Voda je vir vsega življenja na Zemlji, zato je nujno, da poiščemo trajnosten način distribucije in potrošnje. Na tem mestu imajo steklenice za vodo ključno vlogo.

Vodne steklenice, posebej zasnovane tako, da so okolju prijazne in priročne, niso nov koncept. Ena izmed teh je steklenica iz elastičnega titana. Zaradi trajnega materiala je steklenica dolgotrajna in preprečuje kontaminacijo vode, značilno za plastične steklenice.

Na podoben način je družba Treeson Spring Water ustvarila inovativno metodo za spodbujanje uporabnikov, da reciklirajo svoje steklenice. Družba plača poštnino, tako da lahko uporabniki brezplačno pošljejo uporabljene steklenice tovarni za recikliranje. Da je stvar še lažja, podjetje natisne ciljni naslov na strani stekleničke vode.

IZBERI H20

Organizacija Izberi vodo je šla še korak dlje z izdelavo steklenic, ki jih sploh ni treba reciklirati. Izdelek je trenutno na voljo na Indiegogo. Pobuda se je začela s spoznanjem, da distribucija plastičnih steklenic pač škoduje okolju. Rezultat je steklenica iz naravnih materialov, ki vodo ohranja svežo.

Steklenica je večinoma recikliran papir in ima vodotesno podlogo. Ta obloga je kombinacija rastlinskih materialov, ki so okolju prijazni. Med biorazgrajevanjem steklenica nudi hranilne snovi morskemu življenju ali pa nevtralizira zemljo, če konča na odlagališču.

Okolju prijazna pa ni le steklenica, temveč tudi proizvodni proces. Ustanovitelj družbe namreč pravi, da proizvodnja steklenic ne potrebuje fosilnih goriv. Poleg standardnih papirnatih steklenic družba proizvaja še vrsto steklenih steklenic. Ciljni potrošniki teh steklenic so korporativni odjemalci. Poleg tega se je podjetje združilo v partnerstvu z Vodo za Afriko, organizaciji pa namenjajo 100 odstotkov svojega dobička.

Foto: Pixabay.com, John Stillwell/PA Wire, Water for Africa.com

____________________

Ker si že tu, preberi še tole …