Koliko vas je takih, ki vam morje ne diši, saj preprosto nočete poležavati na žgočem soncu? Za vse pogumne avanturiste smo pripravili super lokacijo, zaradi katere vam bo od adrenalina srce glasno zapelo ali pa padlo v hlače. Odpraviti pa se morate v Ekvador.

ZA OTROKE PO SRCU

Kot otroci smo v vrtcu komaj čakali na del dneva, ko so nas vzgojiteljice spustile na igrišče. Najbolj aktualne od vseh igrač so bile gugalnice, za katere smo se malčki hitro zagrebli. Tudi kot odraslim se nam mišljenje ni spremenilo, sprememba je nastala le v gugalnicah, otroške so nadomestile večje in, no, smrtonosne.

Ekvador gugalnica

HIŠKA Z RAZGLEDOM

V ekvadorski divjini, natačneje v predelu Baños, stoji opazovalna hišica ‘La Casa del Arbol’, iz katere strokovnjaki opazujejo in nadzorujejo goro Tungurahua, bolje poznano kot bližnji aktivni vulkan. Čeprav je hišica posebnost že sama po sebi, pa se prava zanimivost za vse turiste navezuje nanjo. Dobesedno. Ta svetovna atrakcija je skromna gugalnica, privezana na tanko kovinsko palico, pritrjeno na zgradbo.

Tako imenovana ‘gugalnica na robu sveta’ pogumneže, ki si drznejo zlesti nanjo, ponese kar 2.600 metrov nad morsko gladino in jim ponudi pogled na čudovite okoliške gore.

Ekvador gugalnica

V opazovalnici je nedolgo nazaj svoje delo opravljal Carlos Sanchez, prostovoljec iz vojaškega geografskega inštituta. Ker ga je njegova družina velikokrat obiskala med vikendom, je poskrbel, da se bodo vsi imenitno zabavali. V ta namen je sestavil skromno igralo, ki je zaradi dobre fotografije in družabnih medijev hitro postalo najbolj znana gugalnica na celem svetu!

NA ROBU SVETA

Tako imenovana ‘gugalnica na robu sveta’ pogumneže, ki si drznejo zlesti nanjo, ponese kar 2.600 metrov nad morsko gladino in jim ponudi pogled na čudovite okoliške gore. Morda po slikah sodeč izgleda, da se obiskovalci poganjajo čez pečino, pa temu ni tako. Pod gugalnico se namreč razprostira strmo pobočje, padec nanj pa bi pomenil skoraj gotovo smrt. Za nameček je vredno vedeti, da je to igralo za odrasle brez varovala, sestavljata ga le lesena ploskev in dve vrvi.

Ekvador gugalnica

Čeprav nekateri ob samem pogledu na gugalnico obnemijo, pa je jasno, da takega navala adrenalina in občutka svobode ne moreš izkusiti nikjer drugje. Za tiste, ki jim tovrstne stvari poženejo strah v kosti, pa čudovit okoliš nudi nepozaben izlet v naravo, kjer si lahko organizirate piknik in uživate ob pogledu na bližnje gore in seveda nemiren vulkan z vzdevkom ‘Mama Tungurahua’, ki meri 5.023 metrov in je svoje ime dobil po izbruhih, ki so v zadnjih 12 letih postali zelo pogosti. Njegovo pravo ime Tungurahua sicer pomeni ‘ognjeno grlo’, sestavljeno je iz besed ‘tunguri’, kar pomeni grlo, in ‘rahua’, kar pomeni ogenj.

Ekvador gugalnica

IMATE DOLAR?

Oblegano destinacijo je najbolje obiskati izven sezone, saj takrat ni občutne gneče. Za vstop v hišo in uporabo gugalnice je potrebno plačati le en dolar na osebo. Za najbolj lenobne obstaja možnost prevoza s taksijem ali avtobusom, za katerega plačaš le en dolar iz samega centra Bañosa, za bolj drzne pa je možno najeti tudi štirikolesnik.

Popotniki, že imate splaniran dopust? Ne glede na to, kam greste, vedno posnemite par dobrih selfijev, saj nikoli ne veste, katera destinacija bo postala naslednji hit!

Foto: Shutterstock in Pixabay


_______________

TOLE JE ZA PRAVE AVANTURISTE. OBISK EVADORJA TER DOŽIVETJE VULKANOV IN ANDOV BO PRAVA POPOTNIŠKA POSLASTICA.

ČEŠNJO NA VRHU PA KOMPAS DODA ŠE Z OBISKOM GALAPAŠKEGA OTOČJA. SRCE TI BO GLASNO ZAPELO OB VSEH NARAVNIH LEPOTAH.

Ekvador gugalnica

_________

Če te je navdušila gugalnica v Ekvadorju, poglej še …