Kajn in Abel. Romul in Remus. Adidas in Puma? Rivalstvo med dvema najbolj prepoznavnima blagovnima znamkama na svetu je preseglo vse meje preproste konkurence med dvema podjetjema. Šlo je za družinski spor, ki je trajal 60 let, obrnil enega brata proti drugemu in prebivalce njunega domačega kraja povsem razdelil.

V dvajsetih letih prejšnjega stoletja sta bila brata partnerja v podjetju Podjetje športnih obuval bratov Dassler (Dassler Brothers Sports Shoe Company). Svoje izdelke sta proizvajala v pralnici njune mame v nemškem mestu Herzogenaurach. Adolf (“Adi”) Dassler je bil tih in premišljen obrtnik, ki je oblikoval in izdeloval čevlje, starejši ekstroviran Rudolph (“Rudi”) pa jih je prodajal. Čeprav sta se brata pridružila nacistični stranki, ko je Hitler prevzel oblast leta 1933, jima to ni preprečilo, da sta legendarno afriško-ameriško zvezdo atletike – Jesseja Owensa – prepričala v nošenje njunih čevljev na tekmah.  Owens je na Olimpijskih igrah leta 1936 osvojil štiri zlate medalje, njegove zmage pa so čevljem prinesle mednarodno izpostavljenost, posledično je prodaja Dassler čevljev eksplodirala.

1936 Olympic Games, Berlin, Germany, Men's 100 Metres Final, USA's legendary Jesse Owens on his way to winning one of his four gold medals (Photo by Popperfoto/Getty Images)

Olimpijske igre 1936, Berlin, Nemčija

Toda uspeh je ustvaril nove napetosti v razmerju bratov. To je bilo sicer že načeto, ker so njune družine živele v isti vili, kljub temu da se žene med seboj niso razumele. Bilo naj bi več incidentov, za katere je bilo rečeno, da so poglobili njun konflikt, vendar pa naj bi glavni nastopil med drugo svetovno vojno, ko so zavezniške sile bombardirale Herzogenaurach. Ko sta Adi in njegova žena vstopila v zaklonišče, ki sta ga že zasedla Rudi in njegova žena, je Adi vzkliknil: »Umazani prasci so prišli nazaj!« Izjava se je nanašala na zavezniške sile. Rudi pa je bil prepričan, da je bila pripomba usmerjena nanj in na njegovo družino. Tako se je rodil eden najbolj epskih sporov v poslovni zgodovini. header1 copy

Ko so Rudija vpoklicali na obvezno služenje v vojsko, je ta domneval, da je bil to rezultat spletk Adija in njegove žene. Kasneje so Rudija najprej aretirali zaradi zapustitve vojske, nato pa so ga zajele še zavezniške sile zaradi sumov, da dela za Gestapo. Ob obeh priložnostih je bil Rudi prepričan, da je bil Adi tisti, ki ga je izdal, njegove domneve pa je potrdilo poročilo ameriškega preiskovalnega uradnika. Medtem ko je Rudi dan za dnem preživljal kot zapornik v vojnem taborišču, je Adi prenovil podjetje in prodajal čevlje ameriškim vojakom.

Untitled-161

Konflikt se je stopnjeval, saj sta brata leta 1948 razdelila družbo na dve osebi, medsebojno razdelila sredstva in zaposlene. Adi je imenoval svojo družbo Adidas, kombinacijo njegovih prvin imena in priimka. Rudi je poskusil isto, tako da je najprej imenoval svojo družbo Ruda, vendar jo je sčasoma spremenil v Puma. Na nasprotnih straneh reke Aurach sta zgradila konkurenčni tovarni, ki sta hitro postali odgovorni za večino Herzogenaurachovega gospodarstva, saj so skoraj vsi prebivalci delali za eno ali drugo družbo.

Tako se je celotno mesto ujelo v družinski spopad Dasslerjev, rivalstvo pa je doseglo smešno visoke ravni. Obstajala so lokalna podjetja, ki so služila samo delavcem Adidasa ali pa samo delavcem Pume. Dobivanje in poročanje z osebami konkurenčnega podjetja je bilo prepovedano, Herzogenaurach pa je postal znan kot “mesto upognjenih vratov”, saj so ljudje najprej pogledali, katere čevlje nosijo, preden so se odločili spregovoriti.

130320125010-adidas-puma-620xb

Medtem ko je imel Rudi boljše prodajno osebje, je imel Adi po drugi strani tehnično znanje in boljše odnose s športniki, ki so lahko zagotovili izpostavljenost. S tem se je prodaja povečala v korist Adidasa, Puma pa je bila ves čas za petami. Oba pa sta bila tako močno osredotočena na medsebojno konkurenco, da nista predvidela grožnje, ki jo je prinesel Nike. Ta je kasneje zavladala industriji atletski obutve in Adidas ter Pumo pustila daleč zadaj.

Šele leta 2009 so zaposleni v obeh podjetjih simbolično zaključili konec šestdesetletnega spora z igranjem prijateljske nogometne tekme. Do takrat sta brata Dassler že umrla, sovraštvo pa se ni končalo niti s smrtjo, saj sta bila brata pokopana na nasprotnih koncih istega pokopališča, kolikor je mogoče daleč drug od drugega.

____

PREBERITE ŠE: