”Salvator Mundi (Savior of the World), zadnja slika Leonarda Da Vincija, ki je še ostala v zasebnih rokah, je bila 15. novembra v sredo zvečer v New Yorku prodana za astronomsko ceno v višini 450.312,500 $ (vključno s premijo kupca) in tako postala najdražje umetniško delo, ki je bilo kadar koli prodano na dražbi.

Dražba se je začela s 100 milijoni dolarjev in se povzpela na vrhunski ravni: “V publiki je bilo skoraj 1.000 zbiralcev umetnosti, trgovcev, svetovalcev, novinarjev in opazovalcev, zapakiranih v glavni avkcijski prostor v Rockefeller centru, na tisoče drugih pa je dražbo spremljalo tudi prek ‘live streama,” je poročala dražbena hiša Christie’s na svoji spletni strani.

GettyImages_859765352-Horizontal

Christiejev globalni predsednik, Jussi Pylkkänen, je udaril s kladivom pri deveti ponudbi po izredni borbi, ki je trajala manj kot 20 minut. Tekmovanje se je skrčilo na dva ponudnika, pri čemer je ponudba na eni točki skočila s 332 milijonov na 350 milijonov dolarjev in se nato v komaj 18 minutah povzpela s 370 milijonov na 400 milijonov dolarjev. Vsem v prodajni sobi je vzelo sapo, ko je Christiejev sopredsednik Alex Rotter ponudil zmagovalno ponudbo za stranko po telefonu, sledil pa je bučen aplavz.
Možnost, da bi muzej lahko kupil  500-letno sliko Jezusa Kristusa (v umetnostnem svetu zaradi neberljivega izraza, nežno postavljenih rok in zapletenosti kodrov las in vseh značilnosti Da Vincijevega sloga znano kot “moška Mona Liza”), je bila več mesecev predmet mednarodnih špekulacij.

Vendar pa slika v svetu umetnosti ni splošno sprejeta. Eden izmed kritikov je zapisal, da je površina slike “tako inertna, lakirana, razdražena in tolikokrat že prebarvana, da izgleda hkrati nova in stara”, poroča BBC.

Za kritika New York Timesa, Jasona Faraga, je “spodobna, a ne posebej odmevna slika iz Lombardije v 16. stoletju, ki je šla skozi preveliko število restoracij”.

Christie vseeno vztraja, da je slika avtentična in jo predstavlja kot “največje ponovno umetniško odkritje 20. stoletja”. Sliko so po več kot šestih letih bolečih raziskav in preiskav za dokumentiranje avtentičnosti vključili v znamenito razstavo Narodne galerije 2011–12 (ta je vsebovala najbolj popoln prikaz Leonardovih redkih ohranjenih slik, ki so jih kdaj koli imeli), je še dodala hiša Christie pri predstavitvi portreta.

Vir: Forbes

__________________

PREBERITE ŠE: