba procesa, le ob različnih časih med ciklusom spanja.

Rezultati raziskave so zanimivi, vendar naše razumevanje možganov in njihovih mehanizmov ostaja zelo omejeno. Pristop, ki omogoča spoznavanje francoskega jezika med spanjem, uradno znan kot hipnopedija, je bil v petdesetih letih 20. stoletja ovržen, čeprav še vedno ostaja priljubljen. Raziskovalci namreč niso mogli oceniti, ali je imel ta eksperiment kakšen učinek na normalne funkcije spanja. Samoumevno je, da je treba, ko gre za naše razumevanje možganov, narediti več raziskav.

Vir: I fucking love science

___________________

PREBERITE ŠE:

http://www.goodlifestyle.si/kaj-pomeni-ce-vas-v-sanjah-nekdo-zasleduje/

http://www.goodlifestyle.si/skrivnosti-o-sanjah-ki-vas-bodo-vrgle-na-rit/

http://www.goodlifestyle.si/ucenje-ob-glasbi-lahko-spremeni-strukturo-mozganov/