IZGOVORI. PRVA OVIRA NA POTI DO DOBREGA POČUTJA.

Zdravje je med Slovenci visoko na seznamu želja. Na žalost z uresničitvijo te želje vse preveč odlašamo, kar se pozna tudi na našem počutju.  

»Ne ljubi se mi. Nimam časa. Vroče je. Zdaj res ne morem. Preveč sem se najedel. Moja priljubljena nadaljevanka je na televiziji. Spet me bo vse bolelo. Jutri pa res začnem.« Ste se v katerem od omenjenih izgovorov prepoznali? Niste edini. O tem smo povprašali Jana Kovačiča, priznanega slovenskega osebnega trenerja, ki se z izgovori srečuje že več kot deset let.

Jan Kovačič, osebni trener

»Seveda se moramo zavedati, da je dobro počutje tek na dolge proge. Bližnjice žal ne obstajajo.«

»Najpogostejši napaki, ki ju opažam, sta preveliko pričakovanje in pomanjkanje natančno določenega cilja vadbe. Ljudje preprosto mislijo, da bodo po celem tednu sedenja, neprimernega prehranjevanja in škodljivih razvad v enem vikendu vse nadoknadili. V preveliki želji z vadbo pretiravajo, s tem pa si povzročijo več škode kot koristi. Obenem ne vedo natančno, kaj želijo s telesno aktivnostjo doseči. S tem ne mislim zgolj na vrsto vadbe, temveč tudi na pravilno prehrano, rednost in intenzivnost vadbe ter celo drugačno športno opremo. Marsikomu zato zmanjka volje in hitro se vrne v ustaljen način življenja. Seveda se moramo zavedati, da je dobro počutje tek na dolge proge. Bližnjice žal ne obstajajo.«

ČAS JE ZA PRVI KORAK

Za mnoge je največji izziv začeti. Dokažimo, da smo močnejši od najmočnejših izgovorov. Ko bomo začutili prve znake napredka in boljšega počutja, bomo spoznali, da imamo vedno ob sebi dragocenega sopotnika, ki nam pomaga uživati na našem maratonu življenja: naše telo.

 

Nasvet za lažji začetek
Teka se lotimo počasi in postopoma. Raje kot s 5 kilometri, začnemo z intervali – minuta teka, minuta hoje. Vse skupaj ponovimo 5-krat.

Foto: Hofer in shutterstock

_______________

Če si že tu, preberi še tole …