Burijo nam domišljijo, včasih nam pogled na njih ugaja, drugič spet ne, zaradi eksplozivnosti pa se jih tudi bojimo. Govorimo o vulkanih, o visokih in mogočnih vrhovih narave, ki v svoji notranjosti skrivajo vročo lavo in znajo še kako presenetiti. Ste morda že kakšnega videli? 

Najbolj aktivno vulkansko območje na svetu

Na polotoku Kamčatka, med Tihim oceanom in Ohotskim morjem, se razprostira velika skupina vulkanov. Na 1.250 kilometrov dolgem polotoku so si velikanske ognjene gore prisvojile kar 700 kilometrov dolg pas. Na njem leži 160 vulkanov, od katerih je 29 še vedno aktivnih, ščiti pa jih UNESCO. Območje Kamčatka velja za enega izmed najbolj aktivnih na svetu, bolj razposajena sta morda le Islandija in Havaji. A ni vse tako črno in nevarno, kot se sliši. Robustna okolica je namreč obdana z rekami, jezeri, gozdovi in izviri, dolina v notranjosti polotoka pa je celo edina v Evraziji, ki premore gejzire.

Kamchatka_Land-of-Volcanos_UA0LCZ-0

Dim, viden iz vesolja

V kopici 160 vulkanov se skrivajo ognjeni mogotci vseh oblik in velikosti. Hladno ozračje ogreje vulkan Ključevska šopka, ki se z vrtoglavimi 4.750 metri poslužuje naslova najvišjega vulkana. Nagrado za najlepšega pa bi zagotovo prejel Kronotsky, ki ga mnogi imenujejo najlepši vulkan na svetu. Nekateri izmed njih so malce posebni in na svojih vrhovih nosijo prava pravcata jezera. Tak je tudi Mali semjaček, katerega pol kilometra dolgo kislinsko jezero je včasih zeleno in spet drugič turkizno. Zvezda ruskega polotoka pa je nedvomno Kambalny, ki je letos marca prvič po 250 letih zopet izbruhnil. S snegom prekrit vulkan je izbruhnil 100.000 metrov dolg oblak dima, ki ga je bilo mogoče videti celo iz vesolja. Čudovit spektakel je presenetil tudi ruske znanstvenike, ki prehoda vulkana iz stanja hibernacije nikakor niso predvidevali.

kronotsky-615

Kronotsky

Kaj na burno dogajanje pravijo domačini? Ti se za dogajanje okoli sebe ne zmenijo, pravijo pa tudi, da jih dogodki prav nič ne plašijo. 

———————-

Vam manjka idej za načrtovanje naslednjega potovanja? Preverite naš izbor destinacij!