Piše: Aleš Čakš . Foto: Estetika Fabjan, Shutterstock

Pomlad je tu. In to je čas, ko se ljudje intenzivneje ukvarjajo s svojo podobo, telesom, ko so prej obremenjeni s tem, kako izgledajo. Ko več razmišljajo, kako se na hitro pomladiti, shujšati … Čedalje več Slovenk in Slovencev se zato odloča za lepotne posege. O tem, kateri posegi so najpogostejši, kako zahtevni so, koliko je povpraševanja za neinvazivne posege, sem se pogovarjal z Maticem Fabjanom, plastičnim kirurgom, ustanoviteljem estetske klinike Fabjan.

Med posegi, pravi, je trenutno največ korekcij dojk (povečanje, manjšanje, dvig), sledijo posegi na obrazu (korekcija vek, nosu, štrlečih ušes), pa korekcija odvečne kože na trebuhu (največkrat po shujševalni kuri ali porodih), pri manj invazivnih posegih pa je še vedno največ korekcij gub z botoksom, hialuronsko kislino in laserski tretmaji za izboljšanje (pomlajevanje) kože na obrazu.

Lepotna statistika

. Okrog 80 odstotkov je žensk, ki se odločajo za lepotne posege, 20 odstotkov pa je moških, ki se podvržejo estetski kirurgiji

. Majhne korekcije na obrazu in koži stanejo od 100 do 500 evrov, večji lepotni posegi (korekcije dojk, trebuha, dvig obraza …) pa stanejo od 3.500 do 6.000 evrov

Matic Fabjan pojasni, da ne ločuje posegov po zahtevnosti, saj se je treba pred vsakim posegom s pacientom natančno pogovoriti, mu predstaviti dobre in slabe strani operacije, in razložiti, kaj s posegom pridobi. “Potem sledi operativni del, ki pa je v našem poklicu res lahko marsikdaj nepredvidljiv, a če pristopiš k posegu z vso profesionalnostjo, rezultat ne izostane”. Zelo redki so pacienti, še pove, ko si zaradi naših razlag postopkov pacienti premislijo za poseg.

Različne dobe okrevanj

Se pa zahtevnost, razlaga Matic Fabjan, razlikuje predvsem pri okrevanju: določeni posegi so precej nezahtevni za okrevanje (dvig ali zmanjšanje dojk), nekateri pa zelo zahtevni, predvsem pri operaciji odvečne kože na trebuhu, kjer sta omejena gibljivost in mirovanje priporočljiva vsaj pet do sedem dni. 

Ljudi pa vse bolj zanimajo tudi neinvazivni posegi na koži. Matic Fabjan: Neinvazivno ali minimalno invazivno pomeni, da se ljudje po določenem tretmaju lahko vrnejo domov še isti ali naslednji dan in ne čutijo nobenih negativnih posledic posega. Mednje sodijo nanos botoksa, hialuronske kisline, pa laserski posegi in kožni pilingi.

A kljub vsemu je še vedno največ povpraševanja po spremembi dojk. Ob tem estetski kirurg pove, da so dojke del telesa, ki se pri ženskah tekom življenja res zelo spreminjajo (porodi, atrifija, sprememba telesne teže …). “Moramo tudi vedeti, da je njihova samozavest zato načeta, kar najbolj vodi v povpraševanje po teh posegih.”

Večje zanimanje za ginekomastijo

Po čem pa pri posegih povprašujejo moški? Po navedbah Matica Fabjana so moški najmanj zadovoljni z izgledom nosov, ušes, čedalje pogosteje pa jih zanima tudi ginekomastija (zmanšanje moških prsnih mlečnih žlez).

V kliniki Fabjan se ukvarjajo z vso dermatološko kirurgijo, tudi z odstranjevanjem benignih in malignih znamenj na koži. Kot poudari lepotni kirurg, je k sreči večina znamenj benignih in jih v večini odstranjujejo z laserjem, kar omogoča optimalen in estetsko najprimernejši rezultat. “Pri malignih znamenjih pa je stanje bolj zapleteno. Maligne spremembe kirurško odstranimo in jih pošljemo na histološko preiskavo, kjer dobimo končni odgovor, ali je pacient že ozdravljen ali potrebuje še nadaljnjo diagnostiko.”