NA POTEP K ČLOVEŠKI RIBICI

V adventnem času so zagotovo najbolj priljubljeni izleti v večja okrašena mesta, kjer se turisti, zavozlani v kape in šale, drenjajo pred stojnicami s cenenim in mlačnim vinom. Za vse, ki gneče ne prenašate in dobite pike, če morate zaviti v snežaka hoditi med kičastimi jelkami, bo spodnji seznam prava oaza sredi snežene pokrajine. Mir, celo leto konstantna temperatura, pridušena svetloba, gneča pa običajo ne prevelika ali celo nična. Mi smo se pred norim vrvežem skrili v podzemni svet kraških jam in na kup zbrali tiste, ki so nas najbolj navdušile.

 

POSTOJNSKA JAMA

V Postojni (ali bolje, pod Postojno) je dom človeške ribice. Skrivnostno bitje v podzemnih jamah živi že na milijone let, a o njem še vedno vemo zelo malo. Prvič so bitjeca videli v 17. stoletju po močnem deževju, vi pa lahko eno od teh neverjetnih predstavnic in njenega mladička opazujete kar na domačih tleh. Po prepletu podzemnih kraških rovov, galerij in dvoran pa vas popelje legendarni turistični vlak, ki obiskovalce Postojnske jame zabava in prevaža že 140 let.

Postojna-Cave-Train-1_I_M_018

 

ŠKOCJANSKE JAME

Škocjanske jame so s podzemnim rečnim kanjonom vpisane v seznam svetovne dediščine UNESCO in so vsekakor posebnost, ki se jo splača obiskati in se naužiti njene čarobnosti. Ponašajo se z največjim podzemnim kanjonom v Evropi, ki je v svoji najvišji točki visok 146 metrov, po njem pa je danes urejenih več kilometrov poti s kar 500 stopnicami. Sprehod po jami ponuja osupljive poglede na podzemne slapove, velike dvorane, orjaške kapnike in druge čudovite stvaritve podzemne kraške reke.

skocjanska-cave

Škocjanske jame

KOSTANJEVIŠKA JAMA

Kostanjeviško jamo si boste redno lahko ogledali do konca okrobta, če pa se boste v Kostanjevico odpravili v skupinici prijateljev, se boste po predhodni najavi lahko podzemnega sveta naužili tudi v zimskih mesecih. Poti po jami so primerne za otroke in starejše obiskovalce, vodeni ogled s strokovno razlago pa traja 40 minut. V jami pa je celo leto konstantna temperatua 12 stopinj Celzija, in tako je jama pravi raj tako poleti kot pozimi.

65102797_gr651680

VILENICA

Vilenica je že od nekdaj čaroben kraj! V belih meglicah so domačini ob vhodu v jamo pogosto videvali ples skrivnostnih belih žena, jama pa je kot prva turistična jama v Evropi zaslovela že v 17. stoletju. Ob spustu v jamo boste najprej prečkali Plesno dvorano, v kateri vsako leto prirejajo zaključno prireditev mednarodne literarne nagrade Vilenica.

C_cSSqQXkAEf9yq

Jama Vilenica

KRIŽNA JAMA

Raj za postolovce je vsekakor Križna jama, ki obiskovalce navdušuje z verigo smaragdnih jezerc, po katerih se lahko pod vodstvom izkušenih jamarjev zapeljete skozi veličastne kraške dvorane in mimogrede spoznate še najdišče ostankov jamskega medveda.

Piratska-ladja-1024x768

Križna jama

RAJ ZA AVANTURISTE – KOLESARJENJE PO JAMI

Ste skrivnostne poti Kralja Matjaža že spoznavali skozi potovanje besed? V Mežici, pod Peco, lahko iste poti preveslate s kajaki ali pa jih kar prekolesarite! Raj za vse avanturiste in tiste, ki ste kraške jame še spoznali s klasične perspektive.

 

_________

PREBERITE ŠE: