Foto: Dežela kozolcev

V VARNEM ZAVETJU PREDNIKOV

V majhni občini, ki se, čeprav dolenjska, že rahlo spogleduje z bližnjimi štajerskimi prvinami, stoji mogočen kompleks neverjetne pristne kmečke arhitekture. Projekt vrednost dediščine kozolcev povezuje s sodobnimi oblikami turizma in gospodarstva, vključuje pa občino, lokalna društva in podjetja, izobraževalne in znanstvene ustanove in angažirane posameznike. Kompleks navdušuje v vseh letnih časih, zato tudi zima ni izgovor, da se ne bi podali v veličastno Deželo kozolcev, kjer z lesenih tramov in kritih streh šepetajo duhovi naših prednikov.

grcarjev-toplar

Toplar v Deželi kozolcev

 

SKRBNO DODELAN PROJEKT

Deželo kozolcev sestavljajo Muzej na prostem, kamor so preneseni kozolci okoliških krajev, poleg muzeja pa še Center za ohranjanje kulturne dediščine in Mreža »in situ« ohranjenih lesenih stavb in naprav iz Mirnske doline. Gre za ohranjeno stavbno dediščino, ki je skrbno dodelana in strnjena v celovito predstavitev gospodarskega in kulturnega življenja. Projekt, ki se ga vsekakor izplača obiskati!

Muzej-kozolcev

MUZEJ KOZOLCEV

Šentrupertski muzej kozolcev je prvi te vrste. Vključuje 19 različnih sušilnih naprav, ki izvirajo iz Mirnske doline, le ena je iz okolice Ivančne Gorice. Domiselna postavitev na prostem je prikaz razvoja kozolca v časovnem, prostorskem in socialnem pomenu od preprostih sušil do razvojno bogatih oblik dvojnih kozolcev – toplarjev.

 

Kozolci so večstoletni dosežek poljedelskih in živinorejskih dejavnosti v okolju kmečkih, grajskih in samostanskih kmetijskih posesti. Izkazujejo izjemen čut za uporabo naravnih gradiv in mojstrstvo tesarske tradicije.

 

Slovenski kozolec je svetovna posebnost, saj so se predvsem tu kozolci razvili v več tipov in značilnih oblik, ki jim nikjer nei najti primerjav. Ni po vodi priplavajo dejstvo, da je prav kozolec postal ena izmed prepoznavnosti Slovenije, ki jo skuša Dežela kozolcev izpostaviti, predstaviti in negovati za generacije, ki kozolca iz svojega primarnega okolja ne poznajo več.

 

KAJ PA PONUJAJO?

Na ogled se lahko odpravite v lastni režiji ali počakate vodnika, v vsakem primeru pa se pripravite na izjemno doživetje. Ne glede na letni čas, ki si ga boste izbrali za obisk kompleksa kozolcev, prostor vedno navduši in očara do točke, kjer se tudi dihanje na trenutke kar ustavi. Čar starodavnosti in človekove neverjetne spretnosti ter iznajdljivosti se vas bos bo z lesenih tramov dotaknil ob vsakem kozolcu posebej in na vas pustil poseben pečat.

Ponudba

Lahko se udeležite usposabljanja za izdelavo kozolcev izobraževalne delavnice s področja mnogih za stavbarstvo pomembnih obrti.  Organizirajo tudi slikovite prireditve s predstavitvijo značilnih kmečkih del in opravil, otrokom pa so na voljo izvirna otroška igrala iz lesa. Nudijo možnosti najemanja prostora za družabna, kulturna in poslovna srečanja, parkirišče za avtomobile in popotnike z avtodomi. Več si lahko ogledate tukaj.

Zelo priljubljene in čarobne pa so poroke pod okriljem mogočnih kozolcev, ki so čudovite v vsakem vremenu.

Poroka-na-prostem-Dezela-kozolcev-Sentrupert-foto-Alenka-Lamovsek

Poroka na prostem

_______

_______

PREBERITE ŠE: