DEŽELA DIŠAV, MEDIN, BOGATE ZGODOVINE, TRADICIJE IN … DRUGAČNOSTI

Piše: Manja Kovačič . Foto: Manja Kovačič (naslovna fotografija: Aleš Čakš)

Ne vem, ali je kulturni šok prava beseda za opis občutkov, ki so me preplavili ob pristanku v Fezu, a potrebovala sem trenutek ali dva, da sem se privadila na vonjave, vročino in prepletene ulice feške medine.

Začelo se je z barantanjem za taksi na letališču, kjer ti kot turistu seveda ponudijo zelo »ugodne« tarife. Ko se nam je le uspelo pogoditi za boljšo ceno, smo sedli v taksi, ki je imel namesto zadnjega okna le karton, da o varnostnem pasu ne govorimo. Fez je najstarejše mesto Maroka, kulturno, trgovsko in versko središče države. V osrčju starega mesta je najstarejša in največja medina na svetu. Gre za pokrito tržnico z več kot 9.000 ulicami in 350 mošejami. Skoraj nedotaknjena je že dobrih 1.100 let in zato tudi del Unescove kulturne dediščine. Tam je tudi Al-Karauin, najstarejša nepretrgano delujoča visokošolska ustanova na svetu; ustanovljena je bila leta 859.

Potep po medini je posebno doživetje. Nekoč so turisti pristopili k domačinom in jih prosili, da jim razkažejo mesto, danes pa je ponudbe več kot povpraševanja. V pogovor z domačini, trgovci v medini, lastnikom riada, kjer smo spali, vodnikom ali neznanci na ulici, se zapleteš hitro in sproščeno. Občudovanja vredno je namreč, da Maročani govorijo vsaj tri jezike, če ne še več. Fez živi od turizma in poleg arabščine in francoščine, ki sta uradna jezika, govorijo tudi angleško in špansko.

In ko se podate v feški labirint medine, ne pozabite, da je Maroko sicer precej napredna država, a če ne želite preveč pozornosti, hkrati pa želite izkazati nekaj spoštovanja, si pokrijte ramena in kolena, izognite se tudi globokim izrezom in kratkih hlačam.

MODRA VRATA

Najznamenitejši vhod v feško medino je skozi Modra vrata, kjer vas pričaka na tisoče trgovcev in posebnih prizorov – na primer, na klin obešena kamelja glava. Vsaka od ulic ima namreč vsaj enega mesarja, nam je zaupal lokalni vodnik, ki smo ga najeli za 40 evrov na dan.

MEDINA V FEZU

Medina je odprta do poznih ur. Ko smo se po ulicah sprehajali brez vodnika, so nas mlajši moški želeli prepričati, da so določeni izhodi zaprti ali pa da ulice nikamor ne vodijo, in nam želeli pokazati izhod v zameno za nekaj dirhamov ali pa prodati hašiš. Ne pustite se motiti, saj se vrata medine nikdar ne zaprejo, izhodi pa so označeni s tablami. Odločno zavrnite pomoč, če pa pomoč le potrebujete, začnite pogovor s katerim od prodajalcev, ti vam bodo radi pomagali.

PREDELOVALNICA USNJA

Usnjarna Chouara je največja v mestu in ena najstarejših, ki deluje na enak način že stoletja. Kravje, ovčje, kozje in kamelje kože predelajo tako, da jih najprej ročno namočijo v mešanico kravjega urina, golobjih iztrebkov, apna, soli in vode, da se očistijo in zmehčajo, nato sledita barvanje in nadaljnja obdelava. Vse skupaj ima seveda močan in neprijeten vonj, in čeprav je za mnoge nevzdržen (tudi vejica mete, ki smo jo dobili na vhodu in ves čas držali pod nosom, ni veliko pomagala), gre za eno glavnih turističnih znamenitosti, pridelani usnjeni izdelki pa se izvažajo po vsem svetu.

MODRO MESTO

Dobre 3,5 ure iz Feza (izberite CMT Bus) je v zahodnem delu gorovja Rif v severozahodnem Maroku modro mesto Chefchaouen. Cene so prijaznejše, razgledi lepši in še barvitejši. Enotne razlage, zakaj je mesto modro, ni, a če navežete stik z domačini, vam bodo povedali, da gre ali za zapuščino judovske skupnosti iz 15. stoletja, ki je modro barvo povezovala z nebom in s tem bližino nebes in boga, ali pa da modra odganja komarje. To je mesto, kjer boste zares dobro jedli – poleg klasičnih jedi, pripravljenih v tradicionalnih posodah iz keramike ali gline (tagine), ne izpustite izdelkov iz oljk in fig ter poskusite lokalni kozji sir.