Donald Trump potrebuje samo štiri ure spanja na noč. Je uspešen poslovnež in »najproduktivnejši« predsednik v zgodovini ZDA, ker lahko petstranski dopis o nacionalni varnosti prebere po diagonali v le 30 sekundah, nato pa podpiše ukaz. Ima velike dlani ter je »pravi moški« svoji ženi, kljub ločenima spalnicama in dvajsetletni razliki v letih.

#SUPERČLOVEK

Oseba »XY« je uspešna podjetnica, ki opravlja 70-urne delovnike. Je zgledna žena, najboljša mati. Svojim otrokom vsako leto za pusta sešije kostume. Trikrat na teden vstane ob 5. uri zjutraj za uro pilatesa, med katerim posluša podcast za učenje portugalščine, nato si naredi popolno frizuro, preden se zbudijo normalni smrtniki. Ko pride domov, svoji družini postreže doma pripravljene kosmiče in domači jogurt z lokalne kmetije z organskimi borovnicami. Za vikend preteče polmaraton ter vsako drugo sredo prostovoljno deli hrano brezdomcem v svoji lokalni skupnosti v decentnih Prada supergicah in kavbojkah za 450 evrov. Na koncu leta podari enak znesek za pomoč ducatu otrok v Afriki do zaključka srednje šole. Poleg vsega tega ima čas in voljo, da vse to deli s svetom na svojem instagramu: #superčlovek #uspeh #polnoživljenje.

Blefiraj, dokler ti ne uspe (ang. Fake it till you make it). Živimo v svetu, kjer je vse, razen popolnosti, neuspeh. Pritiski so veliki.

Priljubljena krilatica v ZDA se glasi: Blefiraj, dokler ti ne uspe (ang. fake it till you make it). Priznam, v angleščini se to sliši veliko bolj seksi. Mogoče so Američani zato »uspešnejši«? Živimo v svetu dima in ogledal, kjer je vse, razen popolnosti, neuspeh. Pritisk na mlade profesionalce, da pri svojih tridesetih gojijo podobo superuspešnih ljudi, ki se vzpenjajo na lestvicah, pa je velik. Sam sodim v to skupino. Mogoče zato sredi štiridesetih za večino nastopi kriza srednjih let in se jih več kot polovica loči. Se ne (pre)poznajo več?

Kdaj in kako se je razvil kult tako imenovanega superčloveka, über poslovneža, ki zmore vse? Če lažne novice niso problem naše družbe, kaj je? ODGOVOR najdete v celotnem članku na SVETU KAPITALA.

_______________________

Ker ste že tu, preberite še …