DOBRO MESTO – LIZBONA

UTRINKI Tjaše Kmetec

Tjaša Kmetec ni nikoli posebej sanjarila, da bi postala balerina. Pravi, da se je kar zgodilo. Baletna pot jo je po srednji glasbeni in baletni šoli peljala v SNG Opera in balet Ljubljana. Od leta 2005 je solistka in v njenem repertoarju vlog se jih je nabralo že precej, a njena najljubša je Silfida, ker se je najbolj našla v njej, saj je junakinja zelo skrivnostna in romantična. »Kot sem tudi sama,« pravi z nasmehom. Poleti ko ni predstav, si vzame čas za odkrivanje novih mest, včasih pa to kar združi z gostovanji. Lizbono je spoznala, ko so tam gostovali s predstavo Ta ljubezen. In nato se je vrnila, tudi v prednovoletnem času.

Lizbona ima čudovito podnebje …

Ampak takrat, v začetku decembra, nisem zaznala pretirane prednovoletne evforije. Mesto je pravzaprav živahno, kadar koli ga obiščeš. Prvič smo tam gostovali junija in podnebje je res prijetno. Tudi decembra ni bilo hladno, povprečne temperature pozimi so okoli 15 stopinj. Predvsem pa mi je zelo všeč ta sredozemski vonj, vonj morja.

Razgiban javni prevoz zaradi gričev …

Staro mestno jedro leži na sedmih gričih, zato je zelo razgiban tudi javni promet. Ljudje večinoma uporabljajo metro, ki ima štiri proge. Meni je bil zelo zanimiv stari tramvaj in sem ga tudi uporabljala. Mesto pa je na hribih, zato ni nič čudnega, da imajo tudi vzpenjače, žičnice in celo dvigala. Iz središča mesta Baixe se lahko z dvigalom Santa Justa pripeljete na predel Bairro Alto.

Dvigalo Santa Justa, Rua do Ouro

Lizbona ima precej malih butičnih hotelov …

To dvigalo sem večkrat uporabila, saj sem bivala v prijetnem hotelčku v starem delu mesta Bairro Alto. Hotel Casa De Sao Mamede je v hiši iz 17. stoletja in ima čudovite baročne sobe, v okolici pa je kar precej zanimivih restavracij, poznanih po ribjih jedeh. Sicer pa vas lizbonske ulice ves čas presenečajo s številnimi stopnicami.

 

Novejši del s čudovito postajo metroja Oriente …

Resda me privlačijo predvsem stara mestna jedra, a sem si ogledala tudi najnovejši, moderni del Parque das Nacoes – velik kontrast preostali Lizboni, zgrajen za Expo 98. Tam najdete nakupovalno središče, Oceanarium, gledališče Camoes, kjer smo tudi vadili, žičnico ob reki in most Vasca da Game. Tja sem se pripeljala z metrojem na postajo Oriente, ki je ena najlepših modernih znamenitosti v Lizboni. S streho iz jekla in stekla deluje kot drevored. Pri vhodu so čudovite freske iz keramičnih ploščic, ki so jih oblikovali domači sodobni umetniki.

Postaja metroja Oriente

Mozaiki iz keramičnih ploščic po hišah so čudoviti …

Vidiš jih zelo veliko, predvsem v starem delu mesta, zato ni čudno, da sem si ogledala tudi muzej ploščic. Portugalci so sploh znani po njihovem izdelovanju.

Nočno življenje je v Lizboni zelo živahno …

Iz številnih restavracij v Bairru Altu prihaja glasba, melanholična glasba, petje ob spremljavi kitare. To so večeri fada in tudi mi smo bili povabljeni na enega izmed njih. Zraven hrane obvezno piješ njihovo zelo znano vino portovec, čeprav je bila meni ljubša pijača ginjinha iz višenj. V kulinariki pa prevladujejo ribe. Pravzaprav visijo polenovke po delikatesah in trgovinah, kot pršuti visijo v Španiji.

OGLASNA VSEBINA

Sladice odišavijo ulice …

In ne moreš se jim upreti. Zelo so mi bile všeč lokalne sladice, so pravi mojstri slaščic. Sicer sem bolj čokoladni tip sladkosneda, vendar sem poskusila tudi druge. V zahodnem delu mesta proti morju (Belem) pečejo najboljše slaščice v Lizboni, kavarna oziroma trgovinica je ves čas polna. Pasteis De Belem ali Pasteis de nata.

Pasteis De Belem, Rua Belém

Alfama je najstarejši del mesta …

… ki se razteza od lizbonskega gradu do reke Tejo. In ima prelep grad Sao Jorge z najlepšim pogledom na mesto. Tudi tu sem videla veliko hiš, ki imajo na fasadah čudovite pisane ploščice. Mnogo je tudi barov in restavracij z večeri fada.

Grad Sap Jorge

 

Obvezen je izlet v mistično mestece Sintra …

… ki je iz Lizbone oddaljeno le 50 minut vožnje z vlakom. Tam smo gostovali z baletnim ansamblom. Tam je tudi nekdanja poletna rezidenca portugalske kraljeve družine iz 18. in 19. stoletja, pravljični grad Penna (Palacio Da Penna), ki se bohoti na hribu in ga je ob jasnem vremenu mogoče videti tudi iz Lizbone. Čudovit je mavrski srednjeveški grad na griču, ki je prav tako vpisan med znamenitosti Unescove dediščine (Castelo dos Mouros).

Palacio Da Pena


_____________

LIZBONA S SVOJIMI SEDMIMI GRIČI, STARIM TRAMVAJEM, VZPENJAČAMI, ŽIČNICAMI IN DVIGALI, OČARA SVOJE OBISKOVALCE

KOMPAS IMA ZA VAS PRAVO PRVOMAJSKO POHAJKOVANJE PO LIZBONI!

_____________

Če si že tu, preberi še tole …