Foto: M. J.

Dovolj je le kratek vikend. Za ogled lučk, za sprehod, za kavo, za Aperol, za vino, za pogovore, za zabavo, predvsem pa za hrano. Za morsko, za mesno, za surovo, za testenine, za sladice, za domače jedi, za joto, za njoke … vse najdete v Trstu.

Vseh 30 ur je bilo popolnih. Zame. Italija mi veliko pomeni. Povezavo z otroštvom in zato posebno mesto ima zame predvsem Trst. Še nedavno sta bila močna povezava z njim moja babica in dedek, ki sta živela na Primorskem. Velikokrat sem se ob obisku Trsta – večinoma zaradi nakupov – ustavila tudi na kakšni dobri pašti pri teti Elzi in stricu Vittoriu. A to je bilo … nekoč.

Zdaj sem Trst prvič obiskala kot prava turistka. In to za ves vikend. Kar tako. V dvoje. Nisva delala velikih planov, pustila sva, da naju vodijo tržaške ulice.

lucke2

Piazza Unita d’Italia

KOSILO, POPOLDANSKI SPREHOD, APEROL IN KAVA

Prišla sva opoldne. V sodobnem 4-zvezdničnem hotelu Urban v centru mesta so nama že pripravili sobo. Ker Italijani kosijo med 12. in 15. uro, sva se sprehodila do restavracije Ai Due Ladroni. Pred kakšnima dvema letoma sva tam kosila z Napotom. On pač ve, kje je dobro.

Restavracija Ai Due Ladroni (Via Tarabocchia 4)

To je prava mala zakladnica morske hrane. Drugega vam ne bodo postregli. Dobro je, če znate malo italijansko, saj vam bo lastnik sam naštel, kaj se lahko znajde na vaši mizi. Izbrala sva dve mešani morski predjedi s hobotnico v solati, mariniranimi sardelami, kuhano tunino s hrenom in seveda s popolnim bakalarjem.

ladrone_miza

Morske predjedi, Ai Due Ladroni

Izpustila sva tople predjedi in se posvetila glavni s polenovko zapečeno z mandlji in orado v škartocu s školjkami, krompirjem in češnjevim paradižnikom. Za konec pa domača torta z belo čokolado in svežimi jagodami.

ladroni

Restavracija Ai Due Ladroni

Lenobno sva se po ulicah spustila do morja. In se za nekaj trenutkov ustavila na glavnem pomolu Audace. Sama. Ob krikih in preletih galebov. Morje je bilo mirno. Ozračje je nakazovalo na italijanski počitek.

pomol

Pomol Audace

Adoro Cafe in Life

Kar nekaj stvari je, s katerimi vas razvaja Trst. Kava. Aperol. Popoldanski prigrizki. Nedaleč stran od morja se med ulicami skriva majcen trg Piazza di Cavana. Tam lahko zavijete v Adoro Cafe, kjer je meni kav res dolg, ali se pogostite v baru Life s kakšnim Aperolom, vinom in prigrizki, ki vas čakajo na šanku.

adoro

Pogled od zunaj, Adoro Cafe

life

Bar Life

VEČERNE LUČKE, SMREČICE, VINO

Ko se je spustil večer, sem si želela videti številne smrečice na glavnem trgu Piazza Unità d’Italia s prižganimi lučkami, ki so ponudile pravi praznični občutek.

lucke

Številne smrečice na Piazza Unità d’Italia

Old London Pub (Via Giuseppe Caprin 17)

Vino je doma v Trstu, a sva našla prav tako zelo obiskan in zelo tradicionalen pub. Le da sva do njega hodila malo dlje. Old London Pub je imel ob sedmih zvečer, ko sva prisopihala do njega, vse mize rezervirane. Natakar nama je ponudi eno majceno čisto pri vhodu in še to, če ne bova dolgo. Pa sva poskusila vsak en vrček temnega, pojedla brusketo in polnjene olive ter se po bregu spet spustila v center.

pub_zunaj

Old London Pub od zunaj

pub

Old London Pub

Ristorante Al Pescada (Via del Ponte 6)

Za večerjo nisva želela klasičnega tri- ali štirihodnega gurmastva, ampak sva grižljaje nabirala v različnih pubih in oštarijah.

Na bakalar sva nora oba. Rdeče vino Cabernet franc in brusketa z bakalarjem sta bila odlična v restavraciji Al Pescada v prav kultni uličici, ki se skriva za glamuroznimi fasadami glavnega trga in mondenih modnih izložb. V tej uličici lahko prav hitro ostanete nekaj ur.

pescada

Al Pescada

Bar DRAW (Via Torino)

A ker sva popoldne med sprehodom zaznala nek nenavaden bar, sva si ga zdaj želela bolje ogledati. Bila sva fascinirana! Sodoben koncept izpiljen do potankosti. Hrana – samo surova. Od tod tudi ime DRAW. Genialen ambient, vrhunska hrana in dobra glasba z DJ. Vsak trenutek je vanj prihajalo več ljudi. Očitno zelo priljubljen in obiskan. Popolnoma razumem, zakaj!

draw_kolo

Bar DRAW

draw

Bar DRAW

draw_orig

Bar DRAW

DOPOLDNE. VEČER PO 

Zgodnje jutro sva zlahka izpustila in se mestnemu vrvežu spet prepustila bolj pozno dopoldne. Tokrat sva se sprehodila do Canala Grande in trga Del Ponte Rosso, kjer obmorsko mesto ponuja celo drsališče.

drsalisce

Drsališče na trgu Del Ponte Rosso

canal

Canale Grande

Gostilna BAGUTTA TRIESTINO, Via Giosuè Carducci 33

Mestni morski zrak nama je ponovno zbudil tek. Čisto po občutku sva vstopila v domačo oštarijo Bagutta Triestino. Ta občutek, da bova jedla dobro, se je še okrepil, ker je bila polna domačinov, ki so stali ob šanku, sedeli za mizami, vsi pa so se gostili z različnimi dobrotami. Nama je zelo zadišala jota. Prijazni in zgovorni natakar pa nama je priporočil še domače kruhove cmoke z golažem. Božansko!

bagutta

Zunanjost oštarije Bagutta Triestino

20161204_133509

Za šankom, Bagutta Triestino

jota

Jota, kruhovi cmoki z golažem, Bagutta Triestino

Za zaključek – sprehod po pečinah

Za zaključek sva se oba strinjala, da potrebujeva še malo narave in svežega morskega zraka. Devinski grad je le kakšnih 15 minut vožnje iz Trsta. Rilkejeva pot, ki pelje od tega gradu do Sesljana, je bila prava izbira. Dva kilometra pešpoti, ki je speljana ob robu visokih pečin, je obdana s čudovitimi razgledi in borovci. Pešpot je namreč del Naravnega deželnega rezervata Devinske stene. Brezplačno parkirišče najdete tako v Devinu kot v Sesljanu ob začetku in koncu poti.

devin_boljsa

Čudovit razgled na Devinski grad

Če k hedonizmu štejete tudi šoping, je edini pravi nasvet, da se prepustite ulicam in uličicam, izložbam in zelo raznovrstnemu izboru. Kakšna vrečka se bo na poti domov zagotovo znašla pri vas.

 

Auguri di buone feste e felice 2017!

felice-anno-nuovo-immagini