V Trstu se je pred dnevi končalo mednarodno modno tekmovanje International Talent Support (ITS), modna platforma in inkubator (letos je ITS v celoti potekal na spletu), ki vsako leto izbere najboljše in najbolj obetavne modne oblikovalce z vsega sveta. Letos je med dobitniki nagrad med drugimi navdušil Ekvadorec Felipe Fiallo, oblikovalec modnih dodatkov in obutve, ki v svojem delu združuje etiko in estetiko, uporabnost in inovativnost, biomateriale in nove tehnologije.

Modna platforma svetovnega formata

Modni laboratorij ITS je že skoraj dve desetletji odskočna deska za nadarjene oblikovalce z vsega sveta, hkrati pa tudi najpomembnejša modna prireditev v širši regiji, saj se na modni reviji prestavijo kreacije modnih oblikovalcev z najprestižnejših modnih šol vsega sveta in zberejo vsa uveljavljena imena iz modnega sveta: oblikovalci, uredniki, novinarji in stilisti, tudi novi, sveži obrazi. Nekateri finalisti in zmagovalci preteklih let imajo zdaj svoje blagovne znamke, drugi pa oblikujejo za velike hiše, kot so Givenchy, Dior, Cavalli, Armani. Pred leti je nagrado Swatch za modne dodatke prejela tudi slovenska oblikovalka Jana Zornik.

Pandemija je letošnji 19. izdaji ITS pod sloganom »Here We Belong« resda preprečila modno revijo v živo, ki je bila načrtovana za tretji julijski konec tedna, je pa zato 23. oktobra prinesla zaključni spletni dogodek, ki si ga je ‘na daljavo’ prvič ogledala tudi širša javnost. V preteklih letih se je v antičnem srednjeveškem mestu predstavilo že skoraj dva tisoč udeležencev iz 60 držav.

Letos je dve nagradi: ITS Fondazione Ferragamo Award in ITS Public Choice Award osvojil ekvadorski oblikovalec Felipe Fiallo s kolekcijo sedmih eko-futurističnih čevljev, narejenih s pomočjo digitalnih tehnologij in pomenljivim naslovom »We go Far« (Mi gremo daleč). Dve žiriji ITS sta skupaj s spletnimi glasovi letos sicer podelili 13 nagrad: osem za modo, dve za umetnost, dve za modne dodatke ter eno po izboru občinstva.

V dobro človeka in planeta

Ko je Felipe Fiallo začel raziskovati biomateriale v začetku leta, je iskal možnosti, kako jih uporabiti v svojih izdelkih. Ustvaril je novo kolekcijo športnih copat, ki na prav poseben način združuje modo z biologijo in sodobnimi proizvodnimi procesi. Ali kot se je izrazila Stefania Ricci, direktorica fundacije Salvatore Ferragamo, ki mu je nagrado podelila prek telekonference: »Finalista smo nagradili, ker mu je uspelo združiti trajnostne materiale, udobje in dizajn.« To so smernice poslovne vizije blagovne znamke Salvatore Ferragamo in tisti faktor x, ki so ga iskali pri mladih talentih. Inovativen, provokativen in modernističen latinskoameriški modni oblikovalec je žirijo prepričal s svojo kapsulno kolekcijo, ki predstavlja novo modno generacijo. Zavezanost oblikovalca k trajnosti, oblikovanju v sodelovanju s skupnostjo, izboljšanju človeka (in človeštva) s pomočjo dizajna in novimi tehnologijami, za žirijo pomeni estetiko prihodnosti, osredotočeno na odgovorno, udobno in elegantno mobilnost.

Kolekcija je rezultat obsežnega raziskovalnega procesa na področju novih tehnologij in materialov, je poziv k akciji in k drugačni modi, ki bolj spoštuje planet in sočloveka. Fiallova kolekcija obutve je trenutno na ogled v Muzeju Inštituta modne tehnologije v New Yorku, sicer pa je razstavljal že na Kitajskem, Floridi in v Firencah, pobral številne modne nagrade v Latinski Ameriki, se predstavil v Rimu, Litvi in drugod po Evropi. Kot zagovornik trajnostni in odgovornosti do skupnosti je bil povabljen kot govorec na TEDx konferencah. Tudi v modi se je že izkazal, saj je oblikoval projekte za priznane blagovne znamke in organizacije, kot so Združeni narodi, Puma, Stella McCartney in Adidas. Trenutno se ukvarja z iskanjem in ustvarjanjem nove generacije trajnostnih materialov, s čimer si želi spremeniti tudi koncept luksuza.

Piše: Kaja Komar, foto: arhiv oblikovalca