foto: mesecoblikovanja.com, visitljubljana.com, izbirnica.si, lastne fotografije

Ob koncu leta je običajno, da se zvrsti vrsta razstav in prireditev, ki obeležujejo raznovrstno dogajanje tekom leta. Na področju industrijskega in arhitekturnega oblikovanja je na vrhu seznama za ogled zagotovo Mesec oblikovanja, ki poteka OD 18. OKTOBRA DO 18. NOVEMBRA. Letošnja tema je KREATIVNI TURIZEM, vendar ne manjka raznovrstnih kosov pohištva in dekorativne opreme.

Prihod na razstavo

Deževno popoldne je bilo kot nalašč za obisk stare Tiskarne Mladinska knjiga na Dunajski 123, sedaj Mesta oblikovanja Slovenija. Tabla ob vhodu je obiskovalce napotila po stopnicah v manjši labirint zatemnjenih hodnikov, a strah je bil na tem mestu povsem odveč. Zvoki dežja so zamrli in po dveh ali treh zavojih se je pred menoj odprla razstavna hala.

Prostor je bil razdeljen na govorniški oder in prostor za poslušalce, ki se lahko tekom Meseca oblikovanja udeležijo različnih konferenc in dogodkov (seznam na koncu članka). Na sredini dvorane so bili razstavljeni projekti obnove historičnih zgradb, ki jih je sodobni svet zanemaril. Z mislijo na novo, turistično namembnost so s prenovo nastale oaze miru in oddiha.

Po nakupu vstopnice, ki jo je sicer mogoče kupiti tudi preko spleta, sem vstopil na ulice oblikovanja.

 

Nagrade in nagrajenci

Na mesecu oblikovanja vsako leto podelijo oblikovalske nagrade v različnih sklopih, ki potrdijo trud in znanje slovenskih oblikovalcev:

  • Nagrado za brezčasno slovensko oblikovanje je prejel tekaški smučarski čevelj Alpina Racing Esk Pro, ki ga je oblikoval Studio Miklavc (Jure Miklavc, Silva Vitez ter Jože Carli).
  • Nagrado za oblikovanje leta si je prislužil stol Nico Less, delo Studia Primoža Jeze (Primož Jeza ter sodelavca Diana Savković in Dušan Sekulić).
  • V kategoriji interier leta 2016 je prvo nagrado prejel NLB Center inovativnega podjetništva Ateljeja Vozlič (Vesna Vozlič Košir in Matej Vozlič).
  • V kategoriji zasebni interier je nagrado prejelo stanovanje SP v Ljubljani biroja Sadar + Vuga (Jurij Sadar, Boštjan Vuga, Tina Hočevar).
  • Nagrade perspektivni, namenjene študentom, so za industrijsko oblikovanje prejeli Žan Brezec z Akademije za likovno umetnost in oblikovanje (ALUO) ter Lucija Potočnik in Anja Črnič s Fakultete za dizajn.
  • Za arhitekturo so enako nagrado prejeli Kaja Todorovič s Fakultete za arhitekturo, Miha Bevc z ALUO ter študenti Fakultete za dizajn Anja Rakun, Doroteja Kavaš, Larissa de Cavwer, Matej Mlinar, Mirna Miklić, Teja Vrankar, Žiga Deršek, Agnieszka Žuchlinska, Ana Pišot, Nuša Švara, Tina Nunar in Živa Turk.
  • Na področju modnega oblikovanja so bili z nazivom perspektivni nagrajeni Nejc Šubic z ljubljanske Naravoslovnotehniške fakultete in skupina pH 15 s sodelavci z iste fakultete, Zala Kontrec ter Andreja Najvirt s Fakultete za strojništvo v Mariboru in Polona Roblek s Fakultete za dizajn.
 Alpina Racing Esk Pro Shoe

Brezčasno slovensko oblikovanje: Tekaški smučarski čevelj Alpina Racing Esk Pro (Studio Miklavc)

Nagrajeni stol studia Primož Jeza Studio

Oblikovanje leta: Stol Nico Less (Primož Jeza Studio)

Znamke in znamenja ter Bonboni

Razstavni eksponati se v večini nahajajo v tematskih montažnih objektih, med katerimi tečejo ulice z imeni, povezanimi z oblikovanjem; na Ravnikarjevi ulici (poimenovani po velikem arhitektu Edvardu Ravnikarju) se ob vhodu nahajata prva dva nagrajenca, na Akademski ulici se predstavi Fakulteta za dizajn … V tem delu je razstava razdeljena na dva glavna dela – Bonbone ter Znamke in znamenja. Prvi so konceptne turistične sobe, ki so jih zasnovali arhitekti, oblikovalci ter drugih predstavniki kreativnih industrij v sodelovanju s partnerji iz gospodarstva. Namenjene so obstoječim in bodočim turističnim delavcem, ki iščejo zamisli ter sveže pristope pri izboljšanju ali razvoju svojih storitev. Znamke in znamenja pa predstavljajo svetovni izbor izvirnih, dobro oblikovanih ter inovativnih rešitev s področja produktnega in modnega oblikovanja. V objektih se vrstijo raznovrstne predstavitve, ki segajo vse od izjemno zanimivih pohištvenih kosov, preko slovenskega otroškega pohištva, do inštalacij, ki že skoraj mejijo na sanjski svet … Med objekti se nahajajo tudi platforme, na katerih so predstavljene slovenske oblikovalske znamke: ergonomsko oblikovano vrtno orodje Efekt pro, pametni pripomočki in še mnogo več.

Pohištvo na Mesecu oblikovanja

Mednarodni kosi pohištva v objektu na Ravnikarjevi ulici

Program do izteka razstave in odpiralni čas

Do sredine meseca v Mestu oblikovanja potekajo še številni dogodki;

Sreda 9. 11.
20.00: Oblikovalska okuševalnica

Sreda 16. 11.
15.00-17.00: Gospodarsko arhitekturni forum – kontaktne mize (povabljena podjetja)
18.00-20.00: Gospodarsko arhitekturni forum – predavanja gostujočih arhitektov
20.00-21.00: Kruh in vino in Off, Design center Slovenije

18.oktober – 18. november
Razstava Znamke in znamenja
Razstava Bonboni


ODPIRALNI ČAS

19. oktober – 8. november: 12.00 – 18.00
9. november – 13. november: 10.00 – 20.00
14. november – 18. november: 12.00 – 18.00
SOBOTE IN NEDELJE ZAPRTO

 

Kaj vse se skriva na razstavi ne smem izdati, saj mora kaj ostati tudi presenečenje – kot študenta oblikovanja me je tako pozitivno kot negativno presenetila, zagotovo pa si mora vsak ustvariti svoje mnenje. Obilo užitkov ob ogledu!